We klagen wat af de laatste tijd. Enige humor is vaak zoek. En steevast is het 'de overheid' die de zwarte piet doorgeschoven krijgt. Toch bijzonder in een gezondheidszorgsysteem dat sinds decennia mede beheerd wordt door verstrekkers en verzekeraars.

Tegen veel van de hervormingen die nu in de steigers staan voor de ziekenhuizen, is weinig in te brengen. De hamvraag is waarom ze zo lang uitgesteld werden. Het antwoord is triviaal. Vastklampen aan macht en het Belgische tweestatenland. Na meer dan een decennium PS-suprematie in de gezondheidszorg verbaast het niet dat vanuit de oppositie alle hens aan dek wordt geblazen om minister De Block af te remmen. De dijken staan plots op springen! Ochot.

De hamvraag is waarom de hervormingen zo lang uitgesteld werden. Het antwoord is triviaal. Vastklampen aan macht en het Belgische tweestatenland.

Sommige van de talentrijke beroepsvergaderaars die in ontelbare raden en comités vakkundig de macht omarmen, zouden erg geschikt zijn voor een nieuw komisch programma. 'Temptation Island' is wat hoog gegrepen. In de klassieke gremia zitten ook nauwelijks vrouwen. Ik dacht eerder aan een variant op de vermaarde local people van het Britse 'The league of Gentlemen'. Wie de rol van Tubbs en Edward speelt, mag u zelf verzinnen. Artsenkrant verzamelt alvast nominaties.

De local shop davert als Maggie op een grote gele bulldozer het dorp binnenrijdt om een nieuwe weg - network road - aan te leggen. Ze tovert een kaart tevoorschijn met vele lijnen erop. Tubbs vraagt verschrikt of die weg toch zeker alleen voor de locals is. "Nope", verduidelijkt Maggie, "hij verbindt alle dorpen in een aaneengesloten regio van 400.000 inwoners." Edward komt met opengesperde ogen achter de toonbank uit en omklemt met witte knokkels een bezemsteel: "En krijgen we dan de garantie dat we hier hetzelfde zullen mogen blijven verkopen en minstens evenveel verdienen?"

Een week later komt de politie een foto van Maggie tonen. Tubbs repliceert met schelle stem: "Ik weet van niks en we hebben haar ook niet verbrand."

Afgelopen weekend vond het symposium 'De arts van morgen 2017' van Medica plaats. Ze hadden wegenbouwer Maggie uitgenodigd om haar nieuwe werven te komen toelichten. Veel geïnteresseerde next gen beleidsmakers waren aanwezig. Die kennen geen buurtwinkel en bestellen alles online. De toestand is ernstig, maar niet hopeloos. Dat waren terecht de concluderende woorden van prof. Dirk De Ridder op het einde van zijn betoog.

En de wet op de ziekenhuisnetwerken, die is er morgen.

We klagen wat af de laatste tijd. Enige humor is vaak zoek. En steevast is het 'de overheid' die de zwarte piet doorgeschoven krijgt. Toch bijzonder in een gezondheidszorgsysteem dat sinds decennia mede beheerd wordt door verstrekkers en verzekeraars. Tegen veel van de hervormingen die nu in de steigers staan voor de ziekenhuizen, is weinig in te brengen. De hamvraag is waarom ze zo lang uitgesteld werden. Het antwoord is triviaal. Vastklampen aan macht en het Belgische tweestatenland. Na meer dan een decennium PS-suprematie in de gezondheidszorg verbaast het niet dat vanuit de oppositie alle hens aan dek wordt geblazen om minister De Block af te remmen. De dijken staan plots op springen! Ochot.Sommige van de talentrijke beroepsvergaderaars die in ontelbare raden en comités vakkundig de macht omarmen, zouden erg geschikt zijn voor een nieuw komisch programma. 'Temptation Island' is wat hoog gegrepen. In de klassieke gremia zitten ook nauwelijks vrouwen. Ik dacht eerder aan een variant op de vermaarde local people van het Britse 'The league of Gentlemen'. Wie de rol van Tubbs en Edward speelt, mag u zelf verzinnen. Artsenkrant verzamelt alvast nominaties.De local shop davert als Maggie op een grote gele bulldozer het dorp binnenrijdt om een nieuwe weg - network road - aan te leggen. Ze tovert een kaart tevoorschijn met vele lijnen erop. Tubbs vraagt verschrikt of die weg toch zeker alleen voor de locals is. "Nope", verduidelijkt Maggie, "hij verbindt alle dorpen in een aaneengesloten regio van 400.000 inwoners." Edward komt met opengesperde ogen achter de toonbank uit en omklemt met witte knokkels een bezemsteel: "En krijgen we dan de garantie dat we hier hetzelfde zullen mogen blijven verkopen en minstens evenveel verdienen?" Een week later komt de politie een foto van Maggie tonen. Tubbs repliceert met schelle stem: "Ik weet van niks en we hebben haar ook niet verbrand."Afgelopen weekend vond het symposium 'De arts van morgen 2017' van Medica plaats. Ze hadden wegenbouwer Maggie uitgenodigd om haar nieuwe werven te komen toelichten. Veel geïnteresseerde next gen beleidsmakers waren aanwezig. Die kennen geen buurtwinkel en bestellen alles online. De toestand is ernstig, maar niet hopeloos. Dat waren terecht de concluderende woorden van prof. Dirk De Ridder op het einde van zijn betoog. En de wet op de ziekenhuisnetwerken, die is er morgen.