De namiddag voor 20 april, een prachtige stralende zomerse lentedag waren we met zijn allen 'technisch' werkloos. Een vreemde sfeer maakte zich meester van ons ziekenhuis, in de consultatiegangen was het beangstigend stil. Een vreemde stilte voor de storm op deze zonnige, warme namiddag.

De livegang van ons EPD Hix 's anderdaags om 9u werd gevierd met koffie, koeken en een persoonlijke boodschap van onze CEO Johan Hellings. Bussenvol Nederlandse experts werden aangevoerd. Het ziekenhuis kleurde in een mum van tijd blauw/orange.

Ik maakte deel uit van de werkgroep klein beschouwend (what's in a name) en had al enige kennismaking met Hix achter de rug, tijdens die voorbereidingsfase was ik niet echt overtuigd van de meerwaarde van dit programma. Er moest vooral abstract gedacht worden en de onderliggende linken en lijnen konden nooit deftig uitgetest worden, want het was maar oefenen. Frustrerend vond ik dat. Dingen doen, dingen plannen, maar niet weten wat er juist mee gebeurt, of waar het terecht komt. We oefenden in allerlei verschillende omgevingen van acceptatie tot spelen in de zandbank.

Toen we eindelijk de Hix 'productieomgeving' mochten betreden, bleek uiteindelijk niets wat het lijkt. Na amper een aantal uur liet ik via Twitter al het volgende weten: "Ik ben NU al overtuigd van de meerwaarde. ALLE gegevens in 1 dossier. Nog wat wennen aan gebruikersinterface, maar ontdek iedere keer nieuwe uitdagende mogelijkheden. Al doende leert men. Komt goed met tijd en boterhammen zou mijn grootmoeder zeggen #hix #chipsoft."

'Hixen' vertaal je best als een nieuwe vorm van samenhorigheid waarbij iedereen elkaar ondersteunt en helpt waar nodig

Maar eerlijk is eerlijk er waren en zijn toch wel wat vervelende beginnersakkefietjes waar personeel EN patiënten wel degelijk hinder van ondervinden. Maar een eerlijke uitleg, zonder alles wat fout loopt op ons nieuw EPD te schuiven, kan op begrip rekenen bij de meeste patiënten.

Hixen is het nieuwe werkwoord binnen AZ Delta, best te vertalen als een nieuwe vorm van samenhorigheid waarbij iedereen elkaar ondersteunt en helpt waar nodig. Het samen sterk gevoel wordt er heel sterk door aangewakkerd.

Een open, eerlijke communicatie is en blijft cruciaal. Bij verandering gaat het niet om de voorbereiding of de implementatie, maar om de nazorg. Stap voor stap werken we verder aan een patiëntgerichte toekomst.

Want D-day is geen eindpunt, maar slechts een begin. Want met een accreditatie en verhuis voor de boeg wachten ons nog veel uitdagingen. Uitdagingen waarbij naast de minutieuze voorbereiding en de goed geplande implementatie ook de nazorg primordiaal zal zijn.

Laat ons alvast veel boterhammen bestellen voor de volgende D-days.

De namiddag voor 20 april, een prachtige stralende zomerse lentedag waren we met zijn allen 'technisch' werkloos. Een vreemde sfeer maakte zich meester van ons ziekenhuis, in de consultatiegangen was het beangstigend stil. Een vreemde stilte voor de storm op deze zonnige, warme namiddag. De livegang van ons EPD Hix 's anderdaags om 9u werd gevierd met koffie, koeken en een persoonlijke boodschap van onze CEO Johan Hellings. Bussenvol Nederlandse experts werden aangevoerd. Het ziekenhuis kleurde in een mum van tijd blauw/orange. Ik maakte deel uit van de werkgroep klein beschouwend (what's in a name) en had al enige kennismaking met Hix achter de rug, tijdens die voorbereidingsfase was ik niet echt overtuigd van de meerwaarde van dit programma. Er moest vooral abstract gedacht worden en de onderliggende linken en lijnen konden nooit deftig uitgetest worden, want het was maar oefenen. Frustrerend vond ik dat. Dingen doen, dingen plannen, maar niet weten wat er juist mee gebeurt, of waar het terecht komt. We oefenden in allerlei verschillende omgevingen van acceptatie tot spelen in de zandbank.Toen we eindelijk de Hix 'productieomgeving' mochten betreden, bleek uiteindelijk niets wat het lijkt. Na amper een aantal uur liet ik via Twitter al het volgende weten: "Ik ben NU al overtuigd van de meerwaarde. ALLE gegevens in 1 dossier. Nog wat wennen aan gebruikersinterface, maar ontdek iedere keer nieuwe uitdagende mogelijkheden. Al doende leert men. Komt goed met tijd en boterhammen zou mijn grootmoeder zeggen #hix #chipsoft."Maar eerlijk is eerlijk er waren en zijn toch wel wat vervelende beginnersakkefietjes waar personeel EN patiënten wel degelijk hinder van ondervinden. Maar een eerlijke uitleg, zonder alles wat fout loopt op ons nieuw EPD te schuiven, kan op begrip rekenen bij de meeste patiënten.Hixen is het nieuwe werkwoord binnen AZ Delta, best te vertalen als een nieuwe vorm van samenhorigheid waarbij iedereen elkaar ondersteunt en helpt waar nodig. Het samen sterk gevoel wordt er heel sterk door aangewakkerd.Een open, eerlijke communicatie is en blijft cruciaal. Bij verandering gaat het niet om de voorbereiding of de implementatie, maar om de nazorg. Stap voor stap werken we verder aan een patiëntgerichte toekomst.Want D-day is geen eindpunt, maar slechts een begin. Want met een accreditatie en verhuis voor de boeg wachten ons nog veel uitdagingen. Uitdagingen waarbij naast de minutieuze voorbereiding en de goed geplande implementatie ook de nazorg primordiaal zal zijn. Laat ons alvast veel boterhammen bestellen voor de volgende D-days.