Ingrijpende tandzorg laat men meestal uitvoeren uit functionele overwegingen (bijv. om eten en praten te vergemakkelijken), of om erger te voorkomen, en niet om esthetische redenen. De Vlaming hecht over het algemeen groot belang aan goede tandgezondheid; 83% van hen zou niet aarzelen om in te grijpen wanneer hun tandarts dit nodig acht.

Kostenplaatje

Alleen zijn mooie en gezonde tanden prijzig. Zwaardere ingrepen zoals orthodontie en prothesen e.d. worden als duur tot zeer duur beschouwd. 80% van de Vlamingen vond de kosten voor het implantaat heel hoog, en 60% gaf toe al wel wakker te hebben gelegen voor de kosten van een kroon.

2 op de 3 ouders maken zich ook zorgen om de kosten voor een beugel voor hun kroost. De helft van de Vlaamse ouders geeft aan dat minstens een van hun kinderen al een beugel heeft gehad. En zij van wie hun kind(eren) er nog geen heeft gehad, vrezen dat dit in de toekomst nog wel nodig zal zijn.

'Klavertje-vijf'

Dat velen hun toevlucht zoeken tot een extra tandverzekering verbaast dan ook niet. De wettelijke ziekteverzekering betaalt natuurlijk een deel van de tandzorg terug, maar bij veel 'zwaardere' ingrepen is dat niet of slechts deels het geval. Komt daarbij dat ongeveer 40% van de Vlaamse tandartsen en 80% van de Vlaamse orthodontisten niet geconventioneerd zijn. Zij rekenen dus extra supplementen aan die de verplichte, wettelijke ziekteverzekering niet terugbetaalt. Voor wie een beugel moet dragen, kan de rekening al gauw oplopen tot 3.700 euro. Voor bruggen, prothesen en kronen ligt het gemiddelde rond 1.600 euro.

Hoewel extra tandverzekeringen nog relatief jong zijn op de markt, blijkt ongeveer al 1 op de 4 Vlamingen zich zo'n tandverzekering te hebben aangeschaft. En die blijkt beduidend populairder bij jongeren en jonge gezinnen (tussen 18 en 35 jaar), bij wie de beugel nog vers in het geheugen zit, dan bij 55-plussers (34% versus 21%). "Sinds 2007 biedt Partena Ziekenfonds een extra tandverzekering aan. De laatste vijf jaar is het aantal klanten van die verzekering met maar liefst 77% toegenomen. Vroeger sprak men in de verzekeringswereld over het 'klavertje-vier'. Dat wou zeggen dat wie een gerust gemoed wou hebben standaard een familiale, hospitalisatie-, brand- en autoverzekering nam. En dat daarmee dan de grootste risico's gedekt waren. Vandaag wordt een tandverzekering ook meer en meer een basisverzekering", zegt An-Sofie Lavaert, product manager verzekering bij Partena Ziekenfonds.

Gebaseerd op persbericht met als bron: onderzoek naar tandzorg van de Vlaming door iVox in opdracht van Partena Ziekenfonds, bevraging van representatief staal van n=1.000 Vlamingen. Januari 2020.

Ingrijpende tandzorg laat men meestal uitvoeren uit functionele overwegingen (bijv. om eten en praten te vergemakkelijken), of om erger te voorkomen, en niet om esthetische redenen. De Vlaming hecht over het algemeen groot belang aan goede tandgezondheid; 83% van hen zou niet aarzelen om in te grijpen wanneer hun tandarts dit nodig acht. KostenplaatjeAlleen zijn mooie en gezonde tanden prijzig. Zwaardere ingrepen zoals orthodontie en prothesen e.d. worden als duur tot zeer duur beschouwd. 80% van de Vlamingen vond de kosten voor het implantaat heel hoog, en 60% gaf toe al wel wakker te hebben gelegen voor de kosten van een kroon. 2 op de 3 ouders maken zich ook zorgen om de kosten voor een beugel voor hun kroost. De helft van de Vlaamse ouders geeft aan dat minstens een van hun kinderen al een beugel heeft gehad. En zij van wie hun kind(eren) er nog geen heeft gehad, vrezen dat dit in de toekomst nog wel nodig zal zijn. 'Klavertje-vijf'Dat velen hun toevlucht zoeken tot een extra tandverzekering verbaast dan ook niet. De wettelijke ziekteverzekering betaalt natuurlijk een deel van de tandzorg terug, maar bij veel 'zwaardere' ingrepen is dat niet of slechts deels het geval. Komt daarbij dat ongeveer 40% van de Vlaamse tandartsen en 80% van de Vlaamse orthodontisten niet geconventioneerd zijn. Zij rekenen dus extra supplementen aan die de verplichte, wettelijke ziekteverzekering niet terugbetaalt. Voor wie een beugel moet dragen, kan de rekening al gauw oplopen tot 3.700 euro. Voor bruggen, prothesen en kronen ligt het gemiddelde rond 1.600 euro. Hoewel extra tandverzekeringen nog relatief jong zijn op de markt, blijkt ongeveer al 1 op de 4 Vlamingen zich zo'n tandverzekering te hebben aangeschaft. En die blijkt beduidend populairder bij jongeren en jonge gezinnen (tussen 18 en 35 jaar), bij wie de beugel nog vers in het geheugen zit, dan bij 55-plussers (34% versus 21%). "Sinds 2007 biedt Partena Ziekenfonds een extra tandverzekering aan. De laatste vijf jaar is het aantal klanten van die verzekering met maar liefst 77% toegenomen. Vroeger sprak men in de verzekeringswereld over het 'klavertje-vier'. Dat wou zeggen dat wie een gerust gemoed wou hebben standaard een familiale, hospitalisatie-, brand- en autoverzekering nam. En dat daarmee dan de grootste risico's gedekt waren. Vandaag wordt een tandverzekering ook meer en meer een basisverzekering", zegt An-Sofie Lavaert, product manager verzekering bij Partena Ziekenfonds.Gebaseerd op persbericht met als bron: onderzoek naar tandzorg van de Vlaming door iVox in opdracht van Partena Ziekenfonds, bevraging van representatief staal van n=1.000 Vlamingen. Januari 2020.