Het Majin Huis wil een opvanghuis zijn voor mensen met kanker, maar ook voor hun partners, familieleden, mantelzorgers. Kanker verandert het leven van de patiënt en zijn omgeving op grondige wijze. Na het ontslag uit het ziekenhuis blijven de patiënt en zijn/haar naasten met vele vragen en noden achter. In het Huis kan je niet alleen nuttige informatie van welke aard ook inwinnen, maar ook op verhaal komen, lotgenoten ontmoeten, ervaringen uitwisselen. Het laagdrempelige initiatief - je hoeft geen afspraak te maken, de deur staat gewoon open - helpt bovendien isolement te voorkomen.

"Het Majin Huis wil het kloppend hart zijn van The Majin Foundation", zegt Majin de Froidmont, oprichtster en drijvende kracht van de private stichting. "Er is nood aan een warme ontmoetingsruimte voor mensen met kanker en hun naasten om hen te helpen opnieuw sterker in hun schoenen te staan. In Oost-Vlaanderen willen we deze leemte opvullen."

De Majin Foundation ondersteunt ook Zorghuis Gent en Zorghuis Limburg, het opvanghuis La Vie-Là in Ottignies en het netwerk van ondersteuningshuizen Together for Global Care.

Maggie's Center als voorbeeld

Om inspiratie voor haar project op te doen reisde Majin de Froidmont naar andere landen om er gelijkaardige opvangcentra te bezoeken. Zo bezocht ze in Engeland enkele voorbeelden van het Maggie's Center, een voorloper op dat vlak, en ondertussen internationaal gekopieerd. In 1996 reeds opende het eerste Maggie's Center in Edinburgh, een initiatief van Maggie Keswick Jencks. Ondertussen zijn er een 20-tal centra in de UK en in andere landen, maar vooralsnog niet in België. Majin bezocht ook de Toon Hermans Huizen in Nederland, genoemd naar de bekende cabaretier, en het Kraeft Center in Denemarken. Gelijkaardige initiatieven in België zijn het Huis Erika Thijs in Hasselt, genoemd naar de vroegere senator, Kolibri in het Limburgse Peer en het Maison Mieux-Être in Charleroi.

Oud-Begijnhof Sint-Elisabeth

In Het Majin Huis zullen professionele coaches en tal van vrijwilligers klaarstaan om de bezoekers bij te staan. Er zal gezorgd worden voor psychosociale hulpverlening en opvang om de mensen te helpen bij het verwerken van en het omgaan met kanker. Bovendien zal Het Majin Huis ontspanningsmomenten organiseren zoals yoga, relaxatieoefeningen, wellbeing sessies, schoonheidsverzorging, maar ook dieetadvies, kookworkshops en andere creatieve workshops.

Het Majin Huis zal gesitueerd zijn in een te renoveren pand, annex nieuwbouw, midden in de volkse en laagdrempelige wijk van het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth. De opening is voorzien in de eerste maanden van 2019.

Info:www.majinfoundation.org

Het Majin Huis wil een opvanghuis zijn voor mensen met kanker, maar ook voor hun partners, familieleden, mantelzorgers. Kanker verandert het leven van de patiënt en zijn omgeving op grondige wijze. Na het ontslag uit het ziekenhuis blijven de patiënt en zijn/haar naasten met vele vragen en noden achter. In het Huis kan je niet alleen nuttige informatie van welke aard ook inwinnen, maar ook op verhaal komen, lotgenoten ontmoeten, ervaringen uitwisselen. Het laagdrempelige initiatief - je hoeft geen afspraak te maken, de deur staat gewoon open - helpt bovendien isolement te voorkomen. "Het Majin Huis wil het kloppend hart zijn van The Majin Foundation", zegt Majin de Froidmont, oprichtster en drijvende kracht van de private stichting. "Er is nood aan een warme ontmoetingsruimte voor mensen met kanker en hun naasten om hen te helpen opnieuw sterker in hun schoenen te staan. In Oost-Vlaanderen willen we deze leemte opvullen." De Majin Foundation ondersteunt ook Zorghuis Gent en Zorghuis Limburg, het opvanghuis La Vie-Là in Ottignies en het netwerk van ondersteuningshuizen Together for Global Care. Maggie's Center als voorbeeldOm inspiratie voor haar project op te doen reisde Majin de Froidmont naar andere landen om er gelijkaardige opvangcentra te bezoeken. Zo bezocht ze in Engeland enkele voorbeelden van het Maggie's Center, een voorloper op dat vlak, en ondertussen internationaal gekopieerd. In 1996 reeds opende het eerste Maggie's Center in Edinburgh, een initiatief van Maggie Keswick Jencks. Ondertussen zijn er een 20-tal centra in de UK en in andere landen, maar vooralsnog niet in België. Majin bezocht ook de Toon Hermans Huizen in Nederland, genoemd naar de bekende cabaretier, en het Kraeft Center in Denemarken. Gelijkaardige initiatieven in België zijn het Huis Erika Thijs in Hasselt, genoemd naar de vroegere senator, Kolibri in het Limburgse Peer en het Maison Mieux-Être in Charleroi.Oud-Begijnhof Sint-ElisabethIn Het Majin Huis zullen professionele coaches en tal van vrijwilligers klaarstaan om de bezoekers bij te staan. Er zal gezorgd worden voor psychosociale hulpverlening en opvang om de mensen te helpen bij het verwerken van en het omgaan met kanker. Bovendien zal Het Majin Huis ontspanningsmomenten organiseren zoals yoga, relaxatieoefeningen, wellbeing sessies, schoonheidsverzorging, maar ook dieetadvies, kookworkshops en andere creatieve workshops. Het Majin Huis zal gesitueerd zijn in een te renoveren pand, annex nieuwbouw, midden in de volkse en laagdrempelige wijk van het Oud Begijnhof Sint-Elisabeth. De opening is voorzien in de eerste maanden van 2019.Info:www.majinfoundation.org