Volgens Kind en Gezin heeft tot 20% van de moeders psychische problemen tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar na de geboorte. Zo zouden jaarlijks zo'n 6.800 tot 13.000 moeders in Vlaanderen te maken krijgen met een postnatale depressie. Dat is een bijzonder hoog aantal dat in alle opzichten de nodige aandacht en zorg verdient, luidt het. Bij 60% van de vrouwen met een postnatale depressie waren de klachten reeds aanwezig voor de zwangerschap (27%) en tijdens de zwangerschap (33%).

De moeder-baby eenheden, het Centrum voor Perinatale mentale gezondheid UZ Gent, Kind en Gezin en partners willen ter gelegenheid van de World Maternal Mental Health Day de kwetsbaarheid van moeders belichten.

Ter preventie van een postnatale depressie is het belangrijk dat alle betrokkenen in de begeleiding en ondersteuning van (toekomstige) moeders attent zijn voor wat er in hen omgaat, stellen de partners. Ook huisartsen, gynaecologen, vroedvrouwen, kraamverzorgenden en Kind en Gezin spelen daarbij een rol, klinkt het. Tijdige erkenning en gepaste ondersteuning en/of behandeling kunnen veel leed bij de moeder, de baby en het gezin voorkomen.

Volgens Kind en Gezin heeft tot 20% van de moeders psychische problemen tijdens de zwangerschap en in het eerste jaar na de geboorte. Zo zouden jaarlijks zo'n 6.800 tot 13.000 moeders in Vlaanderen te maken krijgen met een postnatale depressie. Dat is een bijzonder hoog aantal dat in alle opzichten de nodige aandacht en zorg verdient, luidt het. Bij 60% van de vrouwen met een postnatale depressie waren de klachten reeds aanwezig voor de zwangerschap (27%) en tijdens de zwangerschap (33%).De moeder-baby eenheden, het Centrum voor Perinatale mentale gezondheid UZ Gent, Kind en Gezin en partners willen ter gelegenheid van de World Maternal Mental Health Day de kwetsbaarheid van moeders belichten. Ter preventie van een postnatale depressie is het belangrijk dat alle betrokkenen in de begeleiding en ondersteuning van (toekomstige) moeders attent zijn voor wat er in hen omgaat, stellen de partners. Ook huisartsen, gynaecologen, vroedvrouwen, kraamverzorgenden en Kind en Gezin spelen daarbij een rol, klinkt het. Tijdige erkenning en gepaste ondersteuning en/of behandeling kunnen veel leed bij de moeder, de baby en het gezin voorkomen.