Zesenveertig ben ik deze maand geworden. 46!

Twintig jaar geleden vond ik mensen van zesenveertig oud. Vandaag denk ik daar wat genuanceerder over.

Al voel ik me goed! Akkoord, het wordt steeds uitdagender om tegen de wetten van de zwaartekracht op te boksen en bij het lezen van een boek heb ik het gevoel dat mijn armen doorheen de jaren wat korter zijn geworden. Al kan dat laatste ook aan mijn ogen liggen.

Verder heb ik tot op heden nog maar weinig last van kwaaltjes, geen weet van chronische ziektes en neem ik geen medicatie in. Ik voel me dus wel fit en gezond.

Die fase en dat gevoel wil ik nog wel even aanhouden en daar doe ik ook wel enige moeite voor: ik rook niet en drink geen alcohol, volg bijna slaafs mijn Apple watch die me zegt wanneer ik te lang zit, ik sport dagelijks gemiddeld anderhalf uur en kies daarbij bewust voor sporten die niet blessuregevoelig zijn (ik fiets dagelijks 30 kilometer naar het ziekenhuis en maak meestal een tussenstop bij het zwembad om altijd minstens één kilometer te zwemmen).

Ik let bovendien op mijn voeding, ik investeer in relaties en vriendschappen, zorg voor een evenwicht tussen werk en ontspanning, deconnecteer me af en toe eens van de online wereld en probeer zo nu en dan nog eens met kinderlijke verbazing naar de wereld te kijken.

Mijn ambitie is om de volgende zesenveertig jaar in even goede gezondheid door te brengen als de eerste helft van mijn leven. Het zal een uitdaging worden, de tocht zal - passend bij de leeftijd - hoogstwaarschijnlijk iets uitdagender worden.

Ik heb getwijfeld om een DNA-kit te bestellen maar bij innovatie, the proof of the pudding is in the eating!

Wat kan ik nog meer doen om die ambitie waar te maken? Ik geloof niet per se dat ik meer moet doen van dit alles. Ik ben vooral op zoek naar risico's die ik op dit moment mogelijks onvoldoende in het vizier heb.

Al enige tijd volg ik Emma.health (EMpower people through Medical Autonomy) die zich als doel stelt om op basis van DNA-analyse een gepersonaliseerd levensstijl advies aan te bieden op vijf domeinen (voeding, bewegen, mentaal vermogen, medicatie(in)tolerantie en lifestyle (met onder andere levensstijlgebonden aandoeningen).

Ik heb even getwijfeld om een DNA-kit te bestellen maar, zoals steeds bij innovatie, the proof of the pudding is in the eating! En de kostprijs zegt u? Onlangs betaalde ik meer voor het (preventief) onderhoud van mijn auto en die bolt nog geen zesenveertig jaar!

Mijn traject is inmiddels gestart, het staal werd genomen en in het labo loopt de verwerking. De app houdt me op de hoogte als er meer nieuws is. Van mijn kant zal ik u op de hoogte houden over mijn ervaringen in het verdere traject. Is dit effectief (een deel van) de heilige graal naar meer preventieve geneeskunde of toch vooral een commercieel verhaal, overgoten met een laagje wetenschap?

da
© da

In 2067 kunnen we de evaluatie maken of ik echt een betere versie van mezelf ben geworden. In het beste geval ook al iets vroeger!

Zesenveertig ben ik deze maand geworden. 46!Twintig jaar geleden vond ik mensen van zesenveertig oud. Vandaag denk ik daar wat genuanceerder over.Al voel ik me goed! Akkoord, het wordt steeds uitdagender om tegen de wetten van de zwaartekracht op te boksen en bij het lezen van een boek heb ik het gevoel dat mijn armen doorheen de jaren wat korter zijn geworden. Al kan dat laatste ook aan mijn ogen liggen. Verder heb ik tot op heden nog maar weinig last van kwaaltjes, geen weet van chronische ziektes en neem ik geen medicatie in. Ik voel me dus wel fit en gezond.Die fase en dat gevoel wil ik nog wel even aanhouden en daar doe ik ook wel enige moeite voor: ik rook niet en drink geen alcohol, volg bijna slaafs mijn Apple watch die me zegt wanneer ik te lang zit, ik sport dagelijks gemiddeld anderhalf uur en kies daarbij bewust voor sporten die niet blessuregevoelig zijn (ik fiets dagelijks 30 kilometer naar het ziekenhuis en maak meestal een tussenstop bij het zwembad om altijd minstens één kilometer te zwemmen). Ik let bovendien op mijn voeding, ik investeer in relaties en vriendschappen, zorg voor een evenwicht tussen werk en ontspanning, deconnecteer me af en toe eens van de online wereld en probeer zo nu en dan nog eens met kinderlijke verbazing naar de wereld te kijken.Mijn ambitie is om de volgende zesenveertig jaar in even goede gezondheid door te brengen als de eerste helft van mijn leven. Het zal een uitdaging worden, de tocht zal - passend bij de leeftijd - hoogstwaarschijnlijk iets uitdagender worden.Wat kan ik nog meer doen om die ambitie waar te maken? Ik geloof niet per se dat ik meer moet doen van dit alles. Ik ben vooral op zoek naar risico's die ik op dit moment mogelijks onvoldoende in het vizier heb. Al enige tijd volg ik Emma.health (EMpower people through Medical Autonomy) die zich als doel stelt om op basis van DNA-analyse een gepersonaliseerd levensstijl advies aan te bieden op vijf domeinen (voeding, bewegen, mentaal vermogen, medicatie(in)tolerantie en lifestyle (met onder andere levensstijlgebonden aandoeningen). Ik heb even getwijfeld om een DNA-kit te bestellen maar, zoals steeds bij innovatie, the proof of the pudding is in the eating! En de kostprijs zegt u? Onlangs betaalde ik meer voor het (preventief) onderhoud van mijn auto en die bolt nog geen zesenveertig jaar!Mijn traject is inmiddels gestart, het staal werd genomen en in het labo loopt de verwerking. De app houdt me op de hoogte als er meer nieuws is. Van mijn kant zal ik u op de hoogte houden over mijn ervaringen in het verdere traject. Is dit effectief (een deel van) de heilige graal naar meer preventieve geneeskunde of toch vooral een commercieel verhaal, overgoten met een laagje wetenschap? In 2067 kunnen we de evaluatie maken of ik echt een betere versie van mezelf ben geworden. In het beste geval ook al iets vroeger!