Iedereen denkt na over de toekomst van de gezondheidszorg. Internationaal, nationaal, regionaal, academisch, vanuit allerlei belangengremia (farma, LOK's, de grote consultancybedrijven, banken en verzekeringen, politiek, artsensyndicaten, mutualiteiten, verenigingen van zorginstellingen,...): als je wil kan je elke week wel naar één of ander symposium hierover, zegt prof. Noppen. "Iedereen heeft wel een mening. De ene al beter onderbouwd dan de andere. Interessante of minder interessante. Gedreven uit eigenbelang, of vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid."

"Ik mis wel enkele belangrijke stemmen in het debat. Die van de nursing, bijvoorbeeld. Wij hebben zowat de laagste verpleegkundige omkadering van Europa, met bijhorende werkdruk en negatieve zorgoutcome. Of die van de patiënt."

"Maar de afgelopen weken heb ik wel interessante nieuwe stemmen gehoord. Die van de studenten, master en manama. Onlangs uitgenodigd op het jaarlijkse Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg op de Brussels Health Campus in Jette, was ik oprecht onder de indruk van zoveel enthousiasme en professionalisme: ik herinner me niet ooit als student zo actief bezig te zijn geweest met mijn latere vak! En dan hadden we de visitatie van de manama specialistische geneeskunde, net zoals de vorige keer, met fantastische inbreng van de belangrijkste betrokkenen: de aso's zelf. Zelfs gevolgd door een actieve oproep van diezelfde aso's om alstublieft meer betrokken te worden bij het dagelijkse operationele management in het ziekenhuis...! Waar wij als ziekenhuisdirectie dan ook dankbaar op in zullen gaan. Ik ben dus ook benieuwd naar hun visie over de gezondheidszorg van de toekomst. Uiteindelijk zijn zij het die die zullen belichamen."

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 november kunnen zorgverstrekkers en belanghebbenden in Vilvoorde mee dialogeren over de toekomst van de gezondheidszorg. In kleine groepen wordt van gedachten gewisseld over verschillende onderwerpen. Gewapend met stift en papier tekent de verslaggever de resultaten ondertussen live uit op papier. Er is drank, een lunch en versnaperingen voorzien. Inschrijven kan via www.zorg2030.be.

Iedereen denkt na over de toekomst van de gezondheidszorg. Internationaal, nationaal, regionaal, academisch, vanuit allerlei belangengremia (farma, LOK's, de grote consultancybedrijven, banken en verzekeringen, politiek, artsensyndicaten, mutualiteiten, verenigingen van zorginstellingen,...): als je wil kan je elke week wel naar één of ander symposium hierover, zegt prof. Noppen. "Iedereen heeft wel een mening. De ene al beter onderbouwd dan de andere. Interessante of minder interessante. Gedreven uit eigenbelang, of vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid.""Ik mis wel enkele belangrijke stemmen in het debat. Die van de nursing, bijvoorbeeld. Wij hebben zowat de laagste verpleegkundige omkadering van Europa, met bijhorende werkdruk en negatieve zorgoutcome. Of die van de patiënt.""Maar de afgelopen weken heb ik wel interessante nieuwe stemmen gehoord. Die van de studenten, master en manama. Onlangs uitgenodigd op het jaarlijkse Vlaams Geneeskundig StudentenOverleg op de Brussels Health Campus in Jette, was ik oprecht onder de indruk van zoveel enthousiasme en professionalisme: ik herinner me niet ooit als student zo actief bezig te zijn geweest met mijn latere vak! En dan hadden we de visitatie van de manama specialistische geneeskunde, net zoals de vorige keer, met fantastische inbreng van de belangrijkste betrokkenen: de aso's zelf. Zelfs gevolgd door een actieve oproep van diezelfde aso's om alstublieft meer betrokken te worden bij het dagelijkse operationele management in het ziekenhuis...! Waar wij als ziekenhuisdirectie dan ook dankbaar op in zullen gaan. Ik ben dus ook benieuwd naar hun visie over de gezondheidszorg van de toekomst. Uiteindelijk zijn zij het die die zullen belichamen."