Dat schrijft Le Quotidien du Médecin. "Een twintigtal studenten gooit zich kriskras op de grond: gewond, overleden of ongedeerd. 'We gaan achter de bar schuilen!', roept de 'dienster'. Gehurkt in een kleine ruimte verwittigt een tiental ongedeerde of lichtgewonde jongeren discreet de hulpdiensten. Pas bij het horen van de geruststellende stem van een lid van de ordediensten mogen ze hun schuilplaats verlaten, 'één per één en met de handen op het hoofd'. Het zou immers kunnen dat een terrorist hun groepje heeft vervoegd..."

Aan de hand van deze rampoefening leren de studenten hoe ze moeten reageren als hun ziekenhuis wordt aangevallen.

Veiligheid voor alles

De artsen in spé - momenteel in opleiding op de spoed of reanimatie - moeten leren ingaan tegen hun reflex om iedereen te redden, en zo zelf om te komen. Dokter Marie Morel, anesthesist-reaninatiearts en organisator van de opleiding, geeft hen goede raad mee: "Probeer niet iedereen te redden en let op uzelf! U bent essentieel voor de capaciteit van het ziekenhuis om levens te redden."

De artsen moeten zichzelf in veiligheid brengen, de politie verwittigen en wachten tot ze nuttig kunnen tussenkomen om mensen te helpen.

"Het onderzoek en de eerste handelingen moeten snel gaan. Kan de patiënt bewegen? Ja, dan is hij niet prioritair. Kan hij ademen? Indien niet, is hij wellicht overleden. Een ademhalingsritme hoger dan 30 cycli per minuut wijst op een potentieel ernstig geval. Als de patiënt moeilijk kan ademen, moeten de bovenste luchtwegen vrijgemaakt worden. Heeft de patiënt een polsslag? Een bloeding? Is hij bij bewustzijn? Alle handelingen liggen vast in het MARCHE algoritme dat door Britse militaire artsen is opgesteld." De procedure is voor jonge artsen in opleiding soms hard om aan te horen, zoals de raad om een slachtoffer dat wellicht al overleden is, achter te laten.

Prima doorgeefluik

De test leert hen ook om beginnersfouten te vermijden, zoals bijvoorbeeld drie artsen mobiliseren voor één enkele gewonde.

Over het algemeen leren de studenten snel bij, stelt dr. Langlois, diensthoofd van de Franse interventiedienst RAID, verheugd vast. "Alle burgers moeten hun veiligheid in handen nemen. Ook de artsen. Zij zijn een prima doorgeefluik van geruststellende boodschappen naar de bevolking."

Dat schrijft Le Quotidien du Médecin. "Een twintigtal studenten gooit zich kriskras op de grond: gewond, overleden of ongedeerd. 'We gaan achter de bar schuilen!', roept de 'dienster'. Gehurkt in een kleine ruimte verwittigt een tiental ongedeerde of lichtgewonde jongeren discreet de hulpdiensten. Pas bij het horen van de geruststellende stem van een lid van de ordediensten mogen ze hun schuilplaats verlaten, 'één per één en met de handen op het hoofd'. Het zou immers kunnen dat een terrorist hun groepje heeft vervoegd..."Aan de hand van deze rampoefening leren de studenten hoe ze moeten reageren als hun ziekenhuis wordt aangevallen.Veiligheid voor allesDe artsen in spé - momenteel in opleiding op de spoed of reanimatie - moeten leren ingaan tegen hun reflex om iedereen te redden, en zo zelf om te komen. Dokter Marie Morel, anesthesist-reaninatiearts en organisator van de opleiding, geeft hen goede raad mee: "Probeer niet iedereen te redden en let op uzelf! U bent essentieel voor de capaciteit van het ziekenhuis om levens te redden."De artsen moeten zichzelf in veiligheid brengen, de politie verwittigen en wachten tot ze nuttig kunnen tussenkomen om mensen te helpen."Het onderzoek en de eerste handelingen moeten snel gaan. Kan de patiënt bewegen? Ja, dan is hij niet prioritair. Kan hij ademen? Indien niet, is hij wellicht overleden. Een ademhalingsritme hoger dan 30 cycli per minuut wijst op een potentieel ernstig geval. Als de patiënt moeilijk kan ademen, moeten de bovenste luchtwegen vrijgemaakt worden. Heeft de patiënt een polsslag? Een bloeding? Is hij bij bewustzijn? Alle handelingen liggen vast in het MARCHE algoritme dat door Britse militaire artsen is opgesteld." De procedure is voor jonge artsen in opleiding soms hard om aan te horen, zoals de raad om een slachtoffer dat wellicht al overleden is, achter te laten.Prima doorgeefluikDe test leert hen ook om beginnersfouten te vermijden, zoals bijvoorbeeld drie artsen mobiliseren voor één enkele gewonde.Over het algemeen leren de studenten snel bij, stelt dr. Langlois, diensthoofd van de Franse interventiedienst RAID, verheugd vast. "Alle burgers moeten hun veiligheid in handen nemen. Ook de artsen. Zij zijn een prima doorgeefluik van geruststellende boodschappen naar de bevolking."