Dat constateert Mensura, externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, uit een bevraging bij 1.045 werkende Belgen. Uit diezelfde gegevens blijkt ook dat griepvaccinaties in de eerste plaats worden gezien als een prikje ter bescherming van zichzelf, en niet per se van de omgeving.
Vorig jaar liet 30% van de respondenten zich vaccineren, terwijl op dit moment al minstens 39% van hen een vaccinatie overweegt, zo stelt Mensura vast. "Tijdens de coronacrisis is het bewustzijn rond virussen en de nood aan bescherming gegroeid, een omslag die zich nu ook in de houding tegenover griepvaccinaties weerspiegelt", duidt Gretel Schrijvers, algemeen directeur. Ze verwacht dat het aantal mensen dat een griepvaccin overweegt nog kan toenemen als het coronavirus een tweede opstoot kent in ons land.
Uit de enquête blijkt verder dat de respondenten met de griepvaccinatie in de eerste plaats zichzelf willen beschermen. Meer dan 50% van de werknemers die zich vorig jaar lieten vaccineren kiest voor vaccinatie om te vermijden zelf ziek te worden. Slechts 30% geeft aan dit te doen omdat de griep gevaarlijk kan zijn voor anderen in hun omgeving.
Dit jaar is het "absoluut noodzakelijk" dat, naast risicogroepen, ook degenen die in contact komen met risicopatiënten zich laten vaccineren, zegt de preventiedienst. "De griep kan namelijk tegelijkertijd optreden met het coronavirus, waardoor zelfs niet-risicogroepen plots extra kwetsbaar worden", klinkt het.
Vorig jaar liet 30% van de respondenten zich vaccineren, terwijl op dit moment al minstens 39% van hen een vaccinatie overweegt, zo stelt Mensura vast. "Tijdens de coronacrisis is het bewustzijn rond virussen en de nood aan bescherming gegroeid, een omslag die zich nu ook in de houding tegenover griepvaccinaties weerspiegelt", duidt Gretel Schrijvers, algemeen directeur. Ze verwacht dat het aantal mensen dat een griepvaccin overweegt nog kan toenemen als het coronavirus een tweede opstoot kent in ons land.Uit de enquête blijkt verder dat de respondenten met de griepvaccinatie in de eerste plaats zichzelf willen beschermen. Meer dan 50% van de werknemers die zich vorig jaar lieten vaccineren kiest voor vaccinatie om te vermijden zelf ziek te worden. Slechts 30% geeft aan dit te doen omdat de griep gevaarlijk kan zijn voor anderen in hun omgeving.Dit jaar is het "absoluut noodzakelijk" dat, naast risicogroepen, ook degenen die in contact komen met risicopatiënten zich laten vaccineren, zegt de preventiedienst. "De griep kan namelijk tegelijkertijd optreden met het coronavirus, waardoor zelfs niet-risicogroepen plots extra kwetsbaar worden", klinkt het.