Voor de eerste week van januari tonen de gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) aan dat de griepactiviteit sterk toegenomen is tot een niveau vlakbij de epidemische drempel van 140 raadplegingen voor 100.000 inwoners.

Het WIV heeft 21 stalen vanuit de peilpraktijken ontvangen, het netwerk van huisartsen dat geografisch verspreid is over heel België. Er waren in totaal 15 stalen positief voor het griepvirus, met andere woorden 71% van alle ontvangen stalen.

De virologische analyses van het WIV tonen aan dat enkel het type A influenzavirus in omloop is. Het gaat vooral om de stam A(H3N2). Deze stam is nauw verwant met de vaccinale stam A(H3N2) aanwezig in de trivalente en de quadrivalente griepvaccins beschikbaar in België.

De griep is momenteel in omloop in België, maar er is nog geen sprake van een epidemie. Hoogstwaarschijnlijk wordt de epidemische drempel van 140 consultaties voor 100.000 inwoners in de komende week bereikt of overschreden.

Franse ziekenhuizen overrompeld

Intussen is de griepepidemie bij onze zuiderburen al aan de gang. De Franse ziekenhuizen worden overrompeld met grieppatiënten. De minister van Volksgezondheid heeft opgeroepen om niet-dringende operaties uit te stellen.

"We moeten ervoor zorgen dat er ziekenhuisbedden beschikbaar zijn", verklaarde Marisol Touraine. De epidemie zou volgende week haar hoogtepunt moeten bereiken.

Minister Touraine waarschuwde al dat de griepepidemie wellicht een zware tol zal eisen. "Maar de gezondheidsdiensten staan paraat", garandeert ze. Eerder had ze laten weten dat de spoeddiensten tegen de grens van hun capaciteiten zaten.

Verder denkt de Franse minister eraan om de griepvaccinatie verplicht te maken voor alle zorgverstrekkers, aangezien de aanmoedigende maatregelen blijkbaar niet voldoen. Volgens schattingen zou amper 25 à 30% zich elk jaar laten inenten. In een rusthuis in Lyon bezweken tijdens de eindejaarsperiode 13 ouderen aan griep. Het zorgpersoneel bleek er niet voldoende gevaccineerd te zijn.

Sinds 1 november 2016 werden 627 ernstige gevallen van griep in het ziekenhuis opgenomen. 52 van hen zijn overleden, voornamelijk 65-plussers.

Opnamestop in Nederland

Ook in Nederland wordt de epidemische drempel al enkele weken overschreden. Verschillende ziekenhuizen voerden een opnamestop in.

Voor de eerste week van januari tonen de gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) aan dat de griepactiviteit sterk toegenomen is tot een niveau vlakbij de epidemische drempel van 140 raadplegingen voor 100.000 inwoners.Het WIV heeft 21 stalen vanuit de peilpraktijken ontvangen, het netwerk van huisartsen dat geografisch verspreid is over heel België. Er waren in totaal 15 stalen positief voor het griepvirus, met andere woorden 71% van alle ontvangen stalen.De virologische analyses van het WIV tonen aan dat enkel het type A influenzavirus in omloop is. Het gaat vooral om de stam A(H3N2). Deze stam is nauw verwant met de vaccinale stam A(H3N2) aanwezig in de trivalente en de quadrivalente griepvaccins beschikbaar in België.De griep is momenteel in omloop in België, maar er is nog geen sprake van een epidemie. Hoogstwaarschijnlijk wordt de epidemische drempel van 140 consultaties voor 100.000 inwoners in de komende week bereikt of overschreden.Franse ziekenhuizen overrompeldIntussen is de griepepidemie bij onze zuiderburen al aan de gang. De Franse ziekenhuizen worden overrompeld met grieppatiënten. De minister van Volksgezondheid heeft opgeroepen om niet-dringende operaties uit te stellen."We moeten ervoor zorgen dat er ziekenhuisbedden beschikbaar zijn", verklaarde Marisol Touraine. De epidemie zou volgende week haar hoogtepunt moeten bereiken. Minister Touraine waarschuwde al dat de griepepidemie wellicht een zware tol zal eisen. "Maar de gezondheidsdiensten staan paraat", garandeert ze. Eerder had ze laten weten dat de spoeddiensten tegen de grens van hun capaciteiten zaten.Verder denkt de Franse minister eraan om de griepvaccinatie verplicht te maken voor alle zorgverstrekkers, aangezien de aanmoedigende maatregelen blijkbaar niet voldoen. Volgens schattingen zou amper 25 à 30% zich elk jaar laten inenten. In een rusthuis in Lyon bezweken tijdens de eindejaarsperiode 13 ouderen aan griep. Het zorgpersoneel bleek er niet voldoende gevaccineerd te zijn.Sinds 1 november 2016 werden 627 ernstige gevallen van griep in het ziekenhuis opgenomen. 52 van hen zijn overleden, voornamelijk 65-plussers. Opnamestop in NederlandOok in Nederland wordt de epidemische drempel al enkele weken overschreden. Verschillende ziekenhuizen voerden een opnamestop in.