Het klaagboek van dr. De Munck

© ak

Deel 18 (slot)

Deel 18 (slot)

Vandaag is mijn laatste bezoek aan de klaagmuur. Enfin, toch in het kader van 30 dagen zonder klagen... En vandaag verschijnt ook het 'akkoord' in het Staatsblad.

Deel 17

Deel 17

De nieuwe syndicale artsenverkiezingen zitten er aan te komen. Sinds vele verkiezingen wordt steeds een welbepaalde representativiteit van artsensyndicaten in vraag gesteld.

Deel 16

Deel 16

Ik volgde deze week enkele uren navorming. Broodnodig en verplicht om mijn kenmerken van accreditering hoog te houden na een hele dagtaak tussen en voor de patiënten met hun omgeving.

Deel 15

Deel 15

Word je gehackt? Het is hot news. Tuurlijk worden huisartsen gehackt. We weten het al lang en we worden er zelfs van verwittigd in de kranten.

Deel 14

Deel 14

Vandaag las ik dit stukje proza. Ik geef er geen commentaar op omdat het spreekt voor zich. Maar als de ministers van werkgelegenheid en volksgezondheid dit ook zouden willen lezen, dan voelde ik mij alvast heel gelukkig.

Deel 13

Deel 13

In België zijn er ± 48.000 artsen die een keuze kunnen maken of ze een overeenkomst artsen-ziekenfondsen goedkeuren of niet. Daarvan zijn er ± 45.000 artsen die prestaties mogen verrichten. 3.000 artsen bepalen mee - door geen activiteit te mógen hebben - wat een arts met recht op prestatievoering mag doen binnen een conventie.

Deel 12

Deel 12

Controlegeneesheren, adviserende geneesheren, Orde der Artsen, en we krijgen er nog een statistiekcontrole bij. We did it again. Opnieuw worden huisartsen geviseerd. We zouden het wel gewoon worden.

Deel 11

Deel 11

Geneeskunde en verzorging evolueren naar extremen van succesvolle behandelingen, maatschappij en individu evolueren naar extremen van verwachtingen. Continuïteit van zorg hangt daar ergens tussen als marteltuig van zorgverstrekkers waarbij de grenzen van draagkracht en rekkingsvermogen op de limiet elke dag worden getest. Overdreven?

Deel 10

Deel 10

Gisteren zag ik de eerste krokussen verschijnen in mijn tuin. Je gelooft het of niet maar dag op dag gebeurde dit verleden jaar op dezelfde dag. Facebook herinnert er je aan en facebook liegt niet.

Deel 9

Deel 9

Eindelijk mag het dure prestatieboekje verdwijnen. En toch maakte de eerste zucht van verlichting al vlug plaats voor een simpele zucht. Eens te meer.

Deel 8

Deel 8

Het therapeutisch schema blijft boeien. Nogal wat pers pikte mijn krassen hierover op de klaagmuur op.

Deel 7

Deel 7

Ik herinner mij, het moet zowaar 15 jaar geleden zijn, dat een klein groepje klagers van het eerste uur in die catacomben van de medicomut waren binnen gedrongen. Bijna illegaal zou ik zeggen.

Deel 6

Deel 6

Gisteren opnieuw, hoe kan het ook anders, een stevige discussie op twitter: de audit over wijkgezondheidscentra met voor- en tegenstanders die hun gelijk halen uit de audit.

Deel 5

Deel 5

Mijn dag kan niet meer stuk! In ieder huis waar ik binnentreed, zal ik slechts komen in het belang van mijn patiënten. Geen filosofie, geen minister kan onze afgelegde Eed van Hippocrates verbreken! Punt.

Deel 4

Deel 4

Na een oeverloze discussie dit weekend op twitter blijf ik nog harder boos zijn op het morrelen door de apotheker aan het therapeutische schema aangemaakt door de huisarts.

Deel 3

Deel 3

Gisteren nog maar eens en steeds opnieuw gezien hoe zielig die oude dag kan zijn, hangend in een stoel met slot, twee pampers per dag. Tijdens het weekend en 's nachts slechts twee verpleegkundigen voor zes verdiepingen.

Deel 2

Deel 2

Het e-healthplatform, de Cozo, de Hub... Het zijn allemaal communicatiekanalen voor zorgverstrekkers om minstens de gestelde diagnoses en behandelingen te kunnen kennen en te gebruiken.

Deel 1

Deel 1

Hoe gelukkig was ik vanmorgen toen ik zag dat sommige apothekers, ondanks de algemene duiding hierover, er blijven in slagen om het therapeutisch schema in het e-GMD volledig los te koppelen van alle diagnostische en andere therapeutische interacties die ik 30 jaar lang in het medisch dossier heb opgebouwd.