Doch soms zit de grootste opportuniteit in iets dat je niet gepland hebt. Zo ontdekte Alexander Fleming toevallig dat penicilline bacteriën doodt doordat er accidenteel schimmel groeide in zijn kweekbodems. En Coca Cola is als mislukt medicijn een van de vaakst gedronken frisdranken ter wereld geworden.

Voor mijn boek 'Brieven aan jonge artsen' heb ik een aantal artsen met veel ervaring als arts gevraagd om de jonge artsen (in spe) advies te geven over wat belangrijk is als arts in je beroepscarrière. Enkele zaken kwamen vaak terug. Zo kwam meermaals aan bod dat het belangrijk is een evenwicht te vinden tussen privé en werk en dat de patiënt steeds centraal hoort te staan. Een derde zaak die vaak terug kwam, was dat je je leven niet te veel mag proberen uit te stippelen, want dat je dan misschien bepaalde opportuniteiten misloopt.

Soms mogen we wat meer doelloos door het leven gaan

Zo had Maggie De Block niet gepland om federaal minister van Volksgezondheid te worden. Professor Guy T'Sjoen stootte per toeval op de genderproblematiek. Ook ik had nooit van tevoren gedacht om een boek uit te brengen, een humanitaire missie naar Oeganda te doen, of columnist te worden bij Artsenkrant. Bij het meeste dat ik doe, had ik een jaar van tevoren niet gedacht dat ik dit nu zou doen. Maar ik ben ongelooflijk blij en trots op het pad dat ik vandaag al heb kunnen bewandelen als arts. En ik kijk uit naar de vele opportuniteiten die nog zullen volgen.

Ik geloof dat we soms wat meer doelloos door het leven mogen gaan. Het is mooi om een doel te hebben maar probeer niet om je volledige carrièrepad nu al uit te stippelen. Durf af en toe uit je comfortzone te komen. Soms is het net zo boeiend om in te gaan op de opportuniteiten die toevallig je weg kruisen.

Doch soms zit de grootste opportuniteit in iets dat je niet gepland hebt. Zo ontdekte Alexander Fleming toevallig dat penicilline bacteriën doodt doordat er accidenteel schimmel groeide in zijn kweekbodems. En Coca Cola is als mislukt medicijn een van de vaakst gedronken frisdranken ter wereld geworden. Voor mijn boek 'Brieven aan jonge artsen' heb ik een aantal artsen met veel ervaring als arts gevraagd om de jonge artsen (in spe) advies te geven over wat belangrijk is als arts in je beroepscarrière. Enkele zaken kwamen vaak terug. Zo kwam meermaals aan bod dat het belangrijk is een evenwicht te vinden tussen privé en werk en dat de patiënt steeds centraal hoort te staan. Een derde zaak die vaak terug kwam, was dat je je leven niet te veel mag proberen uit te stippelen, want dat je dan misschien bepaalde opportuniteiten misloopt. Zo had Maggie De Block niet gepland om federaal minister van Volksgezondheid te worden. Professor Guy T'Sjoen stootte per toeval op de genderproblematiek. Ook ik had nooit van tevoren gedacht om een boek uit te brengen, een humanitaire missie naar Oeganda te doen, of columnist te worden bij Artsenkrant. Bij het meeste dat ik doe, had ik een jaar van tevoren niet gedacht dat ik dit nu zou doen. Maar ik ben ongelooflijk blij en trots op het pad dat ik vandaag al heb kunnen bewandelen als arts. En ik kijk uit naar de vele opportuniteiten die nog zullen volgen. Ik geloof dat we soms wat meer doelloos door het leven mogen gaan. Het is mooi om een doel te hebben maar probeer niet om je volledige carrièrepad nu al uit te stippelen. Durf af en toe uit je comfortzone te komen. Soms is het net zo boeiend om in te gaan op de opportuniteiten die toevallig je weg kruisen.