Traditioneel verzamelen jaarlijks duizenden deelnemers begin juli in Brussels Expo om de toelatingsexamens voor geneeskunde en tandheelkunde af te leggen. Omwille van het coronavirus was het dit jaar niet veilig om zo'n mensenmassa te verzamelen op één locatie. Dus vond het toelatingsexamen - bovendien niet begin juli maar eind augustus - gelijktijdig plaats op meer dan 100 locaties verspreid over heel Vlaanderen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de examencommissie en verschillende onderwijspartners maakten van de gelegenheid gebruik om het examen te moderniseren en in digitale vorm te gieten.

"Welke aspecten goed verliepen en welke zaken voor verbetering vatbaar zijn, moet nog geëvalueerd worden", reageert VGSO enkele dagen na afloop van het examen. "Maar wij zijn er alvast voorstander van om het toelatingsexamen in de toekomst opnieuw digitaal te laten plaatsvinden. Immers, op deze manier moeten deelnemers minder ver reizen naar het examen. Bijkomend voordeel is dat ze hun examen in een meer vertrouwde omgeving kunnen afleggen."

De studentenvertegenwoordigers zien het toelatingsexamen volgend jaar weliswaar graag opnieuw begin juli plaatsvinden, zoals tot op heden dus de gewoonte was.

"We willen AHOVOKS (Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, nvdr) en het kabinet van minister Weyts bedanken voor hun inzet in deze uitzonderlijke omstandigheden. In de korte tijd, zijn ze erin geslaagd om een gedegen alternatief te organiseren voor het toelatingsexamen arts/tandarts."

De studenten laten echter niet na opnieuw hun bezorgdheid te uiten omtrent de verhoogde startquota die goedgekeurd zijn door de Vlaamse Regering in december jl.

Traditioneel verzamelen jaarlijks duizenden deelnemers begin juli in Brussels Expo om de toelatingsexamens voor geneeskunde en tandheelkunde af te leggen. Omwille van het coronavirus was het dit jaar niet veilig om zo'n mensenmassa te verzamelen op één locatie. Dus vond het toelatingsexamen - bovendien niet begin juli maar eind augustus - gelijktijdig plaats op meer dan 100 locaties verspreid over heel Vlaanderen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, de examencommissie en verschillende onderwijspartners maakten van de gelegenheid gebruik om het examen te moderniseren en in digitale vorm te gieten."Welke aspecten goed verliepen en welke zaken voor verbetering vatbaar zijn, moet nog geëvalueerd worden", reageert VGSO enkele dagen na afloop van het examen. "Maar wij zijn er alvast voorstander van om het toelatingsexamen in de toekomst opnieuw digitaal te laten plaatsvinden. Immers, op deze manier moeten deelnemers minder ver reizen naar het examen. Bijkomend voordeel is dat ze hun examen in een meer vertrouwde omgeving kunnen afleggen."De studentenvertegenwoordigers zien het toelatingsexamen volgend jaar weliswaar graag opnieuw begin juli plaatsvinden, zoals tot op heden dus de gewoonte was. "We willen AHOVOKS (Agentschap voor Hoger Onderwijs, Volwassenenonderwijs, Kwalificaties en Studietoelagen, nvdr) en het kabinet van minister Weyts bedanken voor hun inzet in deze uitzonderlijke omstandigheden. In de korte tijd, zijn ze erin geslaagd om een gedegen alternatief te organiseren voor het toelatingsexamen arts/tandarts."De studenten laten echter niet na opnieuw hun bezorgdheid te uiten omtrent de verhoogde startquota die goedgekeurd zijn door de Vlaamse Regering in december jl.