Recent moest ik revalideren in het kader van mijn tweede knieprothese.

Voor ik begon, was ik sceptisch over hoe een app revalidatie kon bieden. Mijn orthopedist haalde me echter over met de argumenten dat als ik snel wilde revalideren, en daarbij niet gebonden wou zijn aan één locatie, ik het een kans moest geven. Bovendien, zei hij, kon ik te allen tijde stoppen en terugvallen op 'gewone' kinesitherapie moest het niet lukken.

Ik schrijf deze opinie omdat ik versteld sta van het resultaat; na zeven weken kon ik de revalidatie al afronden. Ik wil collega's die niet bekend zijn met deze manier van revalideren dan ook graag over mijn ervaringen vertellen omdat ik er voordelen in zie als patiënt én als huisarts.

De app die ik gebruikte, geeft heel veel informatie, bijvoorbeeld over hoe je in en uit de auto en het bed moet stappen, veilig trappen kan gebruiken... Dagelijks krijg je oefeningen aangepast aan de fase van het revalideren, met bijhorende video en punten waarop je moet letten bij het uitvoeren van de oefeningen.

Via een berichtencentrum wordt er dagelijks gecommuniceerd met een 'echte' aan jou toegewezen kinesist die je vanop afstand volgt. Ook de betrokken chirurg leest mee en kan zo kan eventueel optreden om je vroeger terug te zien dan de controleafspraak.

Via video's die je zelf opneemt, zowel voor als na de operatie op verschillende momenten tijdens je revalidatie, kan je 'digitale' kinesist de plooi- en strektoestand van de knie beoordelen alsook de manier van lopen en of je eventueel compensatiemechanismen gebruikt. Ook de orthopedist analyseert die video's.

Tot slot moet je dagelijks vragenlijsten invullen, dat was soms veel werk. Tegelijk weet je dat dit een meetinstrument is om de revalidatie te monitoren, wat motiveert om dit toch te doen.

Als ik terugkijk op mijn revalidatietraject met gebruik van de app, voelde ik me als patiënt meer verantwoordelijk voor het slagen van de revalidatie. Door elke dag - steeds wisselende -oefeningen te doen ben je als patiënt meer gemotiveerd, dan wanneer je drie keer per week naar de kiné moet gaan waarbij je in tussentijd je oefeningen vergeet of niet meer goed weet hoe je ze juist moet doen.

Die dagelijkse oefeningen doen de revalidatie ook sneller verlopen.

Voor de maatschappij en ziekteverzekering is dit een serieuze besparing want het kostenplaatje is lager. De kinesisten schakel je niet uit want zij volgen je mee op afstand en worden hier voor vergoed. Op deze manier kunnen ze ook meer patiënten begeleiden wat een pluspunt is gezien het tekort aan kinesisten.

Ik hoop van harte dat de app die ik gebruikte kan blijven bestaan evenals de terugbetaling voor dergelijke apps.

Recent moest ik revalideren in het kader van mijn tweede knieprothese.Voor ik begon, was ik sceptisch over hoe een app revalidatie kon bieden. Mijn orthopedist haalde me echter over met de argumenten dat als ik snel wilde revalideren, en daarbij niet gebonden wou zijn aan één locatie, ik het een kans moest geven. Bovendien, zei hij, kon ik te allen tijde stoppen en terugvallen op 'gewone' kinesitherapie moest het niet lukken. Ik schrijf deze opinie omdat ik versteld sta van het resultaat; na zeven weken kon ik de revalidatie al afronden. Ik wil collega's die niet bekend zijn met deze manier van revalideren dan ook graag over mijn ervaringen vertellen omdat ik er voordelen in zie als patiënt én als huisarts.De app die ik gebruikte, geeft heel veel informatie, bijvoorbeeld over hoe je in en uit de auto en het bed moet stappen, veilig trappen kan gebruiken... Dagelijks krijg je oefeningen aangepast aan de fase van het revalideren, met bijhorende video en punten waarop je moet letten bij het uitvoeren van de oefeningen. Via een berichtencentrum wordt er dagelijks gecommuniceerd met een 'echte' aan jou toegewezen kinesist die je vanop afstand volgt. Ook de betrokken chirurg leest mee en kan zo kan eventueel optreden om je vroeger terug te zien dan de controleafspraak.Via video's die je zelf opneemt, zowel voor als na de operatie op verschillende momenten tijdens je revalidatie, kan je 'digitale' kinesist de plooi- en strektoestand van de knie beoordelen alsook de manier van lopen en of je eventueel compensatiemechanismen gebruikt. Ook de orthopedist analyseert die video's. Tot slot moet je dagelijks vragenlijsten invullen, dat was soms veel werk. Tegelijk weet je dat dit een meetinstrument is om de revalidatie te monitoren, wat motiveert om dit toch te doen.Als ik terugkijk op mijn revalidatietraject met gebruik van de app, voelde ik me als patiënt meer verantwoordelijk voor het slagen van de revalidatie. Door elke dag - steeds wisselende -oefeningen te doen ben je als patiënt meer gemotiveerd, dan wanneer je drie keer per week naar de kiné moet gaan waarbij je in tussentijd je oefeningen vergeet of niet meer goed weet hoe je ze juist moet doen. Die dagelijkse oefeningen doen de revalidatie ook sneller verlopen. Voor de maatschappij en ziekteverzekering is dit een serieuze besparing want het kostenplaatje is lager. De kinesisten schakel je niet uit want zij volgen je mee op afstand en worden hier voor vergoed. Op deze manier kunnen ze ook meer patiënten begeleiden wat een pluspunt is gezien het tekort aan kinesisten. Ik hoop van harte dat de app die ik gebruikte kan blijven bestaan evenals de terugbetaling voor dergelijke apps.