Hacker dringt binnen in online afsprakensysteem

20/07/17 om 15:00 - Bijgewerkt om 16:37

Een hacker is erin geslaagd om binnen te dringen in de Digitale Wachtkamer, een online afsprakensysteem voor huisartsen. Hij kon de hand leggen op contactgegevens van patiënten en de reden waarom ze langs wilden bij de dokter. Dat ontdekte VTM Nieuws.

Hacker dringt binnen in online afsprakensysteem

© maxkabakov

De Digitale Wachtkamer is een online afsprakensysteem dat artsen kunnen aanbieden aan patiënten op hun website. De zaakvoerder schat het aantal patiënten dat het systeem gebruiken tussen 550.000 en 660.000 duizend.

De hacker bemachtigde de paswoorden van patiënten, die niet versleuteld waren. Hij had ook toegang tot de boodschappen die patiënten versturen via de Digitale Wachtkamer. Van de zaakvoerder eiste hij in een e-mail 42 bitcoins, in ruil voor zijn stilzwijgen. Ook sommige artsen kregen een bericht. "Als bewijs dat hij in het systeem was in gebroken, gaf hij de naam van een patiënt en de datum en het uur waarop die op consultatie was gekomen ,en die informatie klopte tot in de details", vertelt dr. Luc De Munck aan VTM Nieuws. "Hij vroeg één bitcoin."

Geen medische dossiers

Het bedrijf achter Digitale Wachtkamer heeft intussen een klacht in gediend bij de Computer Crime Unit van de politie. De zaakvoerder benadrukt dat de medische dossiers nooit zijn gestolen.

Eerder organiseerde Artsenkrant een ethische hack waarbij een hacker geprobeerd heeft om binnen te dringen bij az groeninge. Hij verwierf de rechten om zich meester te maken van het ganse netwerk.