Er waren al langer plannen om te sleutelen aan het toelatingsexamen arts en tandarts. Sinds 1997 is het slagen voor het toelatingsexamen arts en tandarts een decretaal bepaalde voorwaarde om aan de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde in Vlaanderen te mogen beginnen. Tot afgelopen zomer werd het tweemaal per jaar georganiseerd, in juli en augustus.

Twee jaar geleden begon de begeleidingscommissie met het formuleren van adviezen voor een hervorming van het examen. Nu is de kogel door de kerk. Vanaf volgend academiejaar komt er een nieuwe proef die uitgaat van een vergelijkend examen waarbij een vast aantal studenten zal toegelaten worden tot de opleiding, en dit op basis van de rangschikking van hun resultaten -- de zogenaamde numerus fixus. Het gaat om 1.102 studenten voor de opleiding arts en 135 voor de opleiding tandarts.

In het vorige systeem was een deelnemer ofwel geslaagd, ofwel niet geslaagd. Maar het probleem daarbij was dat men het examen elk jaar moeilijker moest maken, aldus Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.

Apart examen

De hoge moeilijkheidsgraad was de afgelopen jaren inderdaad een veelgehoorde kritiek van kandidaten. Het toelatingsexamen haalde ook meermaals de pers doordat vragen moesten geschrapt worden na interne beroepen van kandidaten. Zo waren na het augustusexamen van dit jaar twee bijkomende deliberatiemomenten nodig, waarna telkens een aantal studenten bijkomend geslaagd was.

Een andere belangrijke wijziging is dat er ook een apart examen komt voor kandidaat-artsen op 3 juli en een apart examen voor kandidaat-tandartsen op 4 juli. Door de examens nu aan het begin van de zomervakantie te organiseren, wil men vermijden dat sommige studenten bij de start van het nieuwe academiejaar nog steeds niet weten of ze aan de opleiding kunnen starten of niet, zoals ook dit jaar het geval was (zie eerder).

"Weinig voorbereidingstijd"

Het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg (VGSO), dat alle geneeskundestudenten in Vlaanderen vertegenwoordigt en dat betrokken was bij de begeleidingscommissie die het examen moest hervormen, betreurt dat de minister geen rekening gehouden heeft met hun opmerkingen. Voorzitter Jonas Brouwers: "Van bij het begin hebben wij belangrijke kanttekeningen gemaakt bij het invoeren van een numerus fixus. Zo impliceert deze vorm slechts één examenmoment, wat in onze ogen een belangrijk minpunt is, zeker gezien onvoorziene omstandigheden een kandidaat parten kunnen spelen."

De studentenvertegenwoordigers vinden het ook niet optimaal dat de toelatingsexamen voor arts en tandarts daags na elkaar plaatsvinden. "Een kandidaat die aan beide wil deelnemen, heeft hierdoor geen tijd om te recupereren tussen deze twee zware momentopnames." Bovendien wijst het VGSO erop dat de kandidaten volgens de huidige planning weinig voorbereidingstijd hebben, aangezien het schooljaar pas eindigt op vrijdag 29 juni 2018.

Antwoorden voor ongeruste studenten

Op sociale media regent het ondertussen ongeruste reacties van toekomstige deelnemers. Heb ik meer of minder kans om te slagen voor het toelatingsexamen? Hoe erg is het dat er maar één kans per jaar meer is om te slagen? Wat als ik het niet haal? Wat als ik het examen in juli wou aangrijpen om te wennen aan de examenvorm zelf? Moet ik vroeger beginnen met voorbereiden? Wat is het gevolg dat een vast aantal studenten mag aan de opleiding starten? Enzovoort. De website ikworddokter.be, een initiatief van de geneeskundefaculteit van de VUB om toekomstige studenten voor te bereiden op het toelatingsexamen, geeft een antwoord op al deze vragen.

Inhoudelijke veranderingen

Een tijd geleden was sprake dat het examen ook inhoudelijk zou veranderen. Het definitieve leerstofoverzicht zal ten laatste in januari 2018 beschikbaar zijn op de website toelatingsexamenartstandarts.be.

Er waren al langer plannen om te sleutelen aan het toelatingsexamen arts en tandarts. Sinds 1997 is het slagen voor het toelatingsexamen arts en tandarts een decretaal bepaalde voorwaarde om aan de opleidingen geneeskunde en tandheelkunde in Vlaanderen te mogen beginnen. Tot afgelopen zomer werd het tweemaal per jaar georganiseerd, in juli en augustus. Twee jaar geleden begon de begeleidingscommissie met het formuleren van adviezen voor een hervorming van het examen. Nu is de kogel door de kerk. Vanaf volgend academiejaar komt er een nieuwe proef die uitgaat van een vergelijkend examen waarbij een vast aantal studenten zal toegelaten worden tot de opleiding, en dit op basis van de rangschikking van hun resultaten -- de zogenaamde numerus fixus. Het gaat om 1.102 studenten voor de opleiding arts en 135 voor de opleiding tandarts. In het vorige systeem was een deelnemer ofwel geslaagd, ofwel niet geslaagd. Maar het probleem daarbij was dat men het examen elk jaar moeilijker moest maken, aldus Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. Apart examenDe hoge moeilijkheidsgraad was de afgelopen jaren inderdaad een veelgehoorde kritiek van kandidaten. Het toelatingsexamen haalde ook meermaals de pers doordat vragen moesten geschrapt worden na interne beroepen van kandidaten. Zo waren na het augustusexamen van dit jaar twee bijkomende deliberatiemomenten nodig, waarna telkens een aantal studenten bijkomend geslaagd was. Een andere belangrijke wijziging is dat er ook een apart examen komt voor kandidaat-artsen op 3 juli en een apart examen voor kandidaat-tandartsen op 4 juli. Door de examens nu aan het begin van de zomervakantie te organiseren, wil men vermijden dat sommige studenten bij de start van het nieuwe academiejaar nog steeds niet weten of ze aan de opleiding kunnen starten of niet, zoals ook dit jaar het geval was (zie eerder)."Weinig voorbereidingstijd"Het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg (VGSO), dat alle geneeskundestudenten in Vlaanderen vertegenwoordigt en dat betrokken was bij de begeleidingscommissie die het examen moest hervormen, betreurt dat de minister geen rekening gehouden heeft met hun opmerkingen. Voorzitter Jonas Brouwers: "Van bij het begin hebben wij belangrijke kanttekeningen gemaakt bij het invoeren van een numerus fixus. Zo impliceert deze vorm slechts één examenmoment, wat in onze ogen een belangrijk minpunt is, zeker gezien onvoorziene omstandigheden een kandidaat parten kunnen spelen."De studentenvertegenwoordigers vinden het ook niet optimaal dat de toelatingsexamen voor arts en tandarts daags na elkaar plaatsvinden. "Een kandidaat die aan beide wil deelnemen, heeft hierdoor geen tijd om te recupereren tussen deze twee zware momentopnames." Bovendien wijst het VGSO erop dat de kandidaten volgens de huidige planning weinig voorbereidingstijd hebben, aangezien het schooljaar pas eindigt op vrijdag 29 juni 2018.