De mentale gezondheid van geneeskundestudenten evolueert vanaf het begin tot het einde van hun opleidingscarrière. Wat zijn risicofactoren die een impact kunnen hebben op het welbevinden, en wat zijn mogelijke gevolgen daarvan?

De vijf universiteiten in Vlaanderen die de opleiding geneeskunde organiseren (KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Hasselt, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent) ontwikkelden een vragenlijst die peilt naar jobgerelateerde, persoonlijke en contextuele factoren bij studenten geneeskunde, haio's en aso's.

"Door drie cohortes vier jaar lang te bevragen kunnen we in feite het hele opleidingstraject geneeskunde opvolgen", lichtte prof. Lode Godderis, hoogleraar arbeidsgeneeskunde (KU Leuven) en coördinator van het project, toe bij de start van het project vorig jaar.

De studie bevindt zich momenteel in haar tweede jaar, maar deelnemers kunnen instappen wanneer zij willen.

Bedoeling is om interventies te ontwikkelen die "gericht zijn op de rol van de organisatie en die van de opleiding. Denk bij dat laatste bv. aan het afstemmen van de interesses en talenten van iedere student in de opleiding met het oog op de keuze later voor een bepaald specialisme", aldus prof. Godderis.

De vragenlijst invullen: wemeds.be.

De mentale gezondheid van geneeskundestudenten evolueert vanaf het begin tot het einde van hun opleidingscarrière. Wat zijn risicofactoren die een impact kunnen hebben op het welbevinden, en wat zijn mogelijke gevolgen daarvan?De vijf universiteiten in Vlaanderen die de opleiding geneeskunde organiseren (KU Leuven, Vrije Universiteit Brussel, Universiteit Hasselt, Universiteit Antwerpen en Universiteit Gent) ontwikkelden een vragenlijst die peilt naar jobgerelateerde, persoonlijke en contextuele factoren bij studenten geneeskunde, haio's en aso's."Door drie cohortes vier jaar lang te bevragen kunnen we in feite het hele opleidingstraject geneeskunde opvolgen", lichtte prof. Lode Godderis, hoogleraar arbeidsgeneeskunde (KU Leuven) en coördinator van het project, toe bij de start van het project vorig jaar. De studie bevindt zich momenteel in haar tweede jaar, maar deelnemers kunnen instappen wanneer zij willen.Bedoeling is om interventies te ontwikkelen die "gericht zijn op de rol van de organisatie en die van de opleiding. Denk bij dat laatste bv. aan het afstemmen van de interesses en talenten van iedere student in de opleiding met het oog op de keuze later voor een bepaald specialisme", aldus prof. Godderis.De vragenlijst invullen: wemeds.be.