Stan Frans Liekens studeerde geneeskunde aan de UGent, was gedurende 45 jaar solohuisarts in Wondelgem en was lid van het Ethisch Comité van het UZ Gent. Stan Frans Liekens was tevens deken van de Gentse Gebuurtedekenijen, theaterschrijver, acteur in het volkstoneel, kunstliefhebber, filosoof... De lijst is onvolledig.

De voorstelling van zijn boek in mei 2015 in de prachtige herberg Het Posthotel in Wetteren, was een zeer gedenkwaardige avond, vooral dan vanwege de causerie van de auteur zelf. We citeren Stan Frans Liekens: "Waarom ik huisarts ben gaan studeren? Omdat de enige manier om de mens echt te leren kennen erin bestaat hem te dissecteren. Letterlijk. Als lid van het geneeskundig corps, als huisarts dus, heb je bovendien het uitzonderlijke voorrecht om door de mensen te worden uitgenodigd om bij hen aan huis te komen. Weten dat de man die u roept, u vraagt om hem te helpen! De mens in zijn thuis observeren, niet in pak maar gewoon, daar zit een brok informatie in voor wie wil zien. Achter die informatie zoeken naar de 'exformatie' of de verloren informatie, daarvoor moet je huisarts zijn."

Het Dagboek van de Huisarts is dan ook een filosofische dissectie van de mens. Het is een heel bijzonder boek, met de hand geschreven, geïllustreerd met allerlei knipsels en foto's van Helmut Newton en in zeer verzorgde facsimile exemplaren uitgegeven. "Ik zal kort zijn", schreef dokter Liekens in zijn uitnodiging. "Het magnum opus Dagboek van de Huisarts is het derde deel van een filosofische trilogie, waarvan de eerste twee respectievelijk Die Welt als Wille und Vorstellung van Arthur Schopenhauer en Tractatus Logico-Philosophicus van Ludwig Wittgenstein zijn."

Wie het genoegen heeft gehad deze uitzonderlijke man te hebben gekend, zal niet verwonderd zijn dat Stan Frans Liekens zijn afscheidsplechtigheid zelf in regie heeft gezet.

Lees ook Een filosofische dissectie van de mens, gepubliceerd in Artsenkrant op 29 mei 2015, naar aanleiding van de presentatie van Dagboek van de Huisarts door dr. Stan Frans Liekens.

Stan Frans Liekens studeerde geneeskunde aan de UGent, was gedurende 45 jaar solohuisarts in Wondelgem en was lid van het Ethisch Comité van het UZ Gent. Stan Frans Liekens was tevens deken van de Gentse Gebuurtedekenijen, theaterschrijver, acteur in het volkstoneel, kunstliefhebber, filosoof... De lijst is onvolledig. De voorstelling van zijn boek in mei 2015 in de prachtige herberg Het Posthotel in Wetteren, was een zeer gedenkwaardige avond, vooral dan vanwege de causerie van de auteur zelf. We citeren Stan Frans Liekens: "Waarom ik huisarts ben gaan studeren? Omdat de enige manier om de mens echt te leren kennen erin bestaat hem te dissecteren. Letterlijk. Als lid van het geneeskundig corps, als huisarts dus, heb je bovendien het uitzonderlijke voorrecht om door de mensen te worden uitgenodigd om bij hen aan huis te komen. Weten dat de man die u roept, u vraagt om hem te helpen! De mens in zijn thuis observeren, niet in pak maar gewoon, daar zit een brok informatie in voor wie wil zien. Achter die informatie zoeken naar de 'exformatie' of de verloren informatie, daarvoor moet je huisarts zijn."Het Dagboek van de Huisarts is dan ook een filosofische dissectie van de mens. Het is een heel bijzonder boek, met de hand geschreven, geïllustreerd met allerlei knipsels en foto's van Helmut Newton en in zeer verzorgde facsimile exemplaren uitgegeven. "Ik zal kort zijn", schreef dokter Liekens in zijn uitnodiging. "Het magnum opus Dagboek van de Huisarts is het derde deel van een filosofische trilogie, waarvan de eerste twee respectievelijk Die Welt als Wille und Vorstellung van Arthur Schopenhauer en Tractatus Logico-Philosophicus van Ludwig Wittgenstein zijn." Wie het genoegen heeft gehad deze uitzonderlijke man te hebben gekend, zal niet verwonderd zijn dat Stan Frans Liekens zijn afscheidsplechtigheid zelf in regie heeft gezet. Lees ook Een filosofische dissectie van de mens, gepubliceerd in Artsenkrant op 29 mei 2015, naar aanleiding van de presentatie van Dagboek van de Huisarts door dr. Stan Frans Liekens.