Honden in de strijd tegen darmkanker

28/02/17 om 06:00 - Bijgewerkt op 22/03/17 om 15:45

In Nederland loopt sinds 2014 een onderzoek waarbij honden worden ingezet om darmkanker op te sporen in ontlastingsmonsters. In 9 op de 10 gevallen tonen ze de monsters met darmkanker aan.

Honden in de strijd tegen darmkanker

© geleidehond.nl

Vijf honden van de KNGF Geleidehonden worden sinds een drietal jaar getraind om darmkanker vroegtijdig op te sporen in ontlastingsmonsters. Spelenderwijs leren de honden ontlastingsmonsters van patiënten met darmkanker te onderscheiden van controlemonsters.

"De tussentijdse resultaten zijn zeer bemoedigend", laat de organisatie weten. "Tijdens de trainingssessies herkennen de honden in maar liefst 90% van de gevallen de monsters met darmkanker. In 91% van de gevallen negeren ze de controlemonsters."

Om de herhaalbaarheid van de studie te kunnen aantonen, worden de trainingen voortgezet met drie extra honden en meer ontlastingsmonsters. Kers op de taart moet een dubbelblinde test worden waarbij alleen het ziekenhuis weet welke monsters van patiënten met darmkanker zijn, en welke de controlemonsters.

Tijdens de training gaat elke hond vier maal een 'geurcarrousel' af. Telkens ruikt hij aan acht ontlastingsmonsters. Per training krijgt de hond in totaal 32 dus geuren aangeboden van patiënten met darmkanker en personen zonder de ziekte.

Met het onderzoek, dat in samenwerking gebeurt met VUmc, hoopt de geleidehondenorganisatie bij te dragen aan de wetenschappelijke ontwikkeling van de vroege diagnose van darmkanker. De trainers hopen in 2017 te kunnen landen.