De Belgian Medical Students' Association wil medestudenten geneeskunde een platform bieden voor maatschappelijk engagement. Een van de thema's waarop ze inzet, is geestelijke gezondheid.

Waarom aandacht voor het mentale welzijn van zorgverleners zo belangrijk is, legt de vereniging uit in een beleidsdocument dat ze opstelde in het kader van de sunnysocks4docs-campagne."Het verhoogt de levenskwaliteit van de zorgverleners, de veiligheid van het gezondheidszorgsysteem en de kwaliteit van geleverde zorg. Het is een socio-economische investering met positieve effecten op het gezondheidszorgbudget; veel medische fouten zullen vermeden worden, en er zal minder personeelsverloop zijn", klinkt het onder meer.

Maar dit is alleen mogelijk als alle betrokken partijen de krachten bundelen, gaat BeMSA verder. De studenten doen daarop een uitgebreide call to action, met aanbevelingen voor elk 'niveau'. Van de federale en regionale overheden tot de ziekenhuizen, universiteiten, en de beroepsverenigingen.

Aan de zorgverleners, tot wie de campagne zich in eerste instantie richt, vragen de studenten om over collega's te waken en hen te helpen een gezonde werkomgeving te creëren, met redelijke werkuren, voldoende pauzes en gezonde eetgewoonten. Om trouw te zijn aan zichzelf en hun waarden en normen. En om een open houding aan te nemen ten opzichte van structurele veranderingen, mentale gezondheidsprogramma's of interventies die overheden, ziekenhuizen en universiteiten aanbieden, en ten opzichte van collega's met mentale gezondheidsproblemen.

Aan medestudenten vraagt BeMSA om initiatieven te nemen die het belang van mentaal welzijn promoten onder studenten. Ze vragen daarbij om oog te hebben voor ongelijkheden, stressfactoren en onredelijke eisen in de opleiding.

Foto delen

Naast een beleidsdocument zette BeMSA dit jaar ook in op een uitgebreide sociale mediacampagne, met infografieken en getuigenissen van zorgverleners met mentale gezondheidsproblemen.

Sluitstuk van de sunnysocks4docs-actie is de oproep om deze vrijdag 5 juni op sociale media een foto te delen van (verschillende) kleurrijke sokken (al dan niet op de werkvloer), vergezeld van de hashtag #sunnysocks4docs.

Met de campagne wil de studentenvereniging mentale gezondheidsproblemen bij zorgprofessionals bespreekbaarder maken in de hoop dat de stigma's errond afnemen. Onder meer Arts In Nood, Doctors4Doctors, De Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, Vivel, Vlaams Instituut Gezond Leven, Jong Domus, VVAP, Psyformed en CréSAM schaarden zich achter het initiatief.

Internationaal heet de campagne CrazySocks4Docs, op sociale media terug te vinden via de gelijknamige hashtag.

BeMSA
© BeMSA

Meer informatie omtrent de actie SunnySocks4Docs: www.BeMSA.be/SunnySocks4Docs. U kan BeMSA volgen op Facebook, Twitter of Instagram.

De Belgian Medical Students' Association wil medestudenten geneeskunde een platform bieden voor maatschappelijk engagement. Een van de thema's waarop ze inzet, is geestelijke gezondheid. Waarom aandacht voor het mentale welzijn van zorgverleners zo belangrijk is, legt de vereniging uit in een beleidsdocument dat ze opstelde in het kader van de sunnysocks4docs-campagne."Het verhoogt de levenskwaliteit van de zorgverleners, de veiligheid van het gezondheidszorgsysteem en de kwaliteit van geleverde zorg. Het is een socio-economische investering met positieve effecten op het gezondheidszorgbudget; veel medische fouten zullen vermeden worden, en er zal minder personeelsverloop zijn", klinkt het onder meer.Maar dit is alleen mogelijk als alle betrokken partijen de krachten bundelen, gaat BeMSA verder. De studenten doen daarop een uitgebreide call to action, met aanbevelingen voor elk 'niveau'. Van de federale en regionale overheden tot de ziekenhuizen, universiteiten, en de beroepsverenigingen. Aan de zorgverleners, tot wie de campagne zich in eerste instantie richt, vragen de studenten om over collega's te waken en hen te helpen een gezonde werkomgeving te creëren, met redelijke werkuren, voldoende pauzes en gezonde eetgewoonten. Om trouw te zijn aan zichzelf en hun waarden en normen. En om een open houding aan te nemen ten opzichte van structurele veranderingen, mentale gezondheidsprogramma's of interventies die overheden, ziekenhuizen en universiteiten aanbieden, en ten opzichte van collega's met mentale gezondheidsproblemen. Aan medestudenten vraagt BeMSA om initiatieven te nemen die het belang van mentaal welzijn promoten onder studenten. Ze vragen daarbij om oog te hebben voor ongelijkheden, stressfactoren en onredelijke eisen in de opleiding.Foto delenNaast een beleidsdocument zette BeMSA dit jaar ook in op een uitgebreide sociale mediacampagne, met infografieken en getuigenissen van zorgverleners met mentale gezondheidsproblemen. Sluitstuk van de sunnysocks4docs-actie is de oproep om deze vrijdag 5 juni op sociale media een foto te delen van (verschillende) kleurrijke sokken (al dan niet op de werkvloer), vergezeld van de hashtag #sunnysocks4docs.Met de campagne wil de studentenvereniging mentale gezondheidsproblemen bij zorgprofessionals bespreekbaarder maken in de hoop dat de stigma's errond afnemen. Onder meer Arts In Nood, Doctors4Doctors, De Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie, Vivel, Vlaams Instituut Gezond Leven, Jong Domus, VVAP, Psyformed en CréSAM schaarden zich achter het initiatief.Internationaal heet de campagne CrazySocks4Docs, op sociale media terug te vinden via de gelijknamige hashtag.Meer informatie omtrent de actie SunnySocks4Docs: www.BeMSA.be/SunnySocks4Docs. U kan BeMSA volgen op Facebook, Twitter of Instagram.