Ons plezier kan niet op. Naast de schitterende start van de Rode Duivels op het EK, stond België op 11 juni ook op het hoogste schavotje van de Europese landen die gemiddeld de beste vaccinatiegraad per 100 inwoners behalen (1). Wie had dat begin maart durven hopen, toen ons landje nog onderaan het internationale klassement bengelde?

Na een moeizaam begin - waar u in deze krant en in de algemene pers alles over kon lezen - zijn de federale en de regionale overheden er in geslaagd om de vaccinatie van de bevolking efficiënt te organiseren en de verloren tijd in te halen.

Op het moment dat deze editie naar de drukker gaat, hadden al 5,641 miljoen Belgen een eerste spuitje gekregen, en 3,081 miljoen ook al een tweede prik. Er zijn nog steeds regionale verschillen, maar overal worden de doelstellingen behaald. In Brussel zijn 28% van de 18-plussers gevaccineerd, in Vlaanderen 34% en in Wallonië en Duitstalig België 33%. Op nationaal niveau zijn meer dan zes op de tien (61%) 65- tot 74-jarigen volledig ingeënt.

Als iedereen mee wil, kan je collectief uit de hoek komen

En dat is niet alles. Het voorbije weekend overtrof de olympische vaccinatiemarathon in het Waalse Soignies (Henegouwen) alle verwachtingen. Op 65 uur tijd werden er liefst 7.200 mensen gevaccineerd, alles in een gezellige en sportieve sfeer in het vaccinatiecentrum van het stadje. De marathon was een ambitieus initiatief van dokter Etienne Van Honacker, medisch directeur van het vaccinatiecentrum, marathonloper en voorzitter van de lokale huisartsenkring.

Het ziekenhuis CHR Haute Senne, de stad Soignies, de vereniging van Franstalige voetbalclubs en het Waalse gewest steunden het project. Meer dan 80 artsen, 60 verpleegkundigen, 30 administratief medewerkers en zes militairen stonden het hele weekend paraat om de meer dan 7.200 inwoners in te enten. Een prestatie van formaat. Zo zie je maar: als iedereen mee wil, kan je collectief uit de hoek komen.

1. ourworldindata.org

Ons plezier kan niet op. Naast de schitterende start van de Rode Duivels op het EK, stond België op 11 juni ook op het hoogste schavotje van de Europese landen die gemiddeld de beste vaccinatiegraad per 100 inwoners behalen (1). Wie had dat begin maart durven hopen, toen ons landje nog onderaan het internationale klassement bengelde? Na een moeizaam begin - waar u in deze krant en in de algemene pers alles over kon lezen - zijn de federale en de regionale overheden er in geslaagd om de vaccinatie van de bevolking efficiënt te organiseren en de verloren tijd in te halen. Op het moment dat deze editie naar de drukker gaat, hadden al 5,641 miljoen Belgen een eerste spuitje gekregen, en 3,081 miljoen ook al een tweede prik. Er zijn nog steeds regionale verschillen, maar overal worden de doelstellingen behaald. In Brussel zijn 28% van de 18-plussers gevaccineerd, in Vlaanderen 34% en in Wallonië en Duitstalig België 33%. Op nationaal niveau zijn meer dan zes op de tien (61%) 65- tot 74-jarigen volledig ingeënt.En dat is niet alles. Het voorbije weekend overtrof de olympische vaccinatiemarathon in het Waalse Soignies (Henegouwen) alle verwachtingen. Op 65 uur tijd werden er liefst 7.200 mensen gevaccineerd, alles in een gezellige en sportieve sfeer in het vaccinatiecentrum van het stadje. De marathon was een ambitieus initiatief van dokter Etienne Van Honacker, medisch directeur van het vaccinatiecentrum, marathonloper en voorzitter van de lokale huisartsenkring. Het ziekenhuis CHR Haute Senne, de stad Soignies, de vereniging van Franstalige voetbalclubs en het Waalse gewest steunden het project. Meer dan 80 artsen, 60 verpleegkundigen, 30 administratief medewerkers en zes militairen stonden het hele weekend paraat om de meer dan 7.200 inwoners in te enten. Een prestatie van formaat. Zo zie je maar: als iedereen mee wil, kan je collectief uit de hoek komen.