Dat is nodig. Volgens de statistieken van de Verenigde Naties sterft in de Democratische Republiek Congo één vrouw op de 150 aan de gevolgen van een zwangerschap of bevalling. Dat zijn ronduit dramatische cijfers. Ter vergelijking: in ons land ligt het aantal overlijdens 100 keer lager. Dagelijks gaat het wereldwijd over 830 vrouwen, vrijwel allemaal (99%) leven ze in de ontwikkelingslanden.

Video

Verschillende oorzaken liggen aan deze situatie ten grondslag. Vooreerst is er de slechte kwaliteit van heel wat opleidingen in de ontwikkelingslanden. Daarnaast zijn ziekenhuizen en gezondheidscentra in Afrika vaak slecht uitgerust en bovendien moeilijk bereikbaar. En voorts is goede gezondheidszorg vaak niet gratis, met hoge kosten voor de patiënten tot gevolg.

De drie ngo's - Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Vakantie en Memisa - tonen nu in een korte video een reële situatie. Met name gaat het over complicaties tijdens de zwangerschap in een afgelegen ziekenhuis. Dat is gezien de staat van de wegen moeilijk bereikbaar. Met andere woorden, de situatie is levensbedreigend. Op het einde van de video wordt de kijker uitgenodigd om te reageren. Met een simpele klik worden mensen zo bewust van vergelijkbare situaties in de DR Congo en in andere Afrikaanse landen.

Bedoeling is dat de campagne zo breed mogelijk gedeeld wordt. Daartoe doen de drie ngo's een beroep op hun eigen netwerk. Daarnaast krijgen ze ook de steun van de rallyrijders Stéphane Henrard, Vanina Ickx en Ari Vatanen.

Vijf prioriteiten

Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Vakantie en Memisa strijden elk op hun manier tegen moedersterfte. Ze blijven ook ter plekke actief, ondanks de gespannen situatie in Congo. Op die manier ondersteunen ze de lokale bevolking en de gezondheidsstructuren.

Daarnaast bundelen ze voor vijf prioriteiten hun krachten. Met name werken ze aan een verbetering van de geografische en financiële toegang tot gezondheidszorg; het zo goed mogelijk uitrusten van gezondheidsstructuren en de opleiding van het gezondheidspersoneel. Tot slot ijveren ze voor kwaliteitsvolle medische behandelingen en medicatie en voor water en elektriciteit in de gezondheidsstructuren.

Meer info op www.gezondheidszorgvooriedereen.be

Dat is nodig. Volgens de statistieken van de Verenigde Naties sterft in de Democratische Republiek Congo één vrouw op de 150 aan de gevolgen van een zwangerschap of bevalling. Dat zijn ronduit dramatische cijfers. Ter vergelijking: in ons land ligt het aantal overlijdens 100 keer lager. Dagelijks gaat het wereldwijd over 830 vrouwen, vrijwel allemaal (99%) leven ze in de ontwikkelingslanden.VideoVerschillende oorzaken liggen aan deze situatie ten grondslag. Vooreerst is er de slechte kwaliteit van heel wat opleidingen in de ontwikkelingslanden. Daarnaast zijn ziekenhuizen en gezondheidscentra in Afrika vaak slecht uitgerust en bovendien moeilijk bereikbaar. En voorts is goede gezondheidszorg vaak niet gratis, met hoge kosten voor de patiënten tot gevolg.De drie ngo's - Dokters van de Wereld, Artsen Zonder Vakantie en Memisa - tonen nu in een korte video een reële situatie. Met name gaat het over complicaties tijdens de zwangerschap in een afgelegen ziekenhuis. Dat is gezien de staat van de wegen moeilijk bereikbaar. Met andere woorden, de situatie is levensbedreigend. Op het einde van de video wordt de kijker uitgenodigd om te reageren. Met een simpele klik worden mensen zo bewust van vergelijkbare situaties in de DR Congo en in andere Afrikaanse landen.Bedoeling is dat de campagne zo breed mogelijk gedeeld wordt. Daartoe doen de drie ngo's een beroep op hun eigen netwerk. Daarnaast krijgen ze ook de steun van de rallyrijders Stéphane Henrard, Vanina Ickx en Ari Vatanen.Vijf prioriteitenDokters van de Wereld, Artsen Zonder Vakantie en Memisa strijden elk op hun manier tegen moedersterfte. Ze blijven ook ter plekke actief, ondanks de gespannen situatie in Congo. Op die manier ondersteunen ze de lokale bevolking en de gezondheidsstructuren.Daarnaast bundelen ze voor vijf prioriteiten hun krachten. Met name werken ze aan een verbetering van de geografische en financiële toegang tot gezondheidszorg; het zo goed mogelijk uitrusten van gezondheidsstructuren en de opleiding van het gezondheidspersoneel. Tot slot ijveren ze voor kwaliteitsvolle medische behandelingen en medicatie en voor water en elektriciteit in de gezondheidsstructuren.Meer info op www.gezondheidszorgvooriedereen.be