Als het van deze regering afhangt, mogen apothekers weldra covidvaccins voorschrijven en toedienen. Die afsluiter van het memorabele jaar 2021 zorgt voor een wrang gevoel bij nogal wat huisartsen. Een pandemie lang mogen ze de shit opkuisen en overuren kloppen als veredelde secretaresses. Nu lijkt het op een ezelsstamp. Waarom een andere beroepsgroep laten vaccineren terwijl dokter Modaal zelf nauwelijks betrokken is bij de campagne valt moeilijk uit te leggen. Dat ongenoegen ent zich op een evergreen: administratieve overlast. Veel emotionele intelligentie is er niet nodig om de verontwaardiging te begrijpen.

Het argument dat vaccinatie past in een meer globale preventieve aanpak door de huisarts snijdt minder hout. Anno 2021 - en nog meer in de toekomst - worden medische gegevens gedeeld. Het lijkt logisch dat ook de huisapotheker daarbij betrokken is.

De regering wil de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk krijgen. Internationale vergelijkingen leren dat apothekers daarbij helpen. Dat kan, al worden nogal eens appelen met peren vergeleken. En als er dan toch spuiten in zoveel mogelijk armen moeten belanden, is het evident eerst de huisartsen van alle ballast te bevrijden en hen in te zetten. Kijk pas daarna naar de apothekers. Temeer daar de meeste officina's niet echt uitgerust zijn om spuiten te zetten.

Veel emotionele intelligentie is er niet nodig om de verontwaardiging te begrijpen

Mogelijk is het aangewezen dat apothekers vaccineren. Vanuit artsenoogpunt bekeken, kon minister Vandenbroucke het moment om dit er door te duwen niet slechter kiezen. Het zal hem allicht worst wezen, maatschappelijk heeft hij de wind mee. Omikron, weet u wel.

Nog een oud zeer voor heel wat solowerkende huisartsen: de manier waarop de overheid - samen met de universitaire centra - groepspraktijken eenzijdig bevoordeelt. De omvorming van Impulseo is daar één voorbeeld van. Nochtans is niet elke arts karakterieel geschikt om samen onder één dak te werken. Netwerken van solisten kunnen net zo goed functioneren.

Te vrezen valt dat dit eenzijdige beleid vooral op het platteland tot huisartsarme regio's leidt. En van de geroemde 'patiënt centered care' is hier plots ook geen sprake meer. Vrijdag op consultatie bij huisarts X van de groepspraktijk, maandag bespreking van laboresultaten bij huisarts Y van de groepspraktijk en dinsdag het vervolg bij huisarts Z van de groepspraktijk. Niet wenselijk maar helaas realiteit, zeker in praktijken met veel deeltijdse artsen.

Namens de redactie en het hele team van Artsenkrant en namens mezelf, wens ik u fijne feesten en een goed - beter - en vooral gezond 2022.

Als het van deze regering afhangt, mogen apothekers weldra covidvaccins voorschrijven en toedienen. Die afsluiter van het memorabele jaar 2021 zorgt voor een wrang gevoel bij nogal wat huisartsen. Een pandemie lang mogen ze de shit opkuisen en overuren kloppen als veredelde secretaresses. Nu lijkt het op een ezelsstamp. Waarom een andere beroepsgroep laten vaccineren terwijl dokter Modaal zelf nauwelijks betrokken is bij de campagne valt moeilijk uit te leggen. Dat ongenoegen ent zich op een evergreen: administratieve overlast. Veel emotionele intelligentie is er niet nodig om de verontwaardiging te begrijpen. Het argument dat vaccinatie past in een meer globale preventieve aanpak door de huisarts snijdt minder hout. Anno 2021 - en nog meer in de toekomst - worden medische gegevens gedeeld. Het lijkt logisch dat ook de huisapotheker daarbij betrokken is. De regering wil de vaccinatiegraad zo hoog mogelijk krijgen. Internationale vergelijkingen leren dat apothekers daarbij helpen. Dat kan, al worden nogal eens appelen met peren vergeleken. En als er dan toch spuiten in zoveel mogelijk armen moeten belanden, is het evident eerst de huisartsen van alle ballast te bevrijden en hen in te zetten. Kijk pas daarna naar de apothekers. Temeer daar de meeste officina's niet echt uitgerust zijn om spuiten te zetten. Mogelijk is het aangewezen dat apothekers vaccineren. Vanuit artsenoogpunt bekeken, kon minister Vandenbroucke het moment om dit er door te duwen niet slechter kiezen. Het zal hem allicht worst wezen, maatschappelijk heeft hij de wind mee. Omikron, weet u wel. Nog een oud zeer voor heel wat solowerkende huisartsen: de manier waarop de overheid - samen met de universitaire centra - groepspraktijken eenzijdig bevoordeelt. De omvorming van Impulseo is daar één voorbeeld van. Nochtans is niet elke arts karakterieel geschikt om samen onder één dak te werken. Netwerken van solisten kunnen net zo goed functioneren.Te vrezen valt dat dit eenzijdige beleid vooral op het platteland tot huisartsarme regio's leidt. En van de geroemde 'patiënt centered care' is hier plots ook geen sprake meer. Vrijdag op consultatie bij huisarts X van de groepspraktijk, maandag bespreking van laboresultaten bij huisarts Y van de groepspraktijk en dinsdag het vervolg bij huisarts Z van de groepspraktijk. Niet wenselijk maar helaas realiteit, zeker in praktijken met veel deeltijdse artsen. Namens de redactie en het hele team van Artsenkrant en namens mezelf, wens ik u fijne feesten en een goed - beter - en vooral gezond 2022.