Het feit dat hij zich zo'n reactie heeft laten ontvallen, zegt veel over zijn eigen fundamentele visie over hoe de zorg voor het kind moet gebeuren. Hij laat doorsijpelen dat de huisarts te weinig expertise en ervaring heeft om kinderen adequate zorg te bieden. Hij laat doorschemeren dat huisartsen te veel fouten maken bij de behandeling van kinderen, en dat ze daarom maar beter rechtstreeks de tweede lijn consulteren. Als we die redenering doortrekken, dan moet een patiënt met een keelontsteking naar de NKO-arts gaan, een patiënt met buikpijn direct naar de gastro-enteroloog, een patiënt met een enkelverstuiking direct naar de orthopedist. Wat schiet er dan eigenlijk nog over voor de eerste lijn?

In België kunnen patiënten nu eenmaal kiezen bij wie ze gaan. Ons systeem is zo georganiseerd. De vraag of dit systeem het beste is, is voer voor discussie. Mijn persoonlijk standpunt is dat patiënten zich beter eerst aanmelden bij de huisarts, die de ernst inschat, en dan eventueel doorverwijst naar de tweede lijn. Zodoende doet de huisarts ook heel wat ervaring op op pediatrisch vlak, naast de andere specialismen.

Waarom pleit Vandenplas niet voor zo'n systeem? Het antwoord lijkt me duidelijk. Momenteel doen de pediaters heel wat eerstelijnswerk dat eigenlijk huisartsenwerk is. Het systeem wijzigen zou een serieuze aderlating zijn voor de kinderartsen. Dus houdt hij mede een systeem in stand dat de pediaters werk laat doen waar ze eigenlijk niet voor opgeleid zijn, terwijl de huisartsen met een echelonnering veel meer kinderen over de vloer zouden krijgen.

Hij heeft wel een punt dat de huisartsen minder en minder ervaring met kinderen hebben. Maar dat komt juist door ons huidig zorgsysteem. Als medeverantwoordelijke voor de opleiding in de pediatrie zou hij de huisartsen een grote dienst bewijzen door ook achter de trapsgewijze gezondheidszorg te staan. Maar ik denk dat dat whishful thinking is.

Het feit dat weinig collegae pediaters Vandenplas terugfluiten, zegt ook heel veel over hun echte overtuiging !

Dr. Wouter Van den Abeele, huisarts in Zelzate

Het feit dat hij zich zo'n reactie heeft laten ontvallen, zegt veel over zijn eigen fundamentele visie over hoe de zorg voor het kind moet gebeuren. Hij laat doorsijpelen dat de huisarts te weinig expertise en ervaring heeft om kinderen adequate zorg te bieden. Hij laat doorschemeren dat huisartsen te veel fouten maken bij de behandeling van kinderen, en dat ze daarom maar beter rechtstreeks de tweede lijn consulteren. Als we die redenering doortrekken, dan moet een patiënt met een keelontsteking naar de NKO-arts gaan, een patiënt met buikpijn direct naar de gastro-enteroloog, een patiënt met een enkelverstuiking direct naar de orthopedist. Wat schiet er dan eigenlijk nog over voor de eerste lijn? In België kunnen patiënten nu eenmaal kiezen bij wie ze gaan. Ons systeem is zo georganiseerd. De vraag of dit systeem het beste is, is voer voor discussie. Mijn persoonlijk standpunt is dat patiënten zich beter eerst aanmelden bij de huisarts, die de ernst inschat, en dan eventueel doorverwijst naar de tweede lijn. Zodoende doet de huisarts ook heel wat ervaring op op pediatrisch vlak, naast de andere specialismen. Waarom pleit Vandenplas niet voor zo'n systeem? Het antwoord lijkt me duidelijk. Momenteel doen de pediaters heel wat eerstelijnswerk dat eigenlijk huisartsenwerk is. Het systeem wijzigen zou een serieuze aderlating zijn voor de kinderartsen. Dus houdt hij mede een systeem in stand dat de pediaters werk laat doen waar ze eigenlijk niet voor opgeleid zijn, terwijl de huisartsen met een echelonnering veel meer kinderen over de vloer zouden krijgen. Hij heeft wel een punt dat de huisartsen minder en minder ervaring met kinderen hebben. Maar dat komt juist door ons huidig zorgsysteem. Als medeverantwoordelijke voor de opleiding in de pediatrie zou hij de huisartsen een grote dienst bewijzen door ook achter de trapsgewijze gezondheidszorg te staan. Maar ik denk dat dat whishful thinking is. Het feit dat weinig collegae pediaters Vandenplas terugfluiten, zegt ook heel veel over hun echte overtuiging !Dr. Wouter Van den Abeele, huisarts in Zelzate