Emma Thompson trekt zich terug uit de animatiefilm Luck, zo schrijft De Standaard het voorbije weekend. Dat doet ze omdat filmstudio Skydance via die animatiefilm aan regisseur John Lasseter een nieuwe kans wil geven en dit terwijl talrijke vrouwen eerder getuigden van zijn handtastelijkheden. Een duidelijke actie van Thompson die veel symboolwaarde heeft en een voorbeeld van empowerment dat navolging verdient. Een vrouw die opkomt voor haar eigenwaarde en zelfrespect. Mooi, zo vlak voor Internationale Vrouwendag nu vrijdag.

En op Vijf kom ik zappend het Engelse datingprogramma 'Naked Attraction' tegen. Een man staat samen met de presentatrice in het centrum en rondom staan een 5-tal vrouwen naakt in een soort glazen etalageboxen, alleen hun hoofd is niet zichtbaar. Er wordt gevraagd om hun lichamen te keuren en er één aan te duiden dat eruit moet. De borsten van die ene vrouw vindt de man wat teveel hangen en die wordt door hem naar huis gestuurd, ze wandelt bloot weg. Beschamend, zo vlak voor Internationale Vrouwendag komende vrijdag.

Plaatsvervangende schaamte overvalt mij bij deze vleeskeuring

Als vrouw en individu kan je natuurlijk aan zo'n programma mee doen als je daar zin in hebt. Maar je draagt daardoor wel bij tot het beeld van een vrouw als vooral een lichaam. Daarenboven, enkel beoordeeld worden op het uiterlijk, is iets waar de vrouwenbeweging al eeuwig tegen vecht.

Zolang sommige vrouwen bereid zijn om zich op die manier te etaleren - zonder eigenwaarde -, zullen een aantal mannen geen bezwaar hebben om dat beeld te bevestigen en zelfs te versterken. Ik heb het niet zelf kunnen vaststellen, maar het programma doet naar verluidt hetzelfde met mannen.

Het doet er mij opnieuw aan denken: je moet natuurlijk de kans krijgen van anderen om empowered te zijn, maar je moet er als mens zelf ook voor gaan. Een gevoel van zelfrespect is een essentieel ingrediënt van empowerment. We moeten #MeToo daarom uitbreiden naar elk disrespect voor eigenwaarde, ook binnen de eigen groep. Opdat er een moment zou komen, dat een Internationale Vrouwendag niet meer nodig is.

Of ben ik de enige die dit vrouw- en mensonwaardig vindt?

Emma Thompson trekt zich terug uit de animatiefilm Luck, zo schrijft De Standaard het voorbije weekend. Dat doet ze omdat filmstudio Skydance via die animatiefilm aan regisseur John Lasseter een nieuwe kans wil geven en dit terwijl talrijke vrouwen eerder getuigden van zijn handtastelijkheden. Een duidelijke actie van Thompson die veel symboolwaarde heeft en een voorbeeld van empowerment dat navolging verdient. Een vrouw die opkomt voor haar eigenwaarde en zelfrespect. Mooi, zo vlak voor Internationale Vrouwendag nu vrijdag. En op Vijf kom ik zappend het Engelse datingprogramma 'Naked Attraction' tegen. Een man staat samen met de presentatrice in het centrum en rondom staan een 5-tal vrouwen naakt in een soort glazen etalageboxen, alleen hun hoofd is niet zichtbaar. Er wordt gevraagd om hun lichamen te keuren en er één aan te duiden dat eruit moet. De borsten van die ene vrouw vindt de man wat teveel hangen en die wordt door hem naar huis gestuurd, ze wandelt bloot weg. Beschamend, zo vlak voor Internationale Vrouwendag komende vrijdag.Als vrouw en individu kan je natuurlijk aan zo'n programma mee doen als je daar zin in hebt. Maar je draagt daardoor wel bij tot het beeld van een vrouw als vooral een lichaam. Daarenboven, enkel beoordeeld worden op het uiterlijk, is iets waar de vrouwenbeweging al eeuwig tegen vecht. Zolang sommige vrouwen bereid zijn om zich op die manier te etaleren - zonder eigenwaarde -, zullen een aantal mannen geen bezwaar hebben om dat beeld te bevestigen en zelfs te versterken. Ik heb het niet zelf kunnen vaststellen, maar het programma doet naar verluidt hetzelfde met mannen. Het doet er mij opnieuw aan denken: je moet natuurlijk de kans krijgen van anderen om empowered te zijn, maar je moet er als mens zelf ook voor gaan. Een gevoel van zelfrespect is een essentieel ingrediënt van empowerment. We moeten #MeToo daarom uitbreiden naar elk disrespect voor eigenwaarde, ook binnen de eigen groep. Opdat er een moment zou komen, dat een Internationale Vrouwendag niet meer nodig is.Of ben ik de enige die dit vrouw- en mensonwaardig vindt?