amai! wil experts en burgers samen een aantal AI-oplossingen laten ontwikkelen. Op het platform amai.vlaanderen kan iedereen tot 8 juni vragen en ideeën delen voor AI-toepassingen binnen vier thema's: klimaat & milieu, gezondheid, mobiliteit en werk.

amai! is een initiatief van Scivil, het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science, en het Kenniscentrum Data & Maatschappij (imec-SMIT-VUB). Het kadert binnen het Vlaams Actieplan AI van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Het Vlaams Actieplan AI werd in 2019 gelanceerd door minister van Innovatie Hilde Crevits en wil burgers en ondernemingen klaarstomen voor een toekomst waar Artificiële Intelligentie integraal deel van uitmaakt.

Vragen of ideeën m.b.t. AI indienen kan op het platform (www.)amai.vlaanderen. Voorbeelden die reeds zijn ingediend - en op de website te lezen -, zijn bijvoorbeeld: 'Duursporters alarmsignaal geven bij acuut risico op hitte-uitputting', 'stille plaatsen in kaart brengen voor het bevorderen van mentale gezondheid', 'de ontwikkeling van een alarmsysteem dat ouderen wel willen dragen', 'tekorten in voedingsstoffen preventief aanpakken i.p.v. onmiddellijk naar voedingssupplementen te grijpen' enz.

In de maand mei worden ook (virtuele en vrij toegankelijke) brainstormsessies gehouden, gezondheid komt op 25 mei aan de beurt.

Na 8 juni worden alle ingediende ideeën verzameld, en wordt er een selectie gemaakt van twintig concrete ideeën/onderzoeksvragen. Deze selectie zal gebeuren door een onafhankelijke jury die bestaat uit burgers, AI-experts, thema-experts en een wetenschapsjournalist.

Vervolgens wordt in het najaar een oproep gelanceerd naar KMO's, organisaties en onderzoekers om een van de maatschappelijke toepassingen uit te werken. Vier projecten zullen een financiering krijgen van maximaal €75.000 per project om dit in 2022 verder te ontwikkelen.

Bij de uitwerking hiervan zullen ook burgers worden betrokken, zo laat de organisatie weten.

amai! wil experts en burgers samen een aantal AI-oplossingen laten ontwikkelen. Op het platform amai.vlaanderen kan iedereen tot 8 juni vragen en ideeën delen voor AI-toepassingen binnen vier thema's: klimaat & milieu, gezondheid, mobiliteit en werk.amai! is een initiatief van Scivil, het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science, en het Kenniscentrum Data & Maatschappij (imec-SMIT-VUB). Het kadert binnen het Vlaams Actieplan AI van het departement Economie, Wetenschap en Innovatie. Het Vlaams Actieplan AI werd in 2019 gelanceerd door minister van Innovatie Hilde Crevits en wil burgers en ondernemingen klaarstomen voor een toekomst waar Artificiële Intelligentie integraal deel van uitmaakt.Vragen of ideeën m.b.t. AI indienen kan op het platform (www.)amai.vlaanderen. Voorbeelden die reeds zijn ingediend - en op de website te lezen -, zijn bijvoorbeeld: 'Duursporters alarmsignaal geven bij acuut risico op hitte-uitputting', 'stille plaatsen in kaart brengen voor het bevorderen van mentale gezondheid', 'de ontwikkeling van een alarmsysteem dat ouderen wel willen dragen', 'tekorten in voedingsstoffen preventief aanpakken i.p.v. onmiddellijk naar voedingssupplementen te grijpen' enz. In de maand mei worden ook (virtuele en vrij toegankelijke) brainstormsessies gehouden, gezondheid komt op 25 mei aan de beurt. Na 8 juni worden alle ingediende ideeën verzameld, en wordt er een selectie gemaakt van twintig concrete ideeën/onderzoeksvragen. Deze selectie zal gebeuren door een onafhankelijke jury die bestaat uit burgers, AI-experts, thema-experts en een wetenschapsjournalist.Vervolgens wordt in het najaar een oproep gelanceerd naar KMO's, organisaties en onderzoekers om een van de maatschappelijke toepassingen uit te werken. Vier projecten zullen een financiering krijgen van maximaal €75.000 per project om dit in 2022 verder te ontwikkelen. Bij de uitwerking hiervan zullen ook burgers worden betrokken, zo laat de organisatie weten.