Het Gezondheidskompas peilt met een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst naar levensstijl, erfelijke factoren en eerdere gezondheidsproblemen. Er zijn vragen over persoonskenmerken zoals leeftijd en gewicht, over gewoontes zoals roken, drinken, bewegen en eten en over risicofactoren zoals kanker, erfelijkheid en eerdere diagnoses.

Op basis van de resultaten geeft het kompas een persoonlijk leefstijladvies en verwijst het door naar de huisarts voor die risicofactoren die verdere opvolging verdienen. Personen ouder dan 45 krijgen een gedetailleerde score voor hun risico op diabetes. Het kompas is op vraag van Vlaams minister Jo Vandeurzen ontwikkeld door Zorg en Gezondheid, in samenwerking met de Diabetes Liga en Domus Medica.

Advies

Het Gezondheidskompas wordt verspreid en gepromoot via verschillende kanalen waaronder hulpverleners in huisartspraktijken, preventiewerkers, welzijnswerkers en apothekers. Zij kunnen waar nodig de mensen ook helpen bij het invullen ervan.

Op basis van de antwoorden kan het Gezondheidskompas algemene adviezen geven en gidsen naar het bestaande aanbod van on- en offline hulpverlening. Er kan bijvoorbeeld een advies uit komen om te eten volgens de principes van de voedingsdriehoek, om meer te bewegen volgens het 10.000-stappen principe, om deel te nemen aan een bevolkingsonderzoek naar kanker, of een verwijzing naar het ondersteuningsaanbod om te stoppen met roken.

Apothekers doen mee

Onderdeel van het kompas is het Halt2Diabetesproject, waarin verschillende zorgverleners uit de eerste lijn samenwerken om patiënten met een verhoogd risico op diabetes op te sporen en te begeleiden naar een gezondere levensstijl. Naast de huisartsen spelen ook de apothekers hier een centrale rol in, benadrukt het Vlaams Apothekers Netwerk aan. "Zij kunnen risicopatiënten aanspreken en samen de vragenlijst invullen. Blijkt er een verhoogde kans op diabetes, dan kan de apotheker onmiddellijk het nodige advies verschaffen en eventuele bezorgdheden of misvattingen de kop indrukken. Afhankelijk van het resultaat verwijst de apotheker de patiënt al dan niet door naar de huisarts."

Groepssessies

In het kader van het diabetespreventieproject kunnen huisartsen in twee startregio's (regio Mechelen - Heist-op-den-Berg en regio Menen-Wervik-Wevelgem) deelname voorschrijven aan 'Groepssessies Gezonde Voeding op verwijzing'. Dit aanbod wordt de komende tijd progressief uitgebreid over heel Vlaanderen. Het bestaat uit verschillende groepssessies, onder begeleiding van een diëtist(e), om praktijkgericht aan de slag te gaan met eetgewoonten en hoe gezonder te eten.

Het Gezondheidskompas peilt met een wetenschappelijk onderbouwde vragenlijst naar levensstijl, erfelijke factoren en eerdere gezondheidsproblemen. Er zijn vragen over persoonskenmerken zoals leeftijd en gewicht, over gewoontes zoals roken, drinken, bewegen en eten en over risicofactoren zoals kanker, erfelijkheid en eerdere diagnoses. Op basis van de resultaten geeft het kompas een persoonlijk leefstijladvies en verwijst het door naar de huisarts voor die risicofactoren die verdere opvolging verdienen. Personen ouder dan 45 krijgen een gedetailleerde score voor hun risico op diabetes. Het kompas is op vraag van Vlaams minister Jo Vandeurzen ontwikkeld door Zorg en Gezondheid, in samenwerking met de Diabetes Liga en Domus Medica.AdviesHet Gezondheidskompas wordt verspreid en gepromoot via verschillende kanalen waaronder hulpverleners in huisartspraktijken, preventiewerkers, welzijnswerkers en apothekers. Zij kunnen waar nodig de mensen ook helpen bij het invullen ervan.Op basis van de antwoorden kan het Gezondheidskompas algemene adviezen geven en gidsen naar het bestaande aanbod van on- en offline hulpverlening. Er kan bijvoorbeeld een advies uit komen om te eten volgens de principes van de voedingsdriehoek, om meer te bewegen volgens het 10.000-stappen principe, om deel te nemen aan een bevolkingsonderzoek naar kanker, of een verwijzing naar het ondersteuningsaanbod om te stoppen met roken.Apothekers doen meeOnderdeel van het kompas is het Halt2Diabetesproject, waarin verschillende zorgverleners uit de eerste lijn samenwerken om patiënten met een verhoogd risico op diabetes op te sporen en te begeleiden naar een gezondere levensstijl. Naast de huisartsen spelen ook de apothekers hier een centrale rol in, benadrukt het Vlaams Apothekers Netwerk aan. "Zij kunnen risicopatiënten aanspreken en samen de vragenlijst invullen. Blijkt er een verhoogde kans op diabetes, dan kan de apotheker onmiddellijk het nodige advies verschaffen en eventuele bezorgdheden of misvattingen de kop indrukken. Afhankelijk van het resultaat verwijst de apotheker de patiënt al dan niet door naar de huisarts." GroepssessiesIn het kader van het diabetespreventieproject kunnen huisartsen in twee startregio's (regio Mechelen - Heist-op-den-Berg en regio Menen-Wervik-Wevelgem) deelname voorschrijven aan 'Groepssessies Gezonde Voeding op verwijzing'. Dit aanbod wordt de komende tijd progressief uitgebreid over heel Vlaanderen. Het bestaat uit verschillende groepssessies, onder begeleiding van een diëtist(e), om praktijkgericht aan de slag te gaan met eetgewoonten en hoe gezonder te eten.