Menigmaal hebben artsen de afgelopen maanden patiënten via diverse kanalen opgeroepen om hun consultatie in het ziekenhuis niet uit te stellen. Door de angst voor het coronavirus stelden veel patiënten een ziekenhuisbezoek uit. Met de tweede golf die momenteel volop woedt, is de kans reëel dat zich eenzelfde scenario voordoet.

Die angst, en angst in het algemeen, kan ook de participatiegraad voor het bevolkingsonderzoek darmkanker beïnvloeden, denkt dokter Colemont. "Maar daar hebben we momenteel geen zicht op, omdat de deelnamecijfers van de bevolkingsonderzoeken pas worden bekendgemaakt op het einde van het daarop volgende jaar."

Ter informatie: in 2018 bedroeg de responsgraad voor het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker 51,5%. De cijfers van 2019 worden normaal rond deze periode bekendgemaakt.

Luc Colemont: "Als we op deze cijfers (van 2020, nvdr) moeten wachten tot eind 2021, laten we ongetwijfeld kansen liggen om de 'darmkankercurve' naar beneden te krijgen."

"We weten dat er in 'normale' omstandigheden in België 23 nieuwe gevallen per dag zijn", zo vervolgt de darmspecialist, "het effect van de eerste golf is reeds duidelijk aangetoond: er werden tot 30% minder darmkankers vastgesteld, en dan zwijgen we over de tweede golf! Dat is echt geen goed nieuws."

Verloren

De darmspecialist betreurt dat de inspanningen van de afgelopen jaren verloren zouden gaan. "Langer wachten om deel te nemen, langer wachten om met klachten naar het ziekenhuis te gaan, langer wachten met een darmonderzoek, ... Het leidt ongetwijfeld tot meer gevorderde darmkankers en meer sterfgevallen. Het totale kostenplaatje zal opnieuw oplopen. Net die zaken die we door middel van het bevolkingsonderzoek willen vermijden."

Daarom pleit de managing director van StopDarmkanker voor een 'actueel darmkanker-dashboard'. "De verschillende overheden beschikken vandaag over informatie die darmkanker een extra halt kan toeroepen. Als de meest recente informatie 'in real time' - en niet na meer dan een jaar - wordt vrijgegeven, kunnen we proactief optreden, bijsturen en nog gerichter campagnes voeren. Kortom, aan preventie doen."

Dit geldt trouwens ook voor de twee andere bevolkingsonderzoeken, borst- en baarmoederhalskanker, besluit dr. Colemont.

Menigmaal hebben artsen de afgelopen maanden patiënten via diverse kanalen opgeroepen om hun consultatie in het ziekenhuis niet uit te stellen. Door de angst voor het coronavirus stelden veel patiënten een ziekenhuisbezoek uit. Met de tweede golf die momenteel volop woedt, is de kans reëel dat zich eenzelfde scenario voordoet.Die angst, en angst in het algemeen, kan ook de participatiegraad voor het bevolkingsonderzoek darmkanker beïnvloeden, denkt dokter Colemont. "Maar daar hebben we momenteel geen zicht op, omdat de deelnamecijfers van de bevolkingsonderzoeken pas worden bekendgemaakt op het einde van het daarop volgende jaar."Ter informatie: in 2018 bedroeg de responsgraad voor het bevolkingsonderzoek dikkedarmkanker 51,5%. De cijfers van 2019 worden normaal rond deze periode bekendgemaakt.Luc Colemont: "Als we op deze cijfers (van 2020, nvdr) moeten wachten tot eind 2021, laten we ongetwijfeld kansen liggen om de 'darmkankercurve' naar beneden te krijgen." "We weten dat er in 'normale' omstandigheden in België 23 nieuwe gevallen per dag zijn", zo vervolgt de darmspecialist, "het effect van de eerste golf is reeds duidelijk aangetoond: er werden tot 30% minder darmkankers vastgesteld, en dan zwijgen we over de tweede golf! Dat is echt geen goed nieuws."VerlorenDe darmspecialist betreurt dat de inspanningen van de afgelopen jaren verloren zouden gaan. "Langer wachten om deel te nemen, langer wachten om met klachten naar het ziekenhuis te gaan, langer wachten met een darmonderzoek, ... Het leidt ongetwijfeld tot meer gevorderde darmkankers en meer sterfgevallen. Het totale kostenplaatje zal opnieuw oplopen. Net die zaken die we door middel van het bevolkingsonderzoek willen vermijden."Daarom pleit de managing director van StopDarmkanker voor een 'actueel darmkanker-dashboard'. "De verschillende overheden beschikken vandaag over informatie die darmkanker een extra halt kan toeroepen. Als de meest recente informatie 'in real time' - en niet na meer dan een jaar - wordt vrijgegeven, kunnen we proactief optreden, bijsturen en nog gerichter campagnes voeren. Kortom, aan preventie doen."Dit geldt trouwens ook voor de twee andere bevolkingsonderzoeken, borst- en baarmoederhalskanker, besluit dr. Colemont.