De minister deed de uitspraken in een interview met Le Parisien, dat vorige vrijdag verscheen. Vandaag moeten kinderen in Frankrijk verplicht gevaccineerd zijn tegen difterie, tetanus en polio. Acht andere worden aangeraden. Maar volgens de minister neemt het aantal gevallen van mazelen toe; sinds 2008 overleden 10 kinderen aan de ziekte.

Voor haar voorstel verwees de minister naar een beslissing van de Italiaanse regering eerder dit jaar. Die besliste dat kinderen tegen 12 besmettelijke ziektes moeten ingeënt zijn voor ze op een staatsschool kunnen worden ingeschreven. De reden daarvoor is dat het aantal besmettingen met mazelen er dit jaar maar liefst verdrievoudigd is in vergelijking met heel vorig jaar (de beslissing werd genomen in mei, nvdr).

In België is maar één inenting verplicht, namelijk die tegen polio. De Hoge Gezondheidsraad beveelt echter aan het volledige schema van de basisvaccinaties te volgen. Ook Kind en Gezin doet dat. Dat houdt in: vaccinatie tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hersenvliesontsteking B, hepatitis B, pneumokokken, het rotavirus, mazelen, bof, rodehond, hersenvliesontsteking C en baarmoederhalskanker.

Wereldwijd kregen 12,9 miljoen kinderen van nog geen jaar oud, bijna 1 op 10 dus, geen enkel vaccin in 2016. Dat blijkt uit de meeste recente vaccinatiecijfers van de WHO en Unicef. De grootste probleemlanden zijn Afghanistan, Nigeria en Pakistan, waar vorig jaar 4 miljoen kinderen geen enkel vaccin hebben gekregen. Meer cijfers hierover kan u hier vinden.

De minister deed de uitspraken in een interview met Le Parisien, dat vorige vrijdag verscheen. Vandaag moeten kinderen in Frankrijk verplicht gevaccineerd zijn tegen difterie, tetanus en polio. Acht andere worden aangeraden. Maar volgens de minister neemt het aantal gevallen van mazelen toe; sinds 2008 overleden 10 kinderen aan de ziekte. Voor haar voorstel verwees de minister naar een beslissing van de Italiaanse regering eerder dit jaar. Die besliste dat kinderen tegen 12 besmettelijke ziektes moeten ingeënt zijn voor ze op een staatsschool kunnen worden ingeschreven. De reden daarvoor is dat het aantal besmettingen met mazelen er dit jaar maar liefst verdrievoudigd is in vergelijking met heel vorig jaar (de beslissing werd genomen in mei, nvdr).In België is maar één inenting verplicht, namelijk die tegen polio. De Hoge Gezondheidsraad beveelt echter aan het volledige schema van de basisvaccinaties te volgen. Ook Kind en Gezin doet dat. Dat houdt in: vaccinatie tegen difterie, tetanus, kinkhoest, hersenvliesontsteking B, hepatitis B, pneumokokken, het rotavirus, mazelen, bof, rodehond, hersenvliesontsteking C en baarmoederhalskanker.