Waarschuwing. Dit editoriaal schuwt het populisme niet. We vergelijken appelen met peren en gooien alles op één hoopje. We doen dus aan politiek, het is namelijk voor het goede doel.

Huisartsen ontvingen deze week (ver)nieuw(d)e richtlijnen met betrekking tot hun voorschrijfgedrag inzake antidepressiva. Daar valt heel wat over te zeggen maar vooral één ding viel ons op. Om de richtlijnen naar de praktijk om te zetten, trekt minister De Block een budget van 250.000 euro uit. Zegge en schrijven 250.000 euro. Daarmee gaan specifieke opleidingen betaald worden.

Het beleid vindt goed opgeleide en bijgeschoolde huisartsen namelijk essentieel. Alles is echter relatief, dat spreekt. Want onze politici zijn duidelijk meer geïnteresseerd in zichzelf dan in ons psychisch welbehagen. We weten nu immers (en onder meer) dat 17 bestuurders van Publipart in Gent jaarlijks goed zijn voor meer dan 350.000 euro. En dit voor een beperkt takenpakket.

Het een houdt uiteraard geen verband met het ander. Het zet zaken echter wel in perspectief. Waaraan hecht het beleid belang in dit land? De graaicultuur komt op de eerste plaats. Wel wijzen politici van divers pluimage nu de 'anderen' met de vinger. Allicht volgen er nog enkele dagen mediastorm. En daarna? We drinken een glas, doen een plas en alles bleef zoals het was.

Waaraan hecht het beleid belang in dit land? De graaicultuur komt op de eerste plaats.

In redevoeringen staat de huisarts (én de patiënt) centraal. Als het over 'dokkemans' gaat, is dat echter toch al een heel stuk minder. 250.000 euro moet volstaan om circa 12.000 actieve huisartsen bij te scholen. Dat komt neer op 20,8 euro per arts. Een grap? Of om te huilen?

Ondertussen laat Maggie De Block via twitter wel weten dat er volop gewerkt wordt in het domein van de psychische hulpverlening. Allicht koos het kabinet voor twitter omdat er eigenlijk niet veel te melden valt. Hoe ver staat het met de 'erkenning' en de 'terugbetaling' van psychische hulp? Wijzer worden we niet van de ministeriële boodschap. Men werkt eraan, het zit nog in de nevelen van de besluitvorming. Wordt allicht vervolgd nadat aan de graaicultuur paal en perk is gesteld.

Waarschuwing. Dit editoriaal schuwt het populisme niet. We vergelijken appelen met peren en gooien alles op één hoopje. We doen dus aan politiek, het is namelijk voor het goede doel. Huisartsen ontvingen deze week (ver)nieuw(d)e richtlijnen met betrekking tot hun voorschrijfgedrag inzake antidepressiva. Daar valt heel wat over te zeggen maar vooral één ding viel ons op. Om de richtlijnen naar de praktijk om te zetten, trekt minister De Block een budget van 250.000 euro uit. Zegge en schrijven 250.000 euro. Daarmee gaan specifieke opleidingen betaald worden.Het beleid vindt goed opgeleide en bijgeschoolde huisartsen namelijk essentieel. Alles is echter relatief, dat spreekt. Want onze politici zijn duidelijk meer geïnteresseerd in zichzelf dan in ons psychisch welbehagen. We weten nu immers (en onder meer) dat 17 bestuurders van Publipart in Gent jaarlijks goed zijn voor meer dan 350.000 euro. En dit voor een beperkt takenpakket.Het een houdt uiteraard geen verband met het ander. Het zet zaken echter wel in perspectief. Waaraan hecht het beleid belang in dit land? De graaicultuur komt op de eerste plaats. Wel wijzen politici van divers pluimage nu de 'anderen' met de vinger. Allicht volgen er nog enkele dagen mediastorm. En daarna? We drinken een glas, doen een plas en alles bleef zoals het was. In redevoeringen staat de huisarts (én de patiënt) centraal. Als het over 'dokkemans' gaat, is dat echter toch al een heel stuk minder. 250.000 euro moet volstaan om circa 12.000 actieve huisartsen bij te scholen. Dat komt neer op 20,8 euro per arts. Een grap? Of om te huilen?Ondertussen laat Maggie De Block via twitter wel weten dat er volop gewerkt wordt in het domein van de psychische hulpverlening. Allicht koos het kabinet voor twitter omdat er eigenlijk niet veel te melden valt. Hoe ver staat het met de 'erkenning' en de 'terugbetaling' van psychische hulp? Wijzer worden we niet van de ministeriële boodschap. Men werkt eraan, het zit nog in de nevelen van de besluitvorming. Wordt allicht vervolgd nadat aan de graaicultuur paal en perk is gesteld.