De chip bestaat uit een matrix van 16 gebieden waarin cellen gekweekt worden op een patroon van in totaal 16.384 microstructuren. Op die manier kunnen bijvoorbeeld 16 kleine hartjes groeien en kan het effect van medicijnen in een biologisch relevante context getest worden. "Dit is het dichtst bij een echt hart dat we kunnen komen zonder proefdieren te gebruiken," legt Veerle Reumers uit, projectleider bij imec.

Doordat de gebieden elk apart kunnen gebruikt worden, is het mogelijk om 16 verschillende experimenten of medicijnsamenstellingen in parallel uit te voeren of te analyseren.

"Dit betekent dat de doorlooptijd van een experiment veel korter wordt. Tegelijkertijd biedt het instrument een zeer hoge resolutie. Elk van de 1.024 elektrodes in een holte kan zowel extracellulair als intracellulaire signalen meten en cellen stimuleren. Onze chip biedt dus de volledige toolset voor het screenen van het effect van medicijnen op cellen, weefsels en organen", aldus Reumers.

De chip bestaat uit een matrix van 16 gebieden waarin cellen gekweekt worden op een patroon van in totaal 16.384 microstructuren. Op die manier kunnen bijvoorbeeld 16 kleine hartjes groeien en kan het effect van medicijnen in een biologisch relevante context getest worden. "Dit is het dichtst bij een echt hart dat we kunnen komen zonder proefdieren te gebruiken," legt Veerle Reumers uit, projectleider bij imec.Doordat de gebieden elk apart kunnen gebruikt worden, is het mogelijk om 16 verschillende experimenten of medicijnsamenstellingen in parallel uit te voeren of te analyseren."Dit betekent dat de doorlooptijd van een experiment veel korter wordt. Tegelijkertijd biedt het instrument een zeer hoge resolutie. Elk van de 1.024 elektrodes in een holte kan zowel extracellulair als intracellulaire signalen meten en cellen stimuleren. Onze chip biedt dus de volledige toolset voor het screenen van het effect van medicijnen op cellen, weefsels en organen", aldus Reumers.