Huisartsen zijn een van de eerste aanspreekpunten voor patiënten met gezondheidsproblemen en vragen hieromtrent. Tijdens de coronacrisis werden vele van onze patiënten getroffen, waarbij we hen met raad en daad probeerden te helpen met de meest recente aanbeveling qua testbeleid, quarantainemaatregelen en behandeling. Deze zoektocht in de richtlijnen deden we dagelijks opnieuw om iedereen het best mogelijke advies te kunnen geven.

Niet alleen qua informatie was het een nieuw gegeven, onze manier van praktijkvoeren veranderde eveneens van de ene dag op de andere. Er werden telefoon-/videoconsultaties opgestart, extra triageposten werden opgesteld en speciale infectieraadplegingen werden ingepland.

Daarnaast zorgen huisartsen voor hun patiënten in de woonzorgcentra, het zijn juist in deze centra waar COVID-19 lelijk huishield en vele slachtoffers vielen. Huisartsen hielpen hier met het afnemen van testen en zorgden voor de patiënten die niet werden opgenomen in het ziekenhuis.

Vandaag, midden oktober, zijn er ongeveer 180.000 bevestigde COVID-19 gevallen, waarvan 22.000 patiënten in het ziekenhuis werden opgenomen. Dus meer dan 155.000 patiënten vochten tegen deze ziekte thuis of in een woonzorgcentrum en konden rekenen op de hulp van de huisarts. Voor al deze patiënten was de huisarts het eerste aanspreekpunt voor de opvolging van hun gezondheidstoestand en vragen over de isolatie- en quarantainemaatregelen.

De haio's werden in plannen van de federale en Vlaamse regering niet genoemd en dreigen hierdoor vergeten te worden

Huisartsen in opleiding (HAIO's) werden opgetrommeld om te helpen op verschillende plaatsen. We stelden ons flexibel op en werkten vaak extra uren om onze praktijkopleiders te helpen. Ook staan we zes maanden in het ziekenhuis, en hier hielpen we met man en macht om de nieuwe COVID-afdelingen te bemannen en de drukte op de spoedafdelingen te verminderen.

De federale regering zal een compensatie voorzien voor de collega-assistenten in opleiding (ASO's) voor de extra inspanningen tijdens de coronacrisis. De Vlaamse regering stelde een Relanceplan voor waarbij er geïnvesteerd zal worden in de zorgsector, hier wordt gesproken over het aantrekkelijk maken van de zorgsector en investeren in de woonzorgcentra. De huisartsen in opleiding werden in beide plannen niet genoemd en dreigen hierdoor vergeten te worden.

Kortom, de huisartsen in opleiding droegen de afgelopen maanden meer dan hun steentje bij tijdens de coronacrisis en we willen met veel enthousiasme blijven zorgen voor onze patiënten. Echter onze cruciale rol en inzet in de strijd tegen COVID-19 dreigt vergeten te worden. Daarom vragen we om, net zoals onze collega's in de ziekenhuizen, eerlijk te worden gecompenseerd voor het extra werk dat we hebben verzet tijdens deze crisis.

Haio Overleg Platform (Hop), namens Interuniversitair Centrum Huisartsen Opleiding (Icho), OVERSTAG, Domus Medica, Jong Domus en de Academische Centra Huisartsgeneeskunde KU Leuven, UAntwerpen, UGent, VUB.

Huisartsen zijn een van de eerste aanspreekpunten voor patiënten met gezondheidsproblemen en vragen hieromtrent. Tijdens de coronacrisis werden vele van onze patiënten getroffen, waarbij we hen met raad en daad probeerden te helpen met de meest recente aanbeveling qua testbeleid, quarantainemaatregelen en behandeling. Deze zoektocht in de richtlijnen deden we dagelijks opnieuw om iedereen het best mogelijke advies te kunnen geven. Niet alleen qua informatie was het een nieuw gegeven, onze manier van praktijkvoeren veranderde eveneens van de ene dag op de andere. Er werden telefoon-/videoconsultaties opgestart, extra triageposten werden opgesteld en speciale infectieraadplegingen werden ingepland. Daarnaast zorgen huisartsen voor hun patiënten in de woonzorgcentra, het zijn juist in deze centra waar COVID-19 lelijk huishield en vele slachtoffers vielen. Huisartsen hielpen hier met het afnemen van testen en zorgden voor de patiënten die niet werden opgenomen in het ziekenhuis.Vandaag, midden oktober, zijn er ongeveer 180.000 bevestigde COVID-19 gevallen, waarvan 22.000 patiënten in het ziekenhuis werden opgenomen. Dus meer dan 155.000 patiënten vochten tegen deze ziekte thuis of in een woonzorgcentrum en konden rekenen op de hulp van de huisarts. Voor al deze patiënten was de huisarts het eerste aanspreekpunt voor de opvolging van hun gezondheidstoestand en vragen over de isolatie- en quarantainemaatregelen.Huisartsen in opleiding (HAIO's) werden opgetrommeld om te helpen op verschillende plaatsen. We stelden ons flexibel op en werkten vaak extra uren om onze praktijkopleiders te helpen. Ook staan we zes maanden in het ziekenhuis, en hier hielpen we met man en macht om de nieuwe COVID-afdelingen te bemannen en de drukte op de spoedafdelingen te verminderen. De federale regering zal een compensatie voorzien voor de collega-assistenten in opleiding (ASO's) voor de extra inspanningen tijdens de coronacrisis. De Vlaamse regering stelde een Relanceplan voor waarbij er geïnvesteerd zal worden in de zorgsector, hier wordt gesproken over het aantrekkelijk maken van de zorgsector en investeren in de woonzorgcentra. De huisartsen in opleiding werden in beide plannen niet genoemd en dreigen hierdoor vergeten te worden.Kortom, de huisartsen in opleiding droegen de afgelopen maanden meer dan hun steentje bij tijdens de coronacrisis en we willen met veel enthousiasme blijven zorgen voor onze patiënten. Echter onze cruciale rol en inzet in de strijd tegen COVID-19 dreigt vergeten te worden. Daarom vragen we om, net zoals onze collega's in de ziekenhuizen, eerlijk te worden gecompenseerd voor het extra werk dat we hebben verzet tijdens deze crisis.Haio Overleg Platform (Hop), namens Interuniversitair Centrum Huisartsen Opleiding (Icho), OVERSTAG, Domus Medica, Jong Domus en de Academische Centra Huisartsgeneeskunde KU Leuven, UAntwerpen, UGent, VUB.