Het meest innovatieve geneesmiddel is Camzyos® van Bristol-Myers Squibb, de eerste orale, selectieve allosterische en reversibele cardiale myosineremmer die de hypercontractiliteit van het hart en de LVOT-drukgradiënten vermindert, wat klinisch zinvolle verbeteringen oplevert in de inspanningscapaciteit en de functionele status van de patient. Het is de eerste therapie die het huidige behandelingsparadigma van symptoombehandeling naar het aanpakken van de onderliggende pathofysiologie van HOCM verschuift. Camzyos® voorziet in een onbeantwoorde medische behoefte en is een belangrijke sprong voorwaarts voor patiënten met beperkte therapeutische opties.

Het podium van de Galenusprijzen 2023, met als tweede van links Gilles Poncé (Bristol-Myers Squibb) en als vierde van links onderzoeker Mandy Grootaert., Thierry Strickaert
Het podium van de Galenusprijzen 2023, met als tweede van links Gilles Poncé (Bristol-Myers Squibb) en als vierde van links onderzoeker Mandy Grootaert. © Thierry Strickaert

Mandy Grootaert won de Galenusprijs Farmacologie voor haar onderzoek naar de veroudering van gladde spiercellen. Ze heeft aangetoond dat de gladde spiercellen in de vaatwand ook verouderen, wat leidt tot infiltratie van immuuncellen en wat de ontwikkeling van atherosclerose in de hand werkt. Bovendien heeft haar onderzoek voor de allereerste keer bewezen dat senescente gladde spiercellen de senescentie kunnen overdragen op gezonde cellen. Dat concept van 'paracriene senescentie' wordt ook teruggevonden in de microvaatjes in het hart. Grootaert veronderstelt dat het een belangrijke rol speelt bij de pathogenese van hartfalen.

Het meest innovatieve geneesmiddel is Camzyos® van Bristol-Myers Squibb, de eerste orale, selectieve allosterische en reversibele cardiale myosineremmer die de hypercontractiliteit van het hart en de LVOT-drukgradiënten vermindert, wat klinisch zinvolle verbeteringen oplevert in de inspanningscapaciteit en de functionele status van de patient. Het is de eerste therapie die het huidige behandelingsparadigma van symptoombehandeling naar het aanpakken van de onderliggende pathofysiologie van HOCM verschuift. Camzyos® voorziet in een onbeantwoorde medische behoefte en is een belangrijke sprong voorwaarts voor patiënten met beperkte therapeutische opties.Mandy Grootaert won de Galenusprijs Farmacologie voor haar onderzoek naar de veroudering van gladde spiercellen. Ze heeft aangetoond dat de gladde spiercellen in de vaatwand ook verouderen, wat leidt tot infiltratie van immuuncellen en wat de ontwikkeling van atherosclerose in de hand werkt. Bovendien heeft haar onderzoek voor de allereerste keer bewezen dat senescente gladde spiercellen de senescentie kunnen overdragen op gezonde cellen. Dat concept van 'paracriene senescentie' wordt ook teruggevonden in de microvaatjes in het hart. Grootaert veronderstelt dat het een belangrijke rol speelt bij de pathogenese van hartfalen.