"Enkele dagen geleden werd ik toegevoegd aan de Franstalige Facebook-groep 'Covid-19 pour les médecins'. Ik vond de inhoud ervan erg interessant en besloot een groep op te richten voor Nederlandstalige collega's", vertelt dr. Cools - via de telefoon - aan Artsenkrant.

De groep is gesloten en richt zich uitsluitend op artsen. Bedoeling is om vragen, bedenkingen, cases, en andere (evidence-based) informatie te bespreken -- te delen -- in verband met het coronavirus, kortom een discussieforum te creëren voor en door artsen.

"Er circuleert vandaag de dag heel veel informatie, afkomstig van verschillende kanalen, maar het is niet altijd duidelijk hoe actueel die precies is. Daarom kan het nuttig zijn om al de richtlijnen, adviezen en andere berichten onder peers even af te toetsen en te controleren", legt dr. Cools uit.

De meest voorkomende gesprekstopics zijn momenteel: mondmaskers, het teleconsult, de vraag of het überhaupt nog mogelijk is om consultaties te houden, specifieke vragen voor intensivisten/urgentisten, mogelijke preventieve maatregelen, vragen rond risicogroepen, het gebruik van ibuprofen, ...

Dat er bij artsen vraag is naar een dergelijk forum mag blijken uit de snelle stijging van het aantal leden. "Eén uur na de opstart (zondagnamiddag, nvdr) telde de groep al 2.700 leden", vertelt dr. Cools. Op het moment van schrijven telt de groep meer dan 12.000 leden.

Veel artsen-leden, betekent veel expertise. "Dat laat toe om adviezen, richtlijnen, ... uit Vlaamse of federale bron in een bredere context te plaatsen en bv. te kijken wat er internationaal gebeurt", zegt dr. Cools nog.

Gezien het aantal leden en berichten nog steeds toeneemt, krijgt dr. Cools hulp van een collega voor het beheer van de groep. Wie hen daarbij wil helpen, mag zich altijd bij hen melden.

"Enkele dagen geleden werd ik toegevoegd aan de Franstalige Facebook-groep 'Covid-19 pour les médecins'. Ik vond de inhoud ervan erg interessant en besloot een groep op te richten voor Nederlandstalige collega's", vertelt dr. Cools - via de telefoon - aan Artsenkrant.De groep is gesloten en richt zich uitsluitend op artsen. Bedoeling is om vragen, bedenkingen, cases, en andere (evidence-based) informatie te bespreken -- te delen -- in verband met het coronavirus, kortom een discussieforum te creëren voor en door artsen. "Er circuleert vandaag de dag heel veel informatie, afkomstig van verschillende kanalen, maar het is niet altijd duidelijk hoe actueel die precies is. Daarom kan het nuttig zijn om al de richtlijnen, adviezen en andere berichten onder peers even af te toetsen en te controleren", legt dr. Cools uit. De meest voorkomende gesprekstopics zijn momenteel: mondmaskers, het teleconsult, de vraag of het überhaupt nog mogelijk is om consultaties te houden, specifieke vragen voor intensivisten/urgentisten, mogelijke preventieve maatregelen, vragen rond risicogroepen, het gebruik van ibuprofen, ...Dat er bij artsen vraag is naar een dergelijk forum mag blijken uit de snelle stijging van het aantal leden. "Eén uur na de opstart (zondagnamiddag, nvdr) telde de groep al 2.700 leden", vertelt dr. Cools. Op het moment van schrijven telt de groep meer dan 12.000 leden.Veel artsen-leden, betekent veel expertise. "Dat laat toe om adviezen, richtlijnen, ... uit Vlaamse of federale bron in een bredere context te plaatsen en bv. te kijken wat er internationaal gebeurt", zegt dr. Cools nog. Gezien het aantal leden en berichten nog steeds toeneemt, krijgt dr. Cools hulp van een collega voor het beheer van de groep. Wie hen daarbij wil helpen, mag zich altijd bij hen melden.