Behalve humorist en gevierd cartoonist is Kamagurka (1956) ook kunstenaar, totaalkunstenaar zeg maar. Behalve met tekenen houdt hij zich onledig met schilderkunst, beeldende kunst, film, theater, muziek, et cetera. In 2002 wijdde het eerbiedwaardige Stedelijk Museum in Amsterdam al een grote tentoonstelling over zijn werk. Nu biedt Het Noordbrabants Museum in 's Hertogenbosch een retrospectief overzicht van Kamagurka langsheen 50 jaar kunstenaarschap. Een absolute aanrader!

Stoeien met kunst

De tentoonstelling focust niet alleen op het enorme grafische oeuvre van Kamagurka. Wie de fratsen van Bert Vanderslagmulders en Cowboy Henk (die hij samen met Herr Seele de vrije loop gaf) wil herbeleven of de iconische stripverhalen Het ruikt hier naar Onzin of De Gierende Gynaecoloog wil herbekijken, komt hier zeker aan zijn trekken.

Ook bij het bekijken van zijn schilderijen ontsnapt u niet aan een spontane glimlach. Als Kamagurka iets bewijst is het dat humor ook zijn plaats heeft in de kunst waarin _ vaak bittere _ ernst overheerst. Kama stoeit met het concept kunst, refereert aan iconische werken en knipt er _ figuurlijk _ een hoek af. De humor doet echter geen afbreuk aan zijn talent als kunstenaar. Als je zijn werk in museale context ziet, blijft het stevig overeind.

"Kamagurka is the missing link tussen de Vlaamse Primitieven en Suske & Wiske", menen onze Noorderburen. Kama's punkband waarmee hij in de jaren 1970 toerde heette niet voor niets Kamagurka en de Vlaamse Primitieven. U ziet beelden van hun optredens op de tentoonstelling. Herinner u ook Kama's 'geweldige' optreden naast Eddy Wally en Wendy Van Wanten in de tv-serie Wally in Space.

Zelden hebben we op een tentoonstelling zoveel goedgemutste mensen gezien. Wie zijn blijheid wil delen kan zelfs een heuse postkaart sturen uit Kamagurkistan, een land waar alles om humor draait.

Kamagurkistan. Voorbij de grenzen van de ernst. Tot 28 oktober in het Noordbrabants Museum, 's Hertogenbosch. Geopend dinsdag t/m zondag van 11u tot 17u. www.hnbm.nl

Behalve humorist en gevierd cartoonist is Kamagurka (1956) ook kunstenaar, totaalkunstenaar zeg maar. Behalve met tekenen houdt hij zich onledig met schilderkunst, beeldende kunst, film, theater, muziek, et cetera. In 2002 wijdde het eerbiedwaardige Stedelijk Museum in Amsterdam al een grote tentoonstelling over zijn werk. Nu biedt Het Noordbrabants Museum in 's Hertogenbosch een retrospectief overzicht van Kamagurka langsheen 50 jaar kunstenaarschap. Een absolute aanrader!Stoeien met kunstDe tentoonstelling focust niet alleen op het enorme grafische oeuvre van Kamagurka. Wie de fratsen van Bert Vanderslagmulders en Cowboy Henk (die hij samen met Herr Seele de vrije loop gaf) wil herbeleven of de iconische stripverhalen Het ruikt hier naar Onzin of De Gierende Gynaecoloog wil herbekijken, komt hier zeker aan zijn trekken. Ook bij het bekijken van zijn schilderijen ontsnapt u niet aan een spontane glimlach. Als Kamagurka iets bewijst is het dat humor ook zijn plaats heeft in de kunst waarin _ vaak bittere _ ernst overheerst. Kama stoeit met het concept kunst, refereert aan iconische werken en knipt er _ figuurlijk _ een hoek af. De humor doet echter geen afbreuk aan zijn talent als kunstenaar. Als je zijn werk in museale context ziet, blijft het stevig overeind."Kamagurka is the missing link tussen de Vlaamse Primitieven en Suske & Wiske", menen onze Noorderburen. Kama's punkband waarmee hij in de jaren 1970 toerde heette niet voor niets Kamagurka en de Vlaamse Primitieven. U ziet beelden van hun optredens op de tentoonstelling. Herinner u ook Kama's 'geweldige' optreden naast Eddy Wally en Wendy Van Wanten in de tv-serie Wally in Space.Zelden hebben we op een tentoonstelling zoveel goedgemutste mensen gezien. Wie zijn blijheid wil delen kan zelfs een heuse postkaart sturen uit Kamagurkistan, een land waar alles om humor draait.Kamagurkistan. Voorbij de grenzen van de ernst. Tot 28 oktober in het Noordbrabants Museum, 's Hertogenbosch. Geopend dinsdag t/m zondag van 11u tot 17u. www.hnbm.nl