Dat schrijft Plus Magazine in zijn editie van gisteren. Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het maandblad voor 50-plussers organiseerde men in maart 2018 een grootschalige peiling bij 2.729 mensen van 50 jaar en ouder. Onder meer ging het daarbij over gezondheidszorg.

Geen roze bril

Niet alleen hebben bijna alle 50-plussers een vaste huisarts, de band met hen gaat niet zelden (44%) meer dan 20 jaar terug. Aan Franstalige kant doet men nog overwegend een beroep op artsen met een solopraktijk (82%), in het noorden van het land gaan al bijna vier op de tien naar een groepspraktijk.

Het vertrouwen in ons ooit zo geroemde zorgsysteem brokkelt af. Amper 58% heeft er nog het volste vertrouwen in, zo leert 'De Grote 50+ Barometer'. Vijftigplussers zien de toekomst ook niet meteen door een roze bril. Slechts 65% is overtuigd te kunnen blijven rekenen op goede zorg. Franstaligen zien de toekomst een stuk somberder tegemoet. Amper 57% denkt dat ze later nog goede zorg gaan krijgen. Bij de Nederlandstaligen ligt dat op een optimistische 72%.

Slechts respectievelijk 43% en 45% heeft een 'groot vertrouwen' in merken generische geneesmiddelen. Het wantrouwen is groter in het zuiden van het land dan in Vlaanderen. Bijna 70% ziet het online bestellen van medicatie niet zitten. Van de weeromstuit genieten homeopathische middelen meer vertrouwen in Franstalig België (26%) dan in Vlaanderen (19%). Ook het aantal Franstaligen (53%) dat al eens beroep deed op homeopathie, acupunctuur of osteopathie ligt beduidend hoger dan het aantal Nederlandstaligen (35%).

Geen terugbetaling

Opmerkelijk is dat ruim vier op de tien 50-plussers vinden dat wie zijn gezondheid ondermijnt door zijn levensstijl (roken, drinken...) bepaalde medische zorg niet meer terugbetaald mag krijgen. Rokers dienen van terugbetaling te worden uitgesloten, stelt 43%.Vier op de vijf 50-plussers geven overigens aan zelf geregeld een glas bier of wijn te drinken. Slechts 7% rookt.

Niet minder dan 96% denkt dat kanker in de toekomst kan genezen worden. Bij de Nederlandstaligen is een grote meerderheid - respectievelijk 85 en 89% - ervan overtuigd dat dementie en Parkinson behandelbaar worden.

Bron: Plus Magazine 354, december 2018

Dat schrijft Plus Magazine in zijn editie van gisteren. Naar aanleiding van de 30ste verjaardag van het maandblad voor 50-plussers organiseerde men in maart 2018 een grootschalige peiling bij 2.729 mensen van 50 jaar en ouder. Onder meer ging het daarbij over gezondheidszorg.Niet alleen hebben bijna alle 50-plussers een vaste huisarts, de band met hen gaat niet zelden (44%) meer dan 20 jaar terug. Aan Franstalige kant doet men nog overwegend een beroep op artsen met een solopraktijk (82%), in het noorden van het land gaan al bijna vier op de tien naar een groepspraktijk.Het vertrouwen in ons ooit zo geroemde zorgsysteem brokkelt af. Amper 58% heeft er nog het volste vertrouwen in, zo leert 'De Grote 50+ Barometer'. Vijftigplussers zien de toekomst ook niet meteen door een roze bril. Slechts 65% is overtuigd te kunnen blijven rekenen op goede zorg. Franstaligen zien de toekomst een stuk somberder tegemoet. Amper 57% denkt dat ze later nog goede zorg gaan krijgen. Bij de Nederlandstaligen ligt dat op een optimistische 72%.Slechts respectievelijk 43% en 45% heeft een 'groot vertrouwen' in merken generische geneesmiddelen. Het wantrouwen is groter in het zuiden van het land dan in Vlaanderen. Bijna 70% ziet het online bestellen van medicatie niet zitten. Van de weeromstuit genieten homeopathische middelen meer vertrouwen in Franstalig België (26%) dan in Vlaanderen (19%). Ook het aantal Franstaligen (53%) dat al eens beroep deed op homeopathie, acupunctuur of osteopathie ligt beduidend hoger dan het aantal Nederlandstaligen (35%).Opmerkelijk is dat ruim vier op de tien 50-plussers vinden dat wie zijn gezondheid ondermijnt door zijn levensstijl (roken, drinken...) bepaalde medische zorg niet meer terugbetaald mag krijgen. Rokers dienen van terugbetaling te worden uitgesloten, stelt 43%.Vier op de vijf 50-plussers geven overigens aan zelf geregeld een glas bier of wijn te drinken. Slechts 7% rookt.Niet minder dan 96% denkt dat kanker in de toekomst kan genezen worden. Bij de Nederlandstaligen is een grote meerderheid - respectievelijk 85 en 89% - ervan overtuigd dat dementie en Parkinson behandelbaar worden.