De ziekenhuizen maken geen aparte fiscale fiches op van de erelonen die elke geneesheer individueel opstrijkt, maar alleen voor de maatschap waarin ze zich hebben verenigd. Volgens de BBI hindert dat de belastingcontroles.

De Bijzondere Belastinginspectie wil de al jaren gangbare praktijk nu counteren met een monsterclaim tegen het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), dat bijna 3.000 medewerkers telt. De BBI eist meer dan 50 miljoen euro van het ziekenhuis, alleen al voor de erelonen die geboekt werden in het jaar 2013 (aanslagjaar 2014).

De zorgorganisatiekoepel Zorgnet-Icuro wil zo snel mogelijk over de kwestie met de fiscus rond de tafel gaan zitten. 'Waar de BBI in Limburg over struikelt, is een potentieel probleem voor de ruim 60 ziekenhuizen in heel Vlaanderen', waarschuwt Marc Geboers, directeur Algemene Ziekenhuizen.

Met de centrale belastingadministratie had Zorgnet-Icuro nog een code of conduct afgetoetst. "Daarin was overeengekomen hoe de ziekenhuizen bedragen die zijn uitgekeerd aan de artsen die in een 'maatschap' werken op de fiscale fiches kunnen inbrengen. We hebben die richtlijn in juni rondgestuurd naar de ziekenhuizen."

Maar de BBI neemt daar dus blijkbaar geen genoegen mee. Ze wil dat de fiscale fiches toch op naam van de individuele artsen worden uitgeschreven. De directie van het ZOL kreeg al te horen dat de inspectie het been stijf zal houden. Ze verwacht zich aan nog meer belastingclaims voor de volgende aanslagjaren.

De ziekenhuizen maken geen aparte fiscale fiches op van de erelonen die elke geneesheer individueel opstrijkt, maar alleen voor de maatschap waarin ze zich hebben verenigd. Volgens de BBI hindert dat de belastingcontroles.De Bijzondere Belastinginspectie wil de al jaren gangbare praktijk nu counteren met een monsterclaim tegen het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL), dat bijna 3.000 medewerkers telt. De BBI eist meer dan 50 miljoen euro van het ziekenhuis, alleen al voor de erelonen die geboekt werden in het jaar 2013 (aanslagjaar 2014).De zorgorganisatiekoepel Zorgnet-Icuro wil zo snel mogelijk over de kwestie met de fiscus rond de tafel gaan zitten. 'Waar de BBI in Limburg over struikelt, is een potentieel probleem voor de ruim 60 ziekenhuizen in heel Vlaanderen', waarschuwt Marc Geboers, directeur Algemene Ziekenhuizen. Met de centrale belastingadministratie had Zorgnet-Icuro nog een code of conduct afgetoetst. "Daarin was overeengekomen hoe de ziekenhuizen bedragen die zijn uitgekeerd aan de artsen die in een 'maatschap' werken op de fiscale fiches kunnen inbrengen. We hebben die richtlijn in juni rondgestuurd naar de ziekenhuizen." Maar de BBI neemt daar dus blijkbaar geen genoegen mee. Ze wil dat de fiscale fiches toch op naam van de individuele artsen worden uitgeschreven. De directie van het ZOL kreeg al te horen dat de inspectie het been stijf zal houden. Ze verwacht zich aan nog meer belastingclaims voor de volgende aanslagjaren.