Dat concludeert Le Quotidien du Médecin uit een analyse van gegevens van de Franse Orde van artsen.

Dat Franse artsen aangetrokken worden door de zonnige kuststreken rond de Middellandse Zee is een vaak gehoord cliché. Maar de statistieken weerleggen dat.

Slechts twee van de zeven departementen aan de mediterraanse kust (Hérault en Pyrénées-Orientales) tekenden tussen 2010 en 2017 een verhoging op van het aantal actieve artsen. In diezelfde periode was de Vendée het enige van de acht departementen langs de Atlantische kust dat een daling kende. En aan de Kanaalkust vestigden zich in zes van de negen departementen meer actieve artsen.

Verjonging

Bekijken we de leeftijd van de artsen, dan valt op dat in alle departementen aan de Middellandse Zee de gemiddelde leeftijd van de actieve artsen verhoogt sinds 2017. Langs de Atlantische kust en het Kanaal is dat maar in drie departementen het geval.

Ook het aantal nieuwe inschrijvingen bij de Orde spreekt boekdelen: langs het Kanaal en de Atlantische Oceaan nam tussen 2010 en 2017 het aantal nieuwkomers per jaar - op twee departementen na - toe met meer dan 11%. Aan de mediterraanse kust was die groei overal kleiner dan 11%, behalve in drie departementen.

Naar het westen

Uit een klassement van de meest aantrekkelijke universitaire ziekenhuizen van het magazine What's up Doc blijkt verder dat Nantes al drie jaar lang op kop staat. De andere uz's in het westen van het land zijn eveneens goed geplaatst: in 2017 stond Bordeaux derde en Rennes zesde. Nice (16de), Marseille (11de) en Montpellier (8ste) hinken daarentegen achterop.

Blijkt dus dat de Franse artsen zich eerder in het westen vestigen, en niet in het zuiden, zoals het cliché wil.

Bron: Le Quotidien du Médecin

Dat concludeert Le Quotidien du Médecin uit een analyse van gegevens van de Franse Orde van artsen.Dat Franse artsen aangetrokken worden door de zonnige kuststreken rond de Middellandse Zee is een vaak gehoord cliché. Maar de statistieken weerleggen dat.Slechts twee van de zeven departementen aan de mediterraanse kust (Hérault en Pyrénées-Orientales) tekenden tussen 2010 en 2017 een verhoging op van het aantal actieve artsen. In diezelfde periode was de Vendée het enige van de acht departementen langs de Atlantische kust dat een daling kende. En aan de Kanaalkust vestigden zich in zes van de negen departementen meer actieve artsen.VerjongingBekijken we de leeftijd van de artsen, dan valt op dat in alle departementen aan de Middellandse Zee de gemiddelde leeftijd van de actieve artsen verhoogt sinds 2017. Langs de Atlantische kust en het Kanaal is dat maar in drie departementen het geval. Ook het aantal nieuwe inschrijvingen bij de Orde spreekt boekdelen: langs het Kanaal en de Atlantische Oceaan nam tussen 2010 en 2017 het aantal nieuwkomers per jaar - op twee departementen na - toe met meer dan 11%. Aan de mediterraanse kust was die groei overal kleiner dan 11%, behalve in drie departementen.Naar het westenUit een klassement van de meest aantrekkelijke universitaire ziekenhuizen van het magazine What's up Doc blijkt verder dat Nantes al drie jaar lang op kop staat. De andere uz's in het westen van het land zijn eveneens goed geplaatst: in 2017 stond Bordeaux derde en Rennes zesde. Nice (16de), Marseille (11de) en Montpellier (8ste) hinken daarentegen achterop. Blijkt dus dat de Franse artsen zich eerder in het westen vestigen, en niet in het zuiden, zoals het cliché wil.Bron: Le Quotidien du Médecin