Dit weekend had ik het 'geluk' om de Belgische bekerfinale bij te wonen. Het was een draak van een match in een bouwvallig, ijzig koud, en door duivenpoep beklad stadium. Het aantal vrouwelijke toeschouwers was beduidend in de minderheid.
Zij lagen allicht met een warme chocomelk knus onder een zelfgemaakt dekentje van de betere romantische film te genieten. Mannen hebben immers meer interesse in een voetbalavondje. Op naailessen van de KVLV ('Vrouwen met vaart') zijn mannen dan weer op één hand te tellen.
Deze gedachte ging door mijn verkleumde lijf nadat afgelopen week het kabinet-Peeters met een belangwekkend voorstel kwam nu de verhuis van Puurs naar 't Stad eindelijk in kannen en kruiken is: vacatures moeten vanaf heden genderneutraal opgesteld worden. 'Secretaresse' wordt dus 'management assistant' of 'onthaalmedewerker', en 'poetsvrouw' wordt 'poetshulp'. Deze laatste term lijkt me alvast correct als je ziet hoe smerig het Koning Boudewijnstadium er nog bij ligt na hun doortocht... Maar dat vereist allicht tussenkomst van een 'vuilnisophaler' en geen 'vuilnisman'.
Begrijp me niet verkeerd: ik ben grote voorstander van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en een verdere vervrouwelijking van de cardiologie is toe te juichen (wist u overigens dat patiënten een betere overleving hebben in het ziekenhuis als de eerste arts waarmee ze contact hebben een vrouw is?). Maar is de vorige (meer vrouwelijke) terminologie dan per definitie minderwaardig? Moet een meisje opnieuw haar vrouwelijkheid afschudden om serieus genomen te worden? En nog meer van de pot gerukt: een ingenieursteam van UGent becijferde dat genderneutrale toiletten economisch voordeliger zijn. Ik vrees dat veel vrouwen klachten zullen uiten omtrent hygiëne...
Waarom komen er zoveel wetenschappelijke studies die biologische verschillen tussen man en vrouw beklemtonen, terwijl er politiek steeds meer gestreefd wordt naar een samenleving van allemaal gelijke Minions?
Zoals altijd is Nederland ons een stapje voor. HEMA doekte de meisjesafdeling op, en schattige bloemetjesmotieven of stoere Formule 1-prints worden nu aangeboden voor 'kids'. Er valt al veel te fulmineren over deze gedrochtelijke 'verengelsing' van de Nederlandse taal, maar is deze vorm van genderneutraliteit niet te veel doorgeslagen? Wat volgt er nog: verplichte onschadelijke genderneutrale voornamen zoals Chris of Kim? Of volgen we Zweden, waar rolbevestigende sprookjes verboden zijn en alle speelgoed unisex is. Ik weet het niet zo gauw: mijn zoontje van anderhalf houdt wel van zijn (blauwe) knuffellapje, maar speelt vooral enthousiast met zijn autootjes en bal. Waarom komen er zoveel wetenschappelijke studies die biologische verschillen - ook in geneeskundige behandeling - tussen man en vrouw beklemtonen, terwijl er politiek steeds meer gestreefd wordt naar een samenleving van allemaal gelijke Minions?
Uit onderzoek blijkt dat 0,7% van de mensen zich meer met het andere geslacht identificeert. Veel meer mensen liggen wakker van problemen als gezondheid, mobiliteit, milieu, pensioenen, overheidsschuld en armoede. Misschien zouden we beter politici en ingenieurs opleiden die wat zinvollers te doen hebben dan toiletten tellen...
Zij lagen allicht met een warme chocomelk knus onder een zelfgemaakt dekentje van de betere romantische film te genieten. Mannen hebben immers meer interesse in een voetbalavondje. Op naailessen van de KVLV ('Vrouwen met vaart') zijn mannen dan weer op één hand te tellen.Deze gedachte ging door mijn verkleumde lijf nadat afgelopen week het kabinet-Peeters met een belangwekkend voorstel kwam nu de verhuis van Puurs naar 't Stad eindelijk in kannen en kruiken is: vacatures moeten vanaf heden genderneutraal opgesteld worden. 'Secretaresse' wordt dus 'management assistant' of 'onthaalmedewerker', en 'poetsvrouw' wordt 'poetshulp'. Deze laatste term lijkt me alvast correct als je ziet hoe smerig het Koning Boudewijnstadium er nog bij ligt na hun doortocht... Maar dat vereist allicht tussenkomst van een 'vuilnisophaler' en geen 'vuilnisman'.Begrijp me niet verkeerd: ik ben grote voorstander van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, en een verdere vervrouwelijking van de cardiologie is toe te juichen (wist u overigens dat patiënten een betere overleving hebben in het ziekenhuis als de eerste arts waarmee ze contact hebben een vrouw is?). Maar is de vorige (meer vrouwelijke) terminologie dan per definitie minderwaardig? Moet een meisje opnieuw haar vrouwelijkheid afschudden om serieus genomen te worden? En nog meer van de pot gerukt: een ingenieursteam van UGent becijferde dat genderneutrale toiletten economisch voordeliger zijn. Ik vrees dat veel vrouwen klachten zullen uiten omtrent hygiëne...Zoals altijd is Nederland ons een stapje voor. HEMA doekte de meisjesafdeling op, en schattige bloemetjesmotieven of stoere Formule 1-prints worden nu aangeboden voor 'kids'. Er valt al veel te fulmineren over deze gedrochtelijke 'verengelsing' van de Nederlandse taal, maar is deze vorm van genderneutraliteit niet te veel doorgeslagen? Wat volgt er nog: verplichte onschadelijke genderneutrale voornamen zoals Chris of Kim? Of volgen we Zweden, waar rolbevestigende sprookjes verboden zijn en alle speelgoed unisex is. Ik weet het niet zo gauw: mijn zoontje van anderhalf houdt wel van zijn (blauwe) knuffellapje, maar speelt vooral enthousiast met zijn autootjes en bal. Waarom komen er zoveel wetenschappelijke studies die biologische verschillen - ook in geneeskundige behandeling - tussen man en vrouw beklemtonen, terwijl er politiek steeds meer gestreefd wordt naar een samenleving van allemaal gelijke Minions?Uit onderzoek blijkt dat 0,7% van de mensen zich meer met het andere geslacht identificeert. Veel meer mensen liggen wakker van problemen als gezondheid, mobiliteit, milieu, pensioenen, overheidsschuld en armoede. Misschien zouden we beter politici en ingenieurs opleiden die wat zinvollers te doen hebben dan toiletten tellen...