Eerste Vlaamse hackathon over suïcidepreventie

17/11/17 om 15:00 - Bijgewerkt om 15:34

In het weekend van 18 en 19 november vindt in Antwerpen de allereerste Vlaamse hackathon plaats over suïcidepreventie. De hackathon is een initiatief van de vzw Tout Bien - Okidoki, en wil mentale gezondheidsproblemen bij jongeren onder aandacht plaatsen.

Eerste Vlaamse hackathon over suïcidepreventie

© Wavebreak Media

De werkpistes waar de deelnemers (een 50-tal IT-specialisten, studenten psychologie, criminologen, maatschappelijke werkers, spoorwegmedewerkers, ervaringsdeskundigen, schoolgaande jeugd, verpleegkundigen, leraars, nabestaanden en vrienden van slachtoffers...) zich over moeten buigen, zijn:

  • De ontwikkeling van een platform dat alles wat voorhanden is of in ontwikkeling op het gebied van mentale gezondheid en suïcidepreventie bundelt
  • Hoe kunnen sociale media ingezet worden om jongeren die hulp nodig hebben, te bereiken?
  • The S-word: hoe kunnen scholen omgaan met het bespreekbaar maken van mentale gezondheid en suïcidepreventie? ...

Op zaterdagnamiddag 18 november komt minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen langs om de teams aan te moedigen.

Tijdens een hackathon worden in kleine groepjes creatieve oplossingen bedacht en uitgewerkt voor bestaande problemen. Het resultaat is bijvoorbeeld een prototype van een app. Hackathons zijn al lang geen bijzonderheid meer in de gezondheidszorgsector. Van innovatieve en efficiënte ideeën zijn er echter nooit te veel.