Er moet gewerkt worden rond drie assen, stellen de initiatiefnemers: preventie, opsporing en behandeling. Tegelijk dienen de regionale en nationale gezondheidsministers gezamenlijk actie te ondernemen, klinkt het.

Muriel Colinet, die al sinds 2004 aan het hoofd staat van de Franstalige patiëntenvereniging Chac, benadrukt: "Een heid maakt macht. We moeten patiënten en huisartsen blijven informeren. We versppreiden al jaren dezelfde boodschap. De opsporing en de preventie kunnen nog beter. Huisartsen moeten ook beter geïnformeerd worden over de verschillende soorten hepatitis. Hepatitis C veroorzaakt nog steeds jaarlijks 300 overlijdens in ons land. Daar moet een einde aan komen."

Terugbetaling

Het therapeutische arsenaal om de ziekte te verzorgen is overigens zeer doeltreffend, zo toonden de professoren Peter Michielsen (UZA) en Peter Starkel (UCL) aan op de persconferentie vorige week. Hepatitis C is te genezen. De terugbetaling hinkt wel achterop, zoals een 70-jarige patiënte opmerkte. Die moet worden uitgebreid tot alle patiënten, ook in stadium 0 en 1, stelt ze. Zelf was het al bij haar opgekomen om haar toestand moedwillig te verslechteren door regelmatig alcohol te gaan drinken om zo in stadium 3 te belanden en van terugbetaling te kunnen genieten...

Manifest

De vier verenigingen die aan de basis van de campagne liggen (Chac, Sidasos, Exaequo en Sidasol) roepen iedereen op om hun manifest te ondertekenen. "We willen 8.000 handtekeningen verzamelen, die we dan aan de betrokken ministers zullen voorleggen", zegt Muriel Colinet.

(vertaling Veerle Caerels)

Er moet gewerkt worden rond drie assen, stellen de initiatiefnemers: preventie, opsporing en behandeling. Tegelijk dienen de regionale en nationale gezondheidsministers gezamenlijk actie te ondernemen, klinkt het. Muriel Colinet, die al sinds 2004 aan het hoofd staat van de Franstalige patiëntenvereniging Chac, benadrukt: "Een heid maakt macht. We moeten patiënten en huisartsen blijven informeren. We versppreiden al jaren dezelfde boodschap. De opsporing en de preventie kunnen nog beter. Huisartsen moeten ook beter geïnformeerd worden over de verschillende soorten hepatitis. Hepatitis C veroorzaakt nog steeds jaarlijks 300 overlijdens in ons land. Daar moet een einde aan komen."TerugbetalingHet therapeutische arsenaal om de ziekte te verzorgen is overigens zeer doeltreffend, zo toonden de professoren Peter Michielsen (UZA) en Peter Starkel (UCL) aan op de persconferentie vorige week. Hepatitis C is te genezen. De terugbetaling hinkt wel achterop, zoals een 70-jarige patiënte opmerkte. Die moet worden uitgebreid tot alle patiënten, ook in stadium 0 en 1, stelt ze. Zelf was het al bij haar opgekomen om haar toestand moedwillig te verslechteren door regelmatig alcohol te gaan drinken om zo in stadium 3 te belanden en van terugbetaling te kunnen genieten... ManifestDe vier verenigingen die aan de basis van de campagne liggen (Chac, Sidasos, Exaequo en Sidasol) roepen iedereen op om hun manifest te ondertekenen. "We willen 8.000 handtekeningen verzamelen, die we dan aan de betrokken ministers zullen voorleggen", zegt Muriel Colinet. (vertaling Veerle Caerels)