Groot onderzoek naar vuurwerkletsels

19/12/17 om 08:37 - Bijgewerkt om 08:37

In Nederland gaan drie grote ziekenhuizen gegevens over vuurwerkletsels registreren. Daarmee willen ze bijdragen aan het debat over consumentenvuurwerk, dat bij onze noorderburen elk jaar rond het jaareinde oplaait.

Groot onderzoek naar vuurwerkletsels

© David Davis

Het Erasmus MC, het Maasstad Ziekenhuis en het Oogziekenhuis Rotterdam gaan tussen december van dit jaar en januari van volgend jaar in twaalf ziekenhuizen in de regio Zuidwest-Nederland onderzoek doen naar gezondheidsschade door consumentenvuurwerk. Dat moet gegevens opleveren over de letsels, de schade op langere termijn en de daarmee samenhangende kosten.

Op die manier willen de onderzoekers een "betrouwbaar en compleet beeld" geven van de omvang van de gezondheidsschade door consumentenvuurwerk.

In Nederland leeft het debat sterk over het al dan niet verbieden van consumentenvuurwerk. Twee jaar geleden richtten twee Nederlandse oogartsen het zogenaamde vuurwerkmanifest op, dat streeft naar een verbod op consumentenvuurwerk (vuurwerk mag alleen nog door professionals worden aangestoken) tegen 2020.