Iedereen kent het online spelletje intussen wel: met de smartphone in de hand ga je in real time op zoek naar Pokémon-monsters op straat, in parken, musea en andere gebouwen - waaronder trouwens ook ziekenhuizen.

De media zijn verdeeld over het fenomeen, schrijft dokter McCartney. "Is Pokémon Go nu goed of slecht voor ons? Er wordt geclaimd dat het spelletje depressie kan voorkomen (althans volgens anekdotes op twitter) en dat het de obesitasepidemie in het Verenigd Koninkrijk kan indijken (een Britse speler die alle monsters had gevangen, stapte liefst 225 km en verloor heel wat gewicht). Ook op diabetes type 2 zou het spel een gunstige invloed hebben - volgens een persbericht zonder nieuwe gegevens, maar met links naar eerder onderzoek over wandelen en rechtstaan."

Uit zee

Daarnaast lijkt er geen eind te komen aan de stroom van ongevallen door onoplettendheid van de monsterjagers. Dokter McCartney citeert gevallen van mensen die uit zee gevist werden of uit grotten moesten bevrijd worden. Het spel trekt mensen ook aan naar welbepaalde verzamelpunten, zodat het voor dieven gemakkelijk is om daar toe te slaan om smartphones te stelen.

Zoals voor de meeste dingen zijn er plus- en minpunten aan het spel, vindt dokter McCartney. "In het parkje in mijn buurt heb ik tips gekregen van allerlei soorten mensen met wie ik in andere omstandigheden nooit zou gepraat hebben. In onze moderne online levens hebben we allemaal nood aan 'real life' contacten, en internet kan dat bevorderen."

Bijwerking

We horen verder ook niets over wat er niet gebeurd is, gaat de Schotse huisarts verder. "Hartaanvallen die werden voorkomen door meer lichaamsbeweging, of een tekort aan vitamine D dat computergeeks konden vermijden door in de zon naar Pikachu te speuren."

De meeste gezondheidsapps die lichaamsbeweging stimuleren, spreken vooral mensen aan die gezond willen leven, stelt dokter McCartney. "Pokémon Go is geen gezondheidsapp, maar de spelers lopen uiteindelijk wel nogal wat afstanden af. En dat is een mooi meegenomen bijwerking. Game on dus voor Pokémon Go!"

Iedereen kent het online spelletje intussen wel: met de smartphone in de hand ga je in real time op zoek naar Pokémon-monsters op straat, in parken, musea en andere gebouwen - waaronder trouwens ook ziekenhuizen.De media zijn verdeeld over het fenomeen, schrijft dokter McCartney. "Is Pokémon Go nu goed of slecht voor ons? Er wordt geclaimd dat het spelletje depressie kan voorkomen (althans volgens anekdotes op twitter) en dat het de obesitasepidemie in het Verenigd Koninkrijk kan indijken (een Britse speler die alle monsters had gevangen, stapte liefst 225 km en verloor heel wat gewicht). Ook op diabetes type 2 zou het spel een gunstige invloed hebben - volgens een persbericht zonder nieuwe gegevens, maar met links naar eerder onderzoek over wandelen en rechtstaan."Uit zeeDaarnaast lijkt er geen eind te komen aan de stroom van ongevallen door onoplettendheid van de monsterjagers. Dokter McCartney citeert gevallen van mensen die uit zee gevist werden of uit grotten moesten bevrijd worden. Het spel trekt mensen ook aan naar welbepaalde verzamelpunten, zodat het voor dieven gemakkelijk is om daar toe te slaan om smartphones te stelen.Zoals voor de meeste dingen zijn er plus- en minpunten aan het spel, vindt dokter McCartney. "In het parkje in mijn buurt heb ik tips gekregen van allerlei soorten mensen met wie ik in andere omstandigheden nooit zou gepraat hebben. In onze moderne online levens hebben we allemaal nood aan 'real life' contacten, en internet kan dat bevorderen."BijwerkingWe horen verder ook niets over wat er niet gebeurd is, gaat de Schotse huisarts verder. "Hartaanvallen die werden voorkomen door meer lichaamsbeweging, of een tekort aan vitamine D dat computergeeks konden vermijden door in de zon naar Pikachu te speuren."De meeste gezondheidsapps die lichaamsbeweging stimuleren, spreken vooral mensen aan die gezond willen leven, stelt dokter McCartney. "Pokémon Go is geen gezondheidsapp, maar de spelers lopen uiteindelijk wel nogal wat afstanden af. En dat is een mooi meegenomen bijwerking. Game on dus voor Pokémon Go!"