Dagen zonder Kiem: hematologen UZ Gent eten hele maand kiemvrij

14/02/19 om 12:57 - Bijgewerkt om 14:46

Na Dagen zonder Vlees en dagen zonder alcohol met Tournée Minérale, zijn er nu de Dagen zonder Kiem. Of toch op de dienst hematologie van het UZ Gent. Om patiënten met een verminderde afweer een hart onder de riem te steken, eten artsen en medewerkers er de hele maand februari kiemvrij.

Dagen zonder Kiem: hematologen UZ Gent eten hele maand kiemvrij

© Eva Mouton

Omwille van het grote infectiegevaar moeten patiënten met een verminderde weerstand, bv. na een stamceltransplantatie, een tijd lang een kiemvrij dieet volgen tot hun immuunsysteem terug beter werkt. Niet evident. En dus stelde hematologe Ine Moors op een dag aan haar collega's op de dienst voor om solidair te zijn met de patiënten, en óók eens te proberen om kiemvrij te eten.

Vorige week zijn ze gestart en ze gaan door tot eind februari. Een maand lang dus.

"Op onze afdeling liggen patiënten die zo'n kiemvrij dieet máánden moeten volgen. Sommigen jaren. Dat is hard. Ze staan, door hun ziekte, al voor zoveel uitdagingen. En dan pakken we hen ook nog zorgeloos eten af. Ik wou als arts weten welke impact dat heeft op je leven", vertelt initiatiefneemster Ine Moors in Het Laatste Nieuws.

De artsen en verpleegkundigen die deelnemen dragen een badge met een tekening van de hand van illustratrice Eva Mouton. Zo weten de patiënten wie meedoet en kunnen ze ervaringen uitwisselen.