De HGR wijst de werkwijze af die in Frankrijk gevolgd zal worden. De Franse gezondheidsautoriteiten beslisten om mensen die covid hebben doorgemaakt, maar één dosis meer toe te dienen van de beschikbare mRNA-vaccins (de vaccins van Pfizer en Moderna).

De HGR wijst erop dat, hoewel de meeste mensen na het doormaken van covid immuniteit tegen het virus opbouwen, dat niet bij iedereen het geval is. Een groep mensen blijft kwetsbaar voor het doormaken van een tweede infectie.

Ook is nog niet bekend hoe lang de immuniteit na een infectie in stand blijft. Men schat dat dat tussen drie en zes maanden het geval zou zijn.

Ten slotte heeft men nog geen zicht op de bescherming die immuniteit na een infectie biedt tegen een nieuwe infectie met andere varianten van het pandemische coronavirus.

De HGR acht het daarom niet aanbevolen om de aanbevelingen inzake de vaccinatie te wijzigen. Volgens de HGR resulteert vaccinatie twee weken na het verdwijnen van de symptomen of na het beëindigen van de quarantaineperiode, in een breder immuunspectrum.

"Op die manier wordt er een betere resistentie tegen varianten opgebouwd (momenteel bekend als de Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse varianten)", besluit de taskforce vaccinatie uit dit advies dat ze van de HGR ontving.

De Franse aanpak stelt ook een aantal praktische, operationele problemen. Zo moet je mensen eigenlijk ook nog eens gaan testen voordat je ze vaccineert.

"Het aantal doses dat we door de Franse aanpak zouden besparen, weegt niet op tegen de huidige onzekerheid over de immuniteit bij de mensen die al besmet zijn geweest", stelt professor Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce.

"Om zo snel mogelijk een terugkeer naar het normale leven te garanderen, blijft het bieden van een optimale bescherming aan het grootste aantal inwoners van België ons belangrijkste doel."

De HGR wijst de werkwijze af die in Frankrijk gevolgd zal worden. De Franse gezondheidsautoriteiten beslisten om mensen die covid hebben doorgemaakt, maar één dosis meer toe te dienen van de beschikbare mRNA-vaccins (de vaccins van Pfizer en Moderna).De HGR wijst erop dat, hoewel de meeste mensen na het doormaken van covid immuniteit tegen het virus opbouwen, dat niet bij iedereen het geval is. Een groep mensen blijft kwetsbaar voor het doormaken van een tweede infectie.Ook is nog niet bekend hoe lang de immuniteit na een infectie in stand blijft. Men schat dat dat tussen drie en zes maanden het geval zou zijn.Ten slotte heeft men nog geen zicht op de bescherming die immuniteit na een infectie biedt tegen een nieuwe infectie met andere varianten van het pandemische coronavirus.De HGR acht het daarom niet aanbevolen om de aanbevelingen inzake de vaccinatie te wijzigen. Volgens de HGR resulteert vaccinatie twee weken na het verdwijnen van de symptomen of na het beëindigen van de quarantaineperiode, in een breder immuunspectrum."Op die manier wordt er een betere resistentie tegen varianten opgebouwd (momenteel bekend als de Zuid-Afrikaanse of Braziliaanse varianten)", besluit de taskforce vaccinatie uit dit advies dat ze van de HGR ontving.De Franse aanpak stelt ook een aantal praktische, operationele problemen. Zo moet je mensen eigenlijk ook nog eens gaan testen voordat je ze vaccineert."Het aantal doses dat we door de Franse aanpak zouden besparen, weegt niet op tegen de huidige onzekerheid over de immuniteit bij de mensen die al besmet zijn geweest", stelt professor Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce. "Om zo snel mogelijk een terugkeer naar het normale leven te garanderen, blijft het bieden van een optimale bescherming aan het grootste aantal inwoners van België ons belangrijkste doel."