87 dossiers? 5,3 miljoen euro? Door artsen en zorgverstrekkers?

Hebben die artsen geen eed afgelegd? In die Oud-Griekse tekst staat toch dat men nooit iemand kwaad zou doen?

Zegt men in die eed ook niet dat het belang van de patiënt voorop staat?

In de hedendaagse versie staat zelfs dat men verantwoordelijk zal omgaan met de middelen die de maatschappij ter beschikking stelt, en dat men zal ijveren voor een gezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen.

Hoe rijmt men dat samen?

Tsjitsjikov

De meeste fraude gebeurde door meer geld te vragen voor prestaties dan eigenlijk zou mogen, maar ook geld voor behandelingen of zorgen die in de praktijk gewoon niet plaatsvonden.

Het doet me onmiddellijk denken aan de roman "Dode Zielen" (1842) van Nikolaj Gogol. Het hoofdpersonage Tsjitsjikov verzamelt in dat Russische epos de 'dode zielen' van overleden lijfeigenen die nog niet ambtelijk afgeschreven zijn. Op de kap van deze overledenen vergaart hij via hypotheken een immens fortuin.

Er moet schoon schip worden gemaakt met onze verouderde zorgorganisatie

163 jaar later blijken sommige Belgische zorgverstrekkers de methodiek van Tsjitsjikov bijzonder goed onder de knie te hebben. Het is lovenswaardig dat het Riziv, met een nog steeds te beperkt controlerend personeelsbestand, 87 fraudedossiers heeft opgesteld. De laakbare praktijken zijn niet alleen crapuleus omwille van de onredelijke besparingen in de zorgsector, maar vooral ook omwille van de hoge zorgnoden die met het gestolen geld niet gerealiseerd kunnen worden.

Schoon schip

Tegelijk is deze fraude symptomatisch voor de organisatie van onze gezondheidszorg die nog te veel prestatiegericht en te weinig patiëntgericht gebeurt. Er moet schoon schip worden gemaakt met onze verouderde zorgorganisatie. Wij vinden dat er een meer doorgedreven systeem met forfaitaire zorgvergoedingen moet komen, zodat fraude en overconsumptie vakkundiger kunnen worden uitgeroeid, en de geneeskunde, zowel voor het individu, als voor de sociale zekerheid, goedkoper kan worden gemaakt. De tijd van fictieve patiënten mag nu écht worden geklasseerd in de 19de eeuw.

'Schaf remgeld af voor kinderen'

Kinderen en jongeren zouden gratis naar de dokter moeten kunnen, vindt Karin Jiroflée. Ze dient een wetsvoorstel in om het remgeld voor -18-jarigen te schrappen. "Door het bezoek kosteloos te maken, vermijd je duurdere behandelingen", aldus Jiroflée in De Zondag.

Sp.a baseert zich op Europees onderzoek waaruit blijkt dat 900.000 Belgen een bezoek aan de huisarts uitstellen om financiële redenen. "Eén op vier kleuters raadpleegt zelfs nooit een arts. Dat is onaanvaardbaar voor een welvarende regio als de onze."

Volgens sp.a zou de maatregel maximaal 9 miljoen euro kosten.

87 dossiers? 5,3 miljoen euro? Door artsen en zorgverstrekkers?Hebben die artsen geen eed afgelegd? In die Oud-Griekse tekst staat toch dat men nooit iemand kwaad zou doen?Zegt men in die eed ook niet dat het belang van de patiënt voorop staat?In de hedendaagse versie staat zelfs dat men verantwoordelijk zal omgaan met de middelen die de maatschappij ter beschikking stelt, en dat men zal ijveren voor een gezondheidszorg die toegankelijk is voor iedereen.Hoe rijmt men dat samen?TsjitsjikovDe meeste fraude gebeurde door meer geld te vragen voor prestaties dan eigenlijk zou mogen, maar ook geld voor behandelingen of zorgen die in de praktijk gewoon niet plaatsvonden.Het doet me onmiddellijk denken aan de roman "Dode Zielen" (1842) van Nikolaj Gogol. Het hoofdpersonage Tsjitsjikov verzamelt in dat Russische epos de 'dode zielen' van overleden lijfeigenen die nog niet ambtelijk afgeschreven zijn. Op de kap van deze overledenen vergaart hij via hypotheken een immens fortuin.163 jaar later blijken sommige Belgische zorgverstrekkers de methodiek van Tsjitsjikov bijzonder goed onder de knie te hebben. Het is lovenswaardig dat het Riziv, met een nog steeds te beperkt controlerend personeelsbestand, 87 fraudedossiers heeft opgesteld. De laakbare praktijken zijn niet alleen crapuleus omwille van de onredelijke besparingen in de zorgsector, maar vooral ook omwille van de hoge zorgnoden die met het gestolen geld niet gerealiseerd kunnen worden.Schoon schipTegelijk is deze fraude symptomatisch voor de organisatie van onze gezondheidszorg die nog te veel prestatiegericht en te weinig patiëntgericht gebeurt. Er moet schoon schip worden gemaakt met onze verouderde zorgorganisatie. Wij vinden dat er een meer doorgedreven systeem met forfaitaire zorgvergoedingen moet komen, zodat fraude en overconsumptie vakkundiger kunnen worden uitgeroeid, en de geneeskunde, zowel voor het individu, als voor de sociale zekerheid, goedkoper kan worden gemaakt. De tijd van fictieve patiënten mag nu écht worden geklasseerd in de 19de eeuw.