In het verleden werd gevaccineerd met Cervarix ®. Nu sloot de Vlaamse overheid via een overheidsopdracht echter een contract af met de producent van Gardasil 9 ®. Het vroeger gebruikte vaccin beschermde tegen ongeveer 74% van de baarmoederhalskankers in Europa. Gardasil 9® daarentegen is goed voor een dekking tegen ongeveer 90% van de baarmoederhalskankers.

Overheidsopdracht

Dit nieuwe vaccin beschermt bovendien ook tegen de types 6 en 11 die genitale wratten veroorzaken. Het vaccin is sinds 2017 op de markt en de Vlaamse overheid sloot nu een overheidsopdracht af met de producent van Gardasil 9 ®. Vanaf het schooljaar 2018-2019 kan het nieuwe vaccin gratis worden aangeboden. Hiermee is een investering van ongeveer drie miljoen euro per jaar gemoeid. Dat bedrag wordt terugverdiend, maakt Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) zich sterk. "Vanuit gezondheidseconomisch standpunt zorgt dit ervoor dat de maatschappelijke kost van preventie lager is dan die van de eventuele behandeling tegen ziekte", dixit Vandeurzen.

Meer dan 90%

De HPV-vaccinatie -twee inentingen in de bovenarm in de loop van het eerste jaar secundair onderwijs- wordt aangeboden via de centra voor leerlingenbegeleiding op de scholen en via de huisarts. Oudere meisjes kunnen het vaccin op voorschrift aankopen in de apotheek. De vaccinatie is vooral doeltreffend als ze gegeven wordt alvorens meisjes met het virus in aanraking zijn gekomen door seksueel contact. Meer dan 90% van de Vlaamse meisjes waren in 2016 gevaccineerd tegen HPV.

In het verleden werd gevaccineerd met Cervarix ®. Nu sloot de Vlaamse overheid via een overheidsopdracht echter een contract af met de producent van Gardasil 9 ®. Het vroeger gebruikte vaccin beschermde tegen ongeveer 74% van de baarmoederhalskankers in Europa. Gardasil 9® daarentegen is goed voor een dekking tegen ongeveer 90% van de baarmoederhalskankers. Dit nieuwe vaccin beschermt bovendien ook tegen de types 6 en 11 die genitale wratten veroorzaken. Het vaccin is sinds 2017 op de markt en de Vlaamse overheid sloot nu een overheidsopdracht af met de producent van Gardasil 9 ®. Vanaf het schooljaar 2018-2019 kan het nieuwe vaccin gratis worden aangeboden. Hiermee is een investering van ongeveer drie miljoen euro per jaar gemoeid. Dat bedrag wordt terugverdiend, maakt Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) zich sterk. "Vanuit gezondheidseconomisch standpunt zorgt dit ervoor dat de maatschappelijke kost van preventie lager is dan die van de eventuele behandeling tegen ziekte", dixit Vandeurzen.De HPV-vaccinatie -twee inentingen in de bovenarm in de loop van het eerste jaar secundair onderwijs- wordt aangeboden via de centra voor leerlingenbegeleiding op de scholen en via de huisarts. Oudere meisjes kunnen het vaccin op voorschrift aankopen in de apotheek. De vaccinatie is vooral doeltreffend als ze gegeven wordt alvorens meisjes met het virus in aanraking zijn gekomen door seksueel contact. Meer dan 90% van de Vlaamse meisjes waren in 2016 gevaccineerd tegen HPV.