Maandag stuurde het Riziv een brief naar ziekenhuizen en laboratoria om hen aan te manen kwalitatief betere data over de covid-tests naar Scienscano te sturen. Bovendien zou Scienscano hierover binnen het uur moeten beschikken.

Dood virus

Het ontlokte dokter Louis Ide, klinisch bioloog in AZ Jan Palfijn in Gent, op twitter de bedenking dat zijn ziekenhuis dit al doet met "software die de overheid ons voorstelde."

Wel wijst hij er in één adem op dat er uiteraard ook klinisch vals-positief op corona getest wordt. "Zo zijn er verschillende gevallen in diverse labs. Bij ons, in AZ Jan Palfijn, zitten we aan acht gevallen," aldus Ide. "De PCR is immers de meest gevoelige test die RNA van het virus, maar ook van dood virus, oppikt."

Het zou trouwens interessant zijn om een studie met viruskweek op te zetten om te zien hoeveel weken er nog rest-RNA dan wel levend virus is. Ook een analyse van alle CT-waarden die de laatste maand als positief werden doorgegeven, is een optie."

Hoe dan ook stelt Louis Ide wel vast dat het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de vals-positieve gevallen niet uit het systeem haalt.

Code

Dokter Johan Van Bussel, coördinator bij Scienscano beaamt dit. De registratie wordt niet verwijderd maar krijgt een code dat er een update van bestaat.

"De persoon in kwestie," aldus Van Bussel op twitter, "kan nadien trouwens effectief wel positief zijn. Maar ook als dat het geval is, verwijderen we voorgaande registraties niet maar krijgen ze een update markering."

Verwijderen

Volgens Van Bussel is het vervolgens de rol van de GMD-houdende huisarts ("die het bericht ook zou moeten krijgen") om de patiënt te informeren dat alles OK is. Hij erkent wel dat contacten die gebeld werden naar aanleiding van een vals positieve persoon door de mazen van het net glippen. "Het call center belt hen niet meer om hen gerust te stellen", aldus Van Brussel.

Dokter Ide is van oordeel dat de werkwijze van Scienscano aan verfijning toe is. "Klinisch vals positieve patiënten kan men best uit het systeem verwijderen. Dat zal wellicht geen groot effect hebben op de actuele stijgende trend. Maar het is wel van belang de juiste cijfers te hebben. Onder meer om te voorkomen dat andere landen maatregelen zouden nemen -zoals het niet toelaten van Belgen- op basis van niet helemaal correcte statistieken. Ook dienen de contactopsporing en de quarantainemaatregelen voor niet-besmette personen dan gestopt te worden. Pas na uitzuivering kan men over definitieve cijfers spreken," stelt hij.

Maandag stuurde het Riziv een brief naar ziekenhuizen en laboratoria om hen aan te manen kwalitatief betere data over de covid-tests naar Scienscano te sturen. Bovendien zou Scienscano hierover binnen het uur moeten beschikken.Het ontlokte dokter Louis Ide, klinisch bioloog in AZ Jan Palfijn in Gent, op twitter de bedenking dat zijn ziekenhuis dit al doet met "software die de overheid ons voorstelde."Wel wijst hij er in één adem op dat er uiteraard ook klinisch vals-positief op corona getest wordt. "Zo zijn er verschillende gevallen in diverse labs. Bij ons, in AZ Jan Palfijn, zitten we aan acht gevallen," aldus Ide. "De PCR is immers de meest gevoelige test die RNA van het virus, maar ook van dood virus, oppikt." Het zou trouwens interessant zijn om een studie met viruskweek op te zetten om te zien hoeveel weken er nog rest-RNA dan wel levend virus is. Ook een analyse van alle CT-waarden die de laatste maand als positief werden doorgegeven, is een optie."Hoe dan ook stelt Louis Ide wel vast dat het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid de vals-positieve gevallen niet uit het systeem haalt.Dokter Johan Van Bussel, coördinator bij Scienscano beaamt dit. De registratie wordt niet verwijderd maar krijgt een code dat er een update van bestaat."De persoon in kwestie," aldus Van Bussel op twitter, "kan nadien trouwens effectief wel positief zijn. Maar ook als dat het geval is, verwijderen we voorgaande registraties niet maar krijgen ze een update markering."Volgens Van Bussel is het vervolgens de rol van de GMD-houdende huisarts ("die het bericht ook zou moeten krijgen") om de patiënt te informeren dat alles OK is. Hij erkent wel dat contacten die gebeld werden naar aanleiding van een vals positieve persoon door de mazen van het net glippen. "Het call center belt hen niet meer om hen gerust te stellen", aldus Van Brussel.Dokter Ide is van oordeel dat de werkwijze van Scienscano aan verfijning toe is. "Klinisch vals positieve patiënten kan men best uit het systeem verwijderen. Dat zal wellicht geen groot effect hebben op de actuele stijgende trend. Maar het is wel van belang de juiste cijfers te hebben. Onder meer om te voorkomen dat andere landen maatregelen zouden nemen -zoals het niet toelaten van Belgen- op basis van niet helemaal correcte statistieken. Ook dienen de contactopsporing en de quarantainemaatregelen voor niet-besmette personen dan gestopt te worden. Pas na uitzuivering kan men over definitieve cijfers spreken," stelt hij.