Voor wie getroffen wordt door jongdementie, dreigt het sociale isolement. Het Ventiel in Harelbeke gaat daar tegenin door personen met jongdementie samen te brengen met vrijwilligers en activiteiten te organiseren waaraan zij samen kunnen deelnemen. Belangrijk daarbij is dat ze niet als passieve ontvangers van zorg worden benaderd, maar zeggenschap krijgen over hun eigen situatie.

Het is precies deze aanpak die erkenning krijgt als goede praktijk op Europees niveau met de prijs van het European Foundations' Initiative on Dementia. Het Ventiel is de enige Belgische laureaat. De 12 bekroonde organisaties werden geselecteerd uit 90 kandidaten en ontvangen 9.000 euro. Bedoeling is hun aanpak aan te moedigen in heel Europa.

Luisteren

Deze editie van de EFID-prijzen draagt de titel 'De expertise van mensen met dementie naar waarde schatten'. De twaalf organisaties worden bekroond omdat ze de autonomie, de waardigheid en het recht op zelfbeschikking van mensen met dementie respecteren. In de communicatie over al deze initiatieven wordt in de eerste plaats beklemtoond hoe belangrijk het is om te luisteren naar de stem van mensen met dementie om hun expertise te kunnen benutten. Tijdens het traject van de betrokken personen kan dit wijzigende vormen aannemen, maar het blijft altijd even waardevol om dit te doen.

Het European Foundations' Initiative on Dementia is een samenwerkingsverband van de Koning Boudewijnstichting (BE) met The Atlantic Philanthropies (IE), Fondation Médéric Alzheimer (FR), Robert Bosch Stiftung (DE) en Genio Trust (IE) in het kader van het Netwerk van Europese Stichtingen NEF. In 2012 en 2014 werden 20 organisaties in heel Europa bekroond voor hun werk voor een dementievriendelijke en inclusieve omgeving. Bij die prijswinnaars van vorige edities waren de Belgische organisaties Foton (Brugge), de politiezone HEKLA met het project Missing Persons en het OCMW Harelbeke.

Info: www.hetventiel.be

Voor wie getroffen wordt door jongdementie, dreigt het sociale isolement. Het Ventiel in Harelbeke gaat daar tegenin door personen met jongdementie samen te brengen met vrijwilligers en activiteiten te organiseren waaraan zij samen kunnen deelnemen. Belangrijk daarbij is dat ze niet als passieve ontvangers van zorg worden benaderd, maar zeggenschap krijgen over hun eigen situatie. Het is precies deze aanpak die erkenning krijgt als goede praktijk op Europees niveau met de prijs van het European Foundations' Initiative on Dementia. Het Ventiel is de enige Belgische laureaat. De 12 bekroonde organisaties werden geselecteerd uit 90 kandidaten en ontvangen 9.000 euro. Bedoeling is hun aanpak aan te moedigen in heel Europa.Luisteren Deze editie van de EFID-prijzen draagt de titel 'De expertise van mensen met dementie naar waarde schatten'. De twaalf organisaties worden bekroond omdat ze de autonomie, de waardigheid en het recht op zelfbeschikking van mensen met dementie respecteren. In de communicatie over al deze initiatieven wordt in de eerste plaats beklemtoond hoe belangrijk het is om te luisteren naar de stem van mensen met dementie om hun expertise te kunnen benutten. Tijdens het traject van de betrokken personen kan dit wijzigende vormen aannemen, maar het blijft altijd even waardevol om dit te doen.Het European Foundations' Initiative on Dementia is een samenwerkingsverband van de Koning Boudewijnstichting (BE) met The Atlantic Philanthropies (IE), Fondation Médéric Alzheimer (FR), Robert Bosch Stiftung (DE) en Genio Trust (IE) in het kader van het Netwerk van Europese Stichtingen NEF. In 2012 en 2014 werden 20 organisaties in heel Europa bekroond voor hun werk voor een dementievriendelijke en inclusieve omgeving. Bij die prijswinnaars van vorige edities waren de Belgische organisaties Foton (Brugge), de politiezone HEKLA met het project Missing Persons en het OCMW Harelbeke. Info: www.hetventiel.be