Op zondag 9 februari wordt de tweejaarlijkse prijs van het Doktersgild Van Helmont uitgereikt aan de heer Georges De Smul. Sinds 1997 kent het Doktersgild Van Helmont een prijs toe aan een Nederlandstalig geneesheer uit het Brusselse die een waardevol wetenschappelijk werk schreef dat nog niet eerder bekroond werd, en/of die zich bijzonder inzet in de ontwikkelingslanden, en/of een Nederlandstalig(e) geneesheer (of vereniging) die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt door de verdediging van de belangen van de Nederlandstalige geneesheren en/of patiënten te Brussel en omgeving.
Dit keer werd de prijs, ter waarde van 5000 euro, echter niet uitgeloofd aan een arts, maar wel aan De Smul, die als gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe, zich al meer dan 30 jaar verdienstelijk maakt voor de rechten van Vlamingen in Brussel. De Smuls inzet voor de Vlamingen in zijn gemeente kenmerkt zich onder meer door de verschillende klachten die hij indiende bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht omdat het gemeenteblad Wolu niet correct tweetalig uitgegeven wordt. De Rechtbank van Eerste Aanleg veroordeelde de gemeente recent tot een dwangsom voor het niet conformeren met de taalwetgeving.
Niet alleen draagt De Smul de inwoners van zijn gemeente een warm hart toe, maar evenzeer vele sociaal kwetsbare personen in binnen- en buitenland. Als hardloper was De Smul ongeveer 30 jaar geleden één van de pioniers van het gesponsord lopen voor het goede doel. Hij liep meer dan 100 marathons over de hele wereld voor goede doelen zoals Poverello, 11.11.11, Artsen zonder Grenzen, Licht en Liefde en Born in Africa. "Ik ben er zeer fier op dat ik de echte voorloper en stichter ben van 'sporten voor een sociaal doel' in België maar ook een beetje in de wereld", schrijft De Smul op zijn website http://www.youniverse.be/georges/. Recent nog publiceerde hij een boek Woorden en Daden. Het levensverhaal van Georges De Smul, waarvan de winsten integraal bedoeld zijn voor 11.11.11, AZG, Born in Africa en Poverello.
Het Doktersgild Van Helmont werd gesticht in 1936 en profileerde zich van meet af aan als beroepsvereniging voor Nederlandstalige artsen in Brussel. Het gild werkt samen met sommige andere Vlaamse organisaties in het Brusselse, zoals het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen, het Vlaams Komitee voor Brussel, het Vlaams Geneeskundigenverbond (VGV) en de geneesheren-alumni van de KU Leuven. In 1996 vierde het zijn 60-jarige jubileum met een feestelijke zitten, en in 2002 organiseerde het een symposium over Geïntegreerde Nederlandstalige Gezondheidszorg voor Brussel en omgeving. In de laatste 50 jaar riep het Doktersgild Van Helmont verschillende markante personen uit tot laureaat, onder wie prof. dr. J. J. Cassiman (1976), zuster Leontine (1993) en prof. dr. Wim Distelmans (1997). Huidig voorzitter is dr. Erika Vandermeersch.
Dit keer werd de prijs, ter waarde van 5000 euro, echter niet uitgeloofd aan een arts, maar wel aan De Smul, die als gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe, zich al meer dan 30 jaar verdienstelijk maakt voor de rechten van Vlamingen in Brussel. De Smuls inzet voor de Vlamingen in zijn gemeente kenmerkt zich onder meer door de verschillende klachten die hij indiende bij de Vaste Commissie voor Taaltoezicht omdat het gemeenteblad Wolu niet correct tweetalig uitgegeven wordt. De Rechtbank van Eerste Aanleg veroordeelde de gemeente recent tot een dwangsom voor het niet conformeren met de taalwetgeving. Niet alleen draagt De Smul de inwoners van zijn gemeente een warm hart toe, maar evenzeer vele sociaal kwetsbare personen in binnen- en buitenland. Als hardloper was De Smul ongeveer 30 jaar geleden één van de pioniers van het gesponsord lopen voor het goede doel. Hij liep meer dan 100 marathons over de hele wereld voor goede doelen zoals Poverello, 11.11.11, Artsen zonder Grenzen, Licht en Liefde en Born in Africa. "Ik ben er zeer fier op dat ik de echte voorloper en stichter ben van 'sporten voor een sociaal doel' in België maar ook een beetje in de wereld", schrijft De Smul op zijn website http://www.youniverse.be/georges/. Recent nog publiceerde hij een boek Woorden en Daden. Het levensverhaal van Georges De Smul, waarvan de winsten integraal bedoeld zijn voor 11.11.11, AZG, Born in Africa en Poverello. Het Doktersgild Van Helmont werd gesticht in 1936 en profileerde zich van meet af aan als beroepsvereniging voor Nederlandstalige artsen in Brussel. Het gild werkt samen met sommige andere Vlaamse organisaties in het Brusselse, zoals het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen, het Vlaams Komitee voor Brussel, het Vlaams Geneeskundigenverbond (VGV) en de geneesheren-alumni van de KU Leuven. In 1996 vierde het zijn 60-jarige jubileum met een feestelijke zitten, en in 2002 organiseerde het een symposium over Geïntegreerde Nederlandstalige Gezondheidszorg voor Brussel en omgeving. In de laatste 50 jaar riep het Doktersgild Van Helmont verschillende markante personen uit tot laureaat, onder wie prof. dr. J. J. Cassiman (1976), zuster Leontine (1993) en prof. dr. Wim Distelmans (1997). Huidig voorzitter is dr. Erika Vandermeersch.